Igre
Događaji
Vesti
Raport sa Gamescoma 04
Mount & Blade, Street Fighter, Ghostbusters...
Miodrag KUZMANOVIĆ
31. avgust 2022.

Pregled poslednje ture igara koje sam video ili probao na Gamescomu započeću Mount & Blade II: Bannerlordom, igrom čiju sam evoluciju neposredno pratio još od 2018. godine. Na Gamescomu te godine prezentovan je prvi igrivi demo, koji me je oduševio raskošnom grafikom, novim sistemom opsade zamkova i najrealnijim konjičkim jurišima koje sam ikada video. Četiri godine i ko zna koliko apdejtova kasnije, igra je (gotovo) spremna za premijeru verzije 1.0, koja se očekuje 25. oktobra tekuće godine.

Raport sa Gamescoma 01 – Pharaoh, Lego Brawls, Deliver us Mars...
Raport sa Gamescoma 02 – System Shock, Dead Island 2, Evil West...
Raport sa Gamescoma 03 – Alone in the Dark, Jagged Alliance, Outcast...
Na štandu TaleWorldsa ovom prilikom sam isprobao konzolne verzije igre. Na PlayStationu 5 sve klizi kao podmazano, a sistem kontrole na gamepadu fercera sjajno ali zahteva privikavanje kod izdavanja naređenja trupama na terenu.
Gostovanje kod Capcoma sam bukirao na slepo, očekujući dozu bilo kakvih informacija vezanih za rimejk Resident Evil 4. Umesto toga, dobio sam polusatnu sesiju uz Street Fighter 6. „Kakvo ti je iskustvo sa Street Fighter igrama?“, bejah pitan. „Uhh, ekstenzivno, sećam da se da sam ga igrao na moru, uhmm, mislim da je bila 1989. godina, moje poslednje leto na Hrvatskom primorju... Sećam se da sam odrao brata...“. Šesticu sam igrao pola sata i uveren sam da će da rula, bar tako su mi rekli entuzijastični mladi prezenteri.
U želji da se vratim na poznat teren, otišao sam da vidim The Great War: Western Front, igru koju zajedno razvijaju Frontier Foundry and Petroglyph. U pitanju je kombinacija „grand“ strategije, istraživanja, logistike i real-time taktičkih bitaka, smeštena na zapadni front Velikog rata. Kako od dosadnog, pozicionog ratovanja napraviti uzbudljivu igru, pitao sam developere. Demonstirali su mi jedinstven sistem koji je uključivao pripremnu fazu (kopanje rovova i artiljerijska priprema), i same bitke, u kojima su dimne zavese i tajming istrčavanja iz rovova i pokretanje juriša ključni faktori uspeha. Važno je napomenuti sa igra pokriva samo Zapadni front, ne i jug i istok Evrope, gde su bitke zapravo imale dinamičan karakter. Platežne mušterije, ipak, nisu koncentrisane u Galiciji i oko Kolubare, Soluna i Suvobora, tako da je podilaženje Britancima, Nemcima i Francuzima razumljivo. Zanimljivost u vezi razvojnog tima je i činjenica da je sastavljen od veterana Command & Conquer serijala – jedan od demonstratora na Gamescomu bio je i legendarni Frank Klepacki, kompozitor Hell Marcha, verovatno najpoznatije melodije u bilo kojoj igri koja ima veze sa ratom, ikad. Pored rada na igri, Frank vodi i bend „Tiberian Sons“, specijalizovan za koncertno izvođenje legendarnih C&C saundrekova. Ako vas interesuje kako to zvuči, evo snimka sa svirke.OK, idemo dalje. Kod izdavača Illfonic isprobao sam Ghostbusters: Spirits Unleashed, asimetričnu multiplayer pucačinu koja podseća na Evolve ili nedavni Predator: Hunting Grounds. Četiri igrača su u ulozi isterivača duhova, dok jedan igra duha koji može da priziva pomoćnike. Ništa što već hiljadu puta nismo videli, ali makar nije bazirano na onom užasnom filmskom rimejku od pre nekoliko godina.Dok sam još kod asimetričnog multiplayera, imao sam prilike da probam i Killer Klowns from Outer Space: The Game. Igra je bazirana na istoimenom trash horor filmu iz osamdesetih godina, u kome grupa vanzemaljaca-klovnova teroriše mali američki grad. Za razliku od proseka drugih asimetričnih šutera, klovnovski tim će biti tročlan, dok će ljudi, koji treba da pobegnu sa mape ili sabotiraju klovnovski brod, biti mnogobrojniji.Na kraju, želeo bih da istaknem i visokobudžetni plod domaće pameti, Ripout. U pitanju je rogue-lite SF pucačina u kojoj igrate ulogu operativca koji se inflitrira na napuštene brodove u potrazi za plenom. Tamo ćete se sretati sa biološkim užasima koji su u stanju da mutiraju u realnom vremenu, prilagođavajući svoja stravična tijela izazovu koji predstavlja igrač. Detaljniji osvrt na Ripout imaćemo u jednom od narednih brojeva SK, stay tuned!


GamesCom
Mount & Blade
Street Fighter
Ghostbusters
Command & Conquer
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama