Hardver
Test
RECENZIJA: Huawei Watch GT 4
Godišnje osvežavanje
Vladimir PISODOROV
20. septembar 2023.

Huaweijeva serija „pametnih satova” GT predstavlja osnovu na kojoj je ova kineska kompanija gradila imidž kada su u pitanju proizvodi iz ove klase. Četvorka stiže u veoma delikatnom trenutku, kada na tržištu postoji toliko konkurentskih, ali i modela iz Huaweijeve kuhinje, da gužva postaje nesnosna. Ipak, GT je rodonačelnik srednje klase „pametnih satova” i veoma teško ga je zanemariti, iako su poboljšanja kojima se iz godine u godinu oplemenjuje sve suptilnija.

Watch GT je rodonačelnik srednje klase pametnih sato­va, mada su mu poboljšanja iz godine u godinu sve suptilnija...


Proizvođač ni ovog puta nije podlegao bespotrebnoj ekstravaganciji kada je u pitanju izbor materijala. Kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika, dok je narukvica od fluoroelastomera. Stvar se ovde donekle komplikuje, jer Huawei nudi Watch GT 4 u čak osam varijanti. Zapravo, postoje dva modela sata: onaj sa kućištem od 46 i onaj od 41 milimetara. Prvi je namenjen obimu zgloba od 140 do 210 milimetara, dok drugi ima „opseg” od 120 do 190 milimetara. Razlikuju se i po izgledu, ali ono što je mnogo bitnije jeste to da se u gami modela nalaze komplementi čije su narukvice izrađene od različitih materijala. Tako, pored fluoroelastomera, na raspolaganju su i komplementi od kompozitnih materijala, nerđajućeg čelika i kože.Veći model krasi AMOLED ekran dijagonale 1,43 inča, koji prikazuje rezoluciju od 466×466 piksela. Okrugao je, ali ga okružuje osmougaono kućište, čime je postignuta svojevrsna geometrijska disproporcija. Primetno je i da je prsten oko ekrana smanjen – autori kažu da je u pitanju kaliranje od čitavih 13 procenata. Dopalo nam se što je zadržana asimetrija kada je u pitanju raspored komandnih tastera, tako da je krunica i dalje u gornjem desnom delu, a programabilni taster se nalazi u donjem. Narukvice se i dalje jednostavno menjaju, a u slučaju onih izrađenih od nerđajućeg čelika i prilagođavaju veličini svakog zgloba. Za ovo vam nije potrebna nikakva alatka. Inače, GT 4 je izuzetno lagan (zajedno sa narukvicom teži svega 74 grama), pa ga i nakon višednevnog nošenja na ruci ne primećujete.


Ne možemo da kažemo da je Huawei novi GT napakovao mogućnostima, naročito ne onim koje služe za napredno praćenje health parametara. EKG je izostao, a iako je moguće pratiti nastanak atrijalnih fibrilacija, to na našim prostorima nije moguće izvesti. Senzor za merenje krvnog pritiska još jednom nije na spisku mogućnosti, pa se zdravstveno stanje vlasnika prati kontrolisanjem vrednosti srčane frekvencije, zasićenosti krvi kiseonikom, intenziteta stresa, temperature kože i kvaliteta sna. Na home ekranu moguće je postaviti vidžet koji će ponuditi svojevrsni pregled svih pomenutih parametara, što smo našli veoma zgodnim. Kad smo već kod toga, na raspolaganju je gomiletina različitih vidžeta (čini se, nikad veća), ali ih je na ekranu maksimalno moguće imati šest. Sublimaciju rezultata moguće je izvesti i kada je praćenje fizičkih aktivnosti u pitanju, tako da na jednom ekranu imate sve, od broja načinjenih koraka, preko broja utrošenih kalorija, pa do prečica koje vode do pokretanja praćenja omiljenih fizičkih aktivnosti. U pitanju je još jedna stvar koja nam se izuzetno dopala. Deo novina je i dopadljivi „merač” kalorija, koji preko grafički upečatljivog „cajgera” prikazuje kako stojite po pitanju dnevne potrošnje. Pored bazalnog metabolizma, prate se i kalorije koje ste „spržili” baveći se fizičkim aktivnostima, ali i one koje ste uneli u vidu obroka. GT 4, tako, omogućava aktivno praćenje potrošnje i unosa kalorija, a sve to sa glavnog ekrana. Da ne bude da su u zapećak stavljeni oni kojima je poslovni aspekt korišćenja na prvom mestu, tu je vidžet koji na okupu drži prečice ka kalendaru, telefonskom imeniku, novčaniku... ali koji isto tako nudi da prečice prilagodite sopstvenim potrebama.


Najveća novina u ovom segmentu je podatak da GT 4 pokreće operativni sistem Harmony 4.0, koji donosi bolju optimizaciju, novi sistemski font i animacije, glatko prebacivanje između sadržaja, ali, generalno, i lepši prikaz podataka na ekranu. O bateriji je izlišno trošiti reči, jer „čuka” bez ikakvih problema može da izvuče i pola meseca između dva punjenja i to bez činjenja nepristojnih ustupaka. Punjenje se obavlja bežičnim putem, na uobičajen način, a mala zamerka odnosi se na to što se na kraju kabla i dalje nalazi USB-A konektor. Inače, GT 4 može da se iskoristi i kao punjač koji će „čorbom” snabdevati uređaje koji podržavaju punjenje na ovakav način. Pomak je načinjen i kada je u pitanju praćenje putem GPS-a, koje je sada preciznije za čak 30 procenata. Posebno se ističe ugrađen pozicioni algoritam koji nudi sve tačnije rezultate u situacijama kada ponavljate kretanje istom rutom.


Na polju „pametnih” mogućnosti nema puno iznenađenja. Watch GT 4 prikazuje obaveštenja o pristiglim mejlovima i tekstualnim porukama, ali sa njima ne može puno toga da uradi. I dalje ne postoji pristup virtuelnoj tastaturi, ali se isto tako i ne obavlja prikazivanje grafičkog sadržaja (čitaj: slika). S druge strane, ugrađeni zvučnik i mikrofon omogućavaju obavljanje poziva, a tu je i mogućnost da se sat koristi kao muzički plejer, nezavisno od mobilnog uređaja. Barometar, visinomer, tajmer, štoperica, alarm i ostale drangulije deo su standardnog spektra mogućnosti, baš kao i podrška za preko sto fizičkih aktivnosti.


Model od 41 milimetra, sa dizajnerske strane, dijametralno je suprotan svom gabaritnijem bratu. Pre svega, kućište je u potpunosti okruglo, uz jedva primetan prsten oko ekrana. Kad smo već kod ekrana, opet je u pitanju AMOLED komplement, doduše, dijagonale od 1,32 inča i prikazuje istu rezoluciju od 466×466 piksela. Očigledno je da je namenjen nežnijem polu, čemu u prilog govori i pomenuti, nešto manji, obim fabričkih narukvica (širina u ovom slučaju je 20 milimetara, 22 kod većeg modela). Proizvođač ni za ovaj model nije otkrio da li ekran dolazi sa nekom vrstom zaštite od ogrebotina i sitnijih oštećenja, pa sve što možemo da vam kažemo je to da se sa prednje strane nalazi staklo, da je kućište izrađeno od nerđajućeg čelika, te da su „leđa” izrađena od plastike. Sve isto kao i kod modela od 46 milimetara. Primerak koji smo imali na testu stigao je sa narukvicom od nerđajućeg čelika, što je težinu „čuke” podiglo na 82 grama. Manji model nije moguće pazariti u kombinaciji sa narukvicom od kompozitnih materijala, ali je zato tu komplement izrađen od tanke upletene žice (takozvani Milanese Mesh).


Razlika je definitivno i u kapacitetu baterije, ali ni ovde proizvođač nije bio jasan (znamo samo da je litijum-polimerska). S obzirom na to da satić uspeva da izdrži oko nedelju dana između dva punjenja, to i nije toliko bitno. Ono što jeste bitno je podatak da i ovaj model ima ugrađen zvučnik, da „ispod haube” kuca HarmonyOS 4.0, te da može sve što može i veliki brat. Ovde treba da pomenemo i to da je konekcija sa mobilnim uređajima iz iPhone porodice veoma stabilna (za razliku od nekih prethodnih modela kod kojih to ni nadogradnjom sistemskog softvera nije rešeno), ali da nedostaci i dalje postoje. Na primer, funkciju brzog odgovaranja na poruke, odabirom unapred pripremljenih odgovora, nećete biti u prilici da koristite. Isto tako, nije omogućena ni sinhronizacija uskladištenog muzičkog sadržaja, pa ako su to stvari bez kojih ne možete, moraćete da porazmislite da li je kupovina ovog modela prava stvar za vas. Iako su različitih dimenzija, model sata od 41 milimetar takođe ima asinhroni raspored komandnih tastera: gore je krunica, dok se dole nalazi programabilni taster.


Ostajemo pri stanovištu da je GT linija Huawei „pametnih satova” nešto najbolje što srednja klasa trenutno ima da ponudi. Četvorka odlazi još jedan korak dalje kada je broj funkcija u pitanju, pa iako su to više softverske nego hardverske promene, u praksi „leže” gotovo savršeno. Naravno da nije sve u softveru i ne treba zaboraviti na dodatno tweakovan „ekran-kućište” odnos, precizniji GPS, ali i upotrebljene materijale (i završnu obradu). Materijali nisu na nivou onih iz linija Pro ili Ultimate, ali to nikako ne znači da satovi imaju „plastičan” prizvuk. Naprotiv, reč je o modelima koji za uložen novac nude i više nego što očekujete.

GALERIJA
huawei
watch gt 4
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama