WWW VODIČ<>
082005<><>

Domaći tenis

Nedavni uspesi naših tenisera na terenima Rolan Garosa i Vimbldona nagnali su nas da prokrstarimo Mrežom i steknemo uvid u to kako su i u kojoj meri informacije o domaćem tenisu dostupne korisnicima računara. Najveća zamerka kreatorima sajtova vezana je za loš dizajn i neredovno ažuriranje informacija koje su u pojedinim slučajevima stare i po nekoliko godina. Naravno, ima i pozitivnih primera, a raduje i sve veće „elektronsko opismenjavanje” teniskih poslenika, što će na kraju sigurno rezultirati kvalitetom.

Logično, početna stranica kada je pribavljanje informacija o zbivanjima u domaćem tenisu u pitanju jeste sajt Teniskog saveza Srbije i Crne Gore koji se nalazi na adresi www.tenisyu.co.yu. Iza prilično neinventivnog dizajna krije se siromašan sadržaj, mada se tu nalazi i bogata kolekcija linkova ka ostalim (mahom domaćim) relevantnim teniskim sajtovima. Sajt Teniskog saveza Beograda (www.tenisbg.org.yu) nešto je zanimljiviji, kako vizuelno tako i zbog sadržaja koji je ponuđen posetiocima. Pre svega, tu su odlično urađene rang-liste (postoji i arhiva prethodnih sezona), kalendar turnira za tekuću sezonu, spisak svih prijavljenih igrača, a od velikog značaja je i opširan prikaz preko trideset klubova koji postoje u okviru Saveza. Inače, kao pravi primer lošeg dizajna mogao bi da se navede sajt Teniskog saveza Vojvodine na adresi www.tsv.org.yu.

Što se tiče samih klubova, većina ne praktikuje održavanje sopstvenih Internet prezentacija, dok onaj manji deo to čini na uglavnom traljav način. Ipak, izdvojili smo nekoliko kvalitetnijih primera: www.tkpalic.co.yu, www.tkellite.org.yu, www.sanmarco.org.yu, www.tkvojvodina.co.yu, www.otkpolet.org.yu i www.tkgazela.co.yu.

Kada su naši najbolji igrači u pitanju, treba istaći da ih još uvek nije sustigla moda održavanja sopstvenih Internet prezentacija, te da je (listom) za njih građenje imidža elektronskim putem očigledno velika nepoznanica. Ipak, od ostalih se izdvaja oficijelna stranica mlade beogradske teniserke Jelene Janković (www.jelenajankovic.net). Ona je urađena korišćenjem najmodernijih Flash standarda, a posetiocima nudi obilje korisnog materijala. Pre svega, tu su uvek zanimljivi biografski podaci, veliki broj fotografija, sekcija sa objavljenim novinskim člancima o Jeleni, ali i najnovije vesti o rezultatima i turnirima na kojima naša (za sada) najbolja teniserka trenutno učestvuje. S obzirom na njenu sve veću popularnost u poslednje vreme, svedoci smo i „nicanja” tzv. fan sajtova čiji je sadržaj inspirisan likom i delom mlade Beograđanke, a izdvojili bismo onaj na adresi www.jelenajankovic.co.sr.

Oficijelnu prezentaciju naše, po WTA rankingu, druge teniserke, Ane Ivanović, možete naći na adresi www.anaivanovic.com. Posetiocima je sadržaj prezentovan na engleskom i srpskom jeziku, a nudi se obilje informacija. Sadržaj se uredno ažurira tako da se u svakom momentu može saznati rezultat poslednjeg Aninog meča, pročitati izveštaj ili analiza meča, doznati ime turnira na kojem trenutno učestvuje, dobiti relevantna informacija iz njenog kampa o nastupajućim turnirima, saznati WTA pozicija itd. Posebna poslastica za sve ljubitelje ove sjajne teniserke jeste i mogućnost primanja RSS feeda sa aktuelnim vestima. Inače, ukoliko ste vatreni Anin fan, obavezno posetite i stranicu www.anaivanovic.tk.

Konačno, pomenućemo i u poslednje vreme pomalo zaboravljenu Jelenu Dokić koja je pojedinim pobornicima belog sporta, uprkos sve lošijim rezultatima, još uvek prilično zanimljiva. Na adresi www.jelena-dokic.com nalazi se odlična prezentacija koja u kontinuitetu postoji već šest godina, sa dosta multimedijalnog materijala. Ono što ovaj sajt razlikuje od sličnih jeste izuzetno pedantna sekcija vesti u kojoj se mogu pročitati podaci o Jeleninim nastupima na turnirima i planovima za budućnost. Ako se u obzir uzme podatak da se Jelena trenutno ne nalazi među 300 najboljih teniserki planete, te da nastupa na slabo poznatim i manje prestižnim turnirima (samim tim nije u žiži interesovanja javnosti), podaci koji se ovde mogu naći više su nego korisni.

Iako je ambiciozno zamišljena (koristi se Flash tehnologija), prezentaciju najboljeg srpskog tenisera Janka Tipsarevića na adresi www.tipsarevic.com teško možemo nazvati ažurnom i održavanom. Izuzev neizbežnih biografskih i podataka vezanih za juniorsku i početak seniorske karijere, ovde se uglavnom mogu pronaći fotografije starijeg datuma i Jankovi rezultati na turnirima odigranim u prethodnom periodu (najsvežiji podaci datiraju s kraja 2003. godine). Mlada zvezda domaćeg tenisa koja je u poslednjih godinu dana u ubrzanom usponu – Novak Đoković (www.novakdjokovic.com) – takođe nema prezentaciju s kojom bi mogao da se podiči.

Za sam kraj ovog pregleda ostavili smo jednu prezentaciju koja će biti interesantna onima koji žele da jednog dana postanu teniske sudije. Sajt Udruženja teniskih sudija Srbije i Crne Gore (www.utsscg.org) nudi sve relevantne informacije o tome šta treba učiniti i kako se prijaviti za polaganje ispita za teniskog sudiju. Pored toga, na ovom mestu nalazi se i detaljan opis teniskih pravila i regulativa, kao i dosta drugih zanimljivosti iz branše. Dizajn je, ipak, u sasvim drugom planu.

Vladimir PISODOROV

 
Dešavanja u avgustu
Letnje majice
Domaći tenis
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera