Igre
Događaji
Vesti
Raport sa Gamescoma 04
Mount & Blade, Street Fighter, Ghostbusters...
Miodrag KUZMANOVIĆ
31. avgust 2022.

Pregled poslednje ture igara koje sam video ili probao na Gamescomu započeću Mount & Blade II: Bannerlordom, igrom čiju sam evoluciju neposredno pratio još od 2018. godine. Na Gamescomu te godine prezentovan je prvi igrivi demo, koji me je oduševio raskošnom grafikom, novim sistemom opsade zamkova i najrealnijim konjičkim jurišima koje sam ikada video. Četiri godine i ko zna koliko apdejtova kasnije, igra je (gotovo) spremna za premijeru verzije 1.0, koja se očekuje 25. oktobra tekuće godine.

Raport sa Gamescoma 01 – Pharaoh, Lego Brawls, Deliver us Mars...
Raport sa Gamescoma 02 – System Shock, Dead Island 2, Evil West...
Raport sa Gamescoma 03 – Alone in the Dark, Jagged Alliance, Outcast...
Na štandu TaleWorldsa ovom prilikom sam isprobao konzolne verzije igre. Na PlayStationu 5 sve klizi kao podmazano, a sistem kontrole na gamepadu fercera sjajno ali zahteva privikavanje kod izdavanja naređenja trupama na terenu.
Gostovanje kod Capcoma sam bukirao na slepo, očekujući dozu bilo kakvih informacija vezanih za rimejk Resident Evil 4. Umesto toga, dobio sam polusatnu sesiju uz Street Fighter 6. „Kakvo ti je iskustvo sa Street Fighter igrama?“, bejah pitan. „Uhh, ekstenzivno, sećam da se da sam ga igrao na moru, uhmm, mislim da je bila 1989. godina, moje poslednje leto na Hrvatskom primorju... Sećam se da sam odrao brata...“. Šesticu sam igrao pola sata i uveren sam da će da rula, bar tako su mi rekli entuzijastični mladi prezenteri.
U želji da se vratim na poznat teren, otišao sam da vidim The Great War: Western Front, igru koju zajedno razvijaju Frontier Foundry and Petroglyph. U pitanju je kombinacija „grand“ strategije, istraživanja, logistike i real-time taktičkih bitaka, smeštena na zapadni front Velikog rata. Kako od dosadnog, pozicionog ratovanja napraviti uzbudljivu igru, pitao sam developere. Demonstirali su mi jedinstven sistem koji je uključivao pripremnu fazu (kopanje rovova i artiljerijska priprema), i same bitke, u kojima su dimne zavese i tajming istrčavanja iz rovova i pokretanje juriša ključni faktori uspeha. Važno je napomenuti sa igra pokriva samo Zapadni front, ne i jug i istok Evrope, gde su bitke zapravo imale dinamičan karakter. Platežne mušterije, ipak, nisu koncentrisane u Galiciji i oko Kolubare, Soluna i Suvobora, tako da je podilaženje Britancima, Nemcima i Francuzima razumljivo. Zanimljivost u vezi razvojnog tima je i činjenica da je sastavljen od veterana Command & Conquer serijala – jedan od demonstratora na Gamescomu bio je i legendarni Frank Klepacki, kompozitor Hell Marcha, verovatno najpoznatije melodije u bilo kojoj igri koja ima veze sa ratom, ikad. Pored rada na igri, Frank vodi i bend „Tiberian Sons“, specijalizovan za koncertno izvođenje legendarnih C&C saundrekova. Ako vas interesuje kako to zvuči, evo snimka sa svirke.OK, idemo dalje. Kod izdavača Illfonic isprobao sam Ghostbusters: Spirits Unleashed, asimetričnu multiplayer pucačinu koja podseća na Evolve ili nedavni Predator: Hunting Grounds. Četiri igrača su u ulozi isterivača duhova, dok jedan igra duha koji može da priziva pomoćnike. Ništa što već hiljadu puta nismo videli, ali makar nije bazirano na onom užasnom filmskom rimejku od pre nekoliko godina.Dok sam još kod asimetričnog multiplayera, imao sam prilike da probam i Killer Klowns from Outer Space: The Game. Igra je bazirana na istoimenom trash horor filmu iz osamdesetih godina, u kome grupa vanzemaljaca-klovnova teroriše mali američki grad. Za razliku od proseka drugih asimetričnih šutera, klovnovski tim će biti tročlan, dok će ljudi, koji treba da pobegnu sa mape ili sabotiraju klovnovski brod, biti mnogobrojniji.Na kraju, želeo bih da istaknem i visokobudžetni plod domaće pameti, Ripout. U pitanju je rogue-lite SF pucačina u kojoj igrate ulogu operativca koji se inflitrira na napuštene brodove u potrazi za plenom. Tamo ćete se sretati sa biološkim užasima koji su u stanju da mutiraju u realnom vremenu, prilagođavajući svoja stravična tijela izazovu koji predstavlja igrač. Detaljniji osvrt na Ripout imaćemo u jednom od narednih brojeva SK, stay tuned!


GamesCom
Mount & Blade
Street Fighter
Ghostbusters
Command & Conquer
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
OKTOBAR 2022
AMD Ryzen serija 7000 (Ryzen 5 7600X)
Odličan, sa svim peticama
Peta generacija Ryzena briše razliku u jedinoj disciplini u kojoj je Intel još uvek bio dominantniji - u igrama...
Return to Monkey Island
Igra počiva na vrlo jednostavnom i logičnom pitanju: šta je zapravo Tajna Majmunskog ostrva?
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6950 XT Gaming OC
Najvredniji Safir
Karta koja nema čega da se postidi i ozbiljan je konkurent suparničkom, a mnogo skupljem, modelu RTX 3090...
Samsung QE65QN95BAT QLED
Samson (g)
Trenutno najbolji Samsungov QLED model demonstrira koliko je LCD tehnologija došla do svojih krajnjih limita...
Microsoft Speech • Apple Dictation • Google Docs Voice Typing • Speechnotes • Speechtexter • Otter • Nuance Dragon
Programi za konverziju glasa u tekst
Svi operativni sistemi imaju sve što je neophodno da vaše reči pretoče u tekst, ali, naravno, postoje i specijalizovani programi...
Samsung Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4
Uzduž i popreko
Z Flip4 ima sličan spoljašnji ekran kao njegov prethodnik, ali uz nova softverska podešavanja funkcionalnost je boljaFold4 donosi unapređen multit...
Apple iOS 16
Pun kofer poboljšanja
iOS 16 predstavlja jednu od najvećih nadogradnji koju je Apple u poslednjih nekoliko godina „pustio u etar”...
Napredak konstrukcije borbenih robota sa TV-a
Evolucija robo -gladijatora
Napredak robo-gladijatora tokom godina može da posluži kao odlična ilustracija za opšti napredak tehnologije...
The Last of Us Part I
Novo ruho ubedljivo najbolje igre iz pozne ere PlayStationa 3...
Tinykin
Gameplay Tinykina istovremeno je veoma inovativan, opušten i veseo...
The Wandering Village
Već premisa lutajućeg sela golica maštu, a samo izvođenje ove igre je posebno kul...
Call of Duty: Modern Warfare 2
Beta verzija novog CoD: Modern Warfare 2 naslućuje da će igra, ukratko, biti prilično dobra...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama