WWW VODIČ<>
062003<><>

Kult piramida

Ako protrčimo „između redova”, istorija nas podseća da se kultovi smenjuju, čuda obnavljaju i ne zaboravljaju lako, a ljudski rod ostaje sklon idolopoklonstvu. No jedan jedini pravilan geometrijski oblik već hiljadama godina opseda ljudski um, bez obzira na rasu, pol ili religijska opredeljenja – a to je piramida.

Ako malo bolje pogledate, uočićete da su nekakva merila društvenog napretka obeležavana piramidalnim poretkom; tu su piramida ishrane, strukturalni strateški planovi, kao i čuvena masonska predstava piramide na novčanici od jednog dolara! No, sve je ipak počelo nekoliko hiljada godina pre nove ere, u starom Egiptu. Kolosalne građevine u Gizi, odnosno piramide faraona Keopsa, Kefrena i Mikerinosa, još početkom istorijskog računanja vremena uvršćene su u sedam tadašnjih svetskih čuda, sada znanih kao sedam čuda Starog sveta. Više interesantnih podataka o njima možete saznati na sledećim, više-manje popularnim sajtovima: www.1uptravel.com/sevenwonders/pyramid, zatim www.geocities.com/Athens/Oracle/2451/pyramid, www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/pyramid_gallery.shtml, kao i na www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid i www.cheops.org. U savremenom dobu su se arheološka proučavanja Bliskog istoka suočila sa „modernim” tumačenjima tajne piramida, sa pojavom novih naučnih disciplina ili drugačijim, ponekad radikalnim tumačenjima ovog „kulta”. Tako se na sajtu „Misterija Oriona” http://dspace.dial.pipex.com/ritson/quest/orion/orion.htm ukazuje na povezanost astronomije i arheologije u drevnom Egiptu, odnosno piramida i pojedinih sazvežđa. Takođe, na adresama www.cnn.com/US/9906/29/nuwaubians/ i http://afgen.com/nuwaubians.html možete čitati o ponovo oživljenom kultu piramida u državi Džordžija, u SAD.

Sa druge strane Atlantika, na južnoameričkom kontinentu takođe je cvetao kult piramida, u svetu Maja, Tolteka i Asteka. Nema potrebe posebno predstavljati gradove Teotiuakan, Ušmal ili Kopan, niti piramide Meseca, Sunca ili Čarobnjaka. Dovoljno je da posetite sledeće sajtove: http://archaeology.la.asu.edu/teo/, www.angelfire.com/zine/meso/meso/pyramid.html, www.mesoamerican-archives.com, www.museum.upenn.edu/tdap/index.html.

Postoji puno kontroverznih sajtova na Internetu koji se bave tzv. piramidologijom, new age disciplinom posvećenoj izučavanju piramida s drugačijeg aspekta. BBC-jev sajt www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/pyramidology_01.shtml opisuje ličnosti i činjenice direktno vezane za ovu oblast. Na jednom od sajtova upoznati smo sa podvodnim piramidama, nađenim u vodama udaljenim nekih 300 milja od obale Japana: www.ramtops.demon.co.uk/yonaguni.html. A piramide su, izgleda, pronađene i u Kini – www.aas-ra.org/sz/china.shtml (sajt je na nemačkom).

Iris MILJKOVIĆ

 
Kult piramida
Šta mislite o ovom tekstu?
Finalisti lige (kupa) šampiona
Košarkaški play-off
3x10 najboljih sajtova
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera