WWW VODIČ<>
062003<><>

Finalisti lige (kupa) šampiona

Elitno klupsko fudbalsko takmičenje u Evropi, Liga šampiona, nastala je pod okriljem Asocijacije fudbalskih saveza Evrope (UEFA, www.uefa.com) davne 1956. godine, kao Kup šampiona.

Prvi finalisti bili su madridski Real i francuski klub Reims, čiji sajt možete naći na adresi www.stade-de-reims.com. Dok je Reims danas daleko od prve lige svoje zemlje, poznati Kraljevski klub www.realmadrid.com nalazi se u samom vrhu kontinentalnog fudbala. Real je, inače, bio finalista u prvih pet godišnjih ciklusa ovog takmičenja, pri čemu je osvojio pet uzastopnih titula: protiv Reimsa, Fiorentine (danas nepostojećeg italijanskog kluba iz Firence, www.acfiorentina.it), Milana (www.acmilan.it), ponovo Reimsa i Eintrachta iz Frankfurta na Majni (www.eintracht-frankfurt.de).

Prvo finale bez učešća Reala odigrano je 1961. između dve ekipe sa Pirinejskog poluostrva – Benfike iz Lisabona (www.slbenfica.pt) i Barselone (www.fcbarcelona.com). Sledeći put, novi učesnik finala bio je milanski Inter (www.inter.it). Godina 1966. ostala je u pamćenju naših navijača, jer je tada Partizan (www.partizan.co.yu) odmerio snage sa Realom, borio se i izgubio časno sa 2:1.

Godina 1967. je označila veliki prodor ostrvskog fudbala u ovo prestižno takmičenje. Te godine, evropski šampion postao je Celtic (www.celticfc.co.uk), a već sledeće Manchester United (www.manutd.co.uk). Holandski Ajax (www.ajax.nl), za koji je igrao i legendarni Johan Krojf, godine 1969. izgubio je svoje prvo finale, ali je u periodu od 1971–1973. pobedio u čak tri velike utakmice: protiv Panathinaikosa (www.pao.gr), Juventusa (www.juventus.it) i Intera. U međuvremenu, „broj 1” postao je 1970. i Feyenoord (www.feyenoord.nl), potvrdivši tadašnju dominaciju holandske škole totalnog fudbala. Tokom tri naredne sezone, od 1974. do 1976. godine, Evropom žari i pali minhenski Bajern (www.fcbayern.t-online.de), pobeđujući Atletico iz Madrida (www.clubatleticodemadrid.com), Leeds United (www.leedsunited.com) i francuski St. Etienne.

U drugoj polovini osme decenije XX veka finalisti su bili Liverpool (www.liverpoolfc.tv), Borussia iz Moenchengladbacha (www.borussia.de), Club Brugge (www.clubbrugge.be), Nottingham Forrest (www.nottinghamforest.co.uk), Malmö i Hamburg (www.hfv.de). Naredna dekada donela je niz „debitanata”: Aston Villu (www.avfc.co.uk), Romu (www.channel2.co.uk/calciolinks/ro.html), Steauu iz Bukurešta (www.steauafc.com), koja je 1986. postala prvi šampion iz Istočne Evrope, Porto (www.fcporto-online.com) i PSV Eindhoven (english.psv.nl).

Za nas nezaboravna utakmica igrala se prve godine poslednje decenije proteklog veka, kada je kup šampiona osvojila Crvena zvezda (www.computec-int.com/zvezda), u finalu protiv Marseillea (www.olympiquedemarseille.com).

Ove godine Real i Inter nisu prošli u finale, a pobednik Lige šampiona biće poznat nakon meča koji su Juventus i Milan odigrali nekoliko dana pre izlaska ovog broja.

Dušan KATILOVIĆ

 
Kult piramida
Finalisti lige (kupa) šampiona
Šta mislite o ovom tekstu?
Košarkaški play-off
3x10 najboljih sajtova
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera