Igre
Događaji
Vesti
Raport sa Gamescoma 01
Pharaoh, Lego Brawls, Deliver us Mars...
Miodrag KUZMANOVIĆ
25. avgust 2022.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane kovidom, Gamescom se ponovo održava u "fizičkoj" formi. Najveći igrački sajam na svetu se pomalo skromno vratio u prostrane dvorane Koelnmessa . U odnosu na najbolje predpandemijske godine, sve nekako deluje manje i svedenije. Ili sam ja porastao? Možda sam nakon dvogodišnje suše očekivao čudo…Prvi dan započeo sam mešavinom nezavisnih i igara velikih publishera. Kod izdavača Frontier Developments probao sam Deliver us Mars, narativnu avanturu i naslednika odličnog Deliver us Moon. Deliver us Mars je nedavno odložen za februar sledeće godine radi nanošenja finalne ture laka, ali nikakvi grubi prelazi se ne naslućuju na dvadesetominutnom, hands on demou koji sam kušao. U ulozi ste mlade naučnice koja treba da reši globalni i lični problem. Globalno zagrevanje Zemlju čini nepodesnu za život, za šta su lek specijalna Ark postrojenja iz kolonije na Marsu. Problem je što su Arkovi ukradeni, i što je jedan od lidera organizacije koja ih je "oslobodila" njen davno izgubljeni otac. Videti šta je sa ćaletom, spasiti svet pride, šta je to za našu heroinu? Gamescom demo pokriva sam početak igre i početno snalaženje na obodima Marsovske kolonije, uz solidnu dozu planinarenja po poroznim marsovskim stenama i poneki intuitivni puzzle.


Druga igra u mojoj agendi, Flintlock: Siege of Dawn, je specifični steampunk soulsborne. Informacije o igri su pod striktnim embargom do početka septembra, pa će malo detaljniji osvrt doći nešto kasnije.Na štandu kompanije SEGA uživao sam u kompletnom igračkom porfoliju naslova za ovu godinu. Počeo sam, naravno, sa Company of Heroes 3, u kampanjskom i skirmish modeu. Single player kampanja, tj. njen strateški deo, podseća na Total War serijal, odnosno, na Steel Division 2, ako vam je igra sa ekvivalentnom WWII tematikom bliža. Na ogromnoj mapi pomerate brigade različitog tipa, a nakon kontakta sa neprijateljem, sledi klasična RTS bitka. Na taktičkom planu primetna su poboljšanja u grafici, a odzivi jedinica su verovatno najbolji i najrealniji u bilo kojoj ratnoj strategiji. Kada budete čuli kako psuju britanski inženjerci, shvatićete da je rat pakao.


Druga stvar u Seginoj ponudi je ekspanzija za Humankind, koja je takođe pod embargom do septembra. Ali jednu informaciju moram da podelim sa vama - u igri postoje i Bugari kao jedna od kultura. A Srbi, ima li Srba? Za sada ne. Nisam mogao da odolim a da se ne nadovežem pitanjem o specifičnostima Bugarske kulture, za koju developer kaže da ima bonuse na "raiding", odnosno, pljačku. Nisu ništa rekli za noževe u leđa :)


Treća igra kod SEGE beše Endless Dungeon, izometrijski roguelite naučno fantastične provenijencije. Dva igrača, od kojih jedan može da bude AI, pokušavaju da prežive u svemirskoj stanici prepunoj monstera, čuvajući robota sa kristalom i konstruišući odbrambene turrete na njegovoj putanji.


Hyenas


Naposletku, SEGA nam je demonstrirala Hyenas, multiplayer pucačinu sa ženama u glavnoj ulozi. Hijene ovoga puta nisu repati i smejući predatori Afričke savane, već gospođice koje u tročlanim timovima pokušavaju da ubiju druge tročlane timove u ratu za artefakte rasejane po svemirskoj stanici. Seks i grad u svemiru, ali bez seksa i grada.


Pharaoh: A New Era


Svi igrači stariji od 180 godina znaju da su Pharaoh i Caesar bile najbolje upravljačke simulacije pod kapom nebeskom. Njih će obradovati činjenica da izvesni francuzi iz Triskell Interactivea rade na rimejku prve igre. Pharaoh: A New Era je oživljena legenda sa malo umivenom grafikom i poboljšanim interfejsom, uz očuvane postulate originalnog gejmpleja. Pravo da vam kažem, Pharaoh me nije baš kupio. Sve nekako deluje prevaziđeno i dvadesetovekovno, mada sam siguran da ima igrača koji će baš to pozdraviti.


LEGO Brawls


Prvi dan sam okončao posetom Bandai Namcou, koji je na sajam doneo pregršt novih naslova. Dragon Ball: The Breakers, One Piece Odyssey i JoJo’s Bizarre Adventure All Star Battle R predvode anime ponudu, ali meni su se najviše svidele non anime stvari, pre svega, Park Beyond, upravljačka simulacija luna parka sa fantastičnim interfejsom za projektovanje roller coastera. Tu je i simpatični LEGO Brawls, verovatno prva tabačina u kojoj učestvuju figure sastavljene od LEGO kockica...

GALERIJA
Pharaoh
Lego Brawls
Endless Dungeon
GamesCom
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama