TEST DRIVE
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
T. STANČEVIĆ
1. jun 2024.

Naravno, nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča (bezmalo 125 centimetara), ali sada je pred nama prvi takav sa OLED ekranskim panelom. Pored svih sjajnih osobina, krasi ga i osvežavanje od 144 herca, kao i neki „specijaliteti” iz Gigabyteove „kuhinje”.

Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...

Monitor dolazi u vrlo robusnom mat crnom kućištu. Kod ovako širokih monitora treba biti obazriv pri rukovanju, ali ovde imamo utisak da kučište ne dozvoljava nikakva oštećenja. Zadnja strana ima kombinaciju perforirane i „klot” plastike i diskretan Aorus logo, bez nekih „svemirskih” detalja. Masivno postolje omogućava sva podešavanja (osim, naravno, okretanja u vertikalni položaj). Priključci u „džepu” na zadnjoj strani obuhvataju standardno, dva HDMI, jedan Displayport, a tu je i USB-C sa alt. DisplayPort funkcijom i isporukom 18 vati energije, kao i jedan USB-B port i dva izlazna USB-A porta. Na kraju tu je i 3,5 mm audio-izlaz, a monitor ima i dva zvučnika po pet vati snage, osrednjeg kvaliteta zvuka.

Uobičajeno, monitor ima dosta tanke ivice (osim donje), s obzirom na gigantsku dijagonalu. Ispod sredine donje ivice je četvorosmerni džojstičić za brz izbor funkcija i kretanje kroz ekranski meni.

Ekranski panel je, rekosmo, OLED tipa, a rezolucija je DQHD (double quad high definition), što znači tačno 5120×1440 tačaka. U osnovi, monitor je ekvivalent dva spojena 27-inčna QHD monitora. Panel je, naravno, desetobitni, dakle HDR, sa milijardu boja, te pokriva 99 odsto DCI-P3 spektra. Svetlina je uniformno 250 nita, ali mestimično može da bude i 450, tako da monitor zadovoljava VESA DisplayHDR True Black 400 sertifikat. Kod OLED monitora oduševljavaju jarke nijanse, ali i „najcrnja” crna boja, a kontrast je čitavih milion i po prema jedan. Brzina tačaka je munjevita i kod OLED-a ne predstavlja ikakav ograničavajući faktor. Osvežavanje kod ovog monitora može da bude do 144 herca i, naravno, prilagodljivo (adaptive sync). Ne treba posebno naglašavati, slika je - perfektna.

Gigabyte proizvodi monitore ne tako dugo, oko pet godina, ali od početka je svoje modele opremao nekim ne tako uobičajenim mogućnostima. Jedna od funkcija koja naročito ima smisla na ovakvom monitoru jeste KVM switch, tj. mogućnost da na samom monitoru birate da li će tastatura i miš koji su priključeni na USB izlaze monitora, biti korišćeni za kontrolu računara povezanog na monitor preko USB-C porta ili preko ulaznog USB-B porta. To naravno, najviše ima smisla uz PiP/PbP (picture in picture, picture by picture) mogućnost da monitor istovremeno prikazuje sliku sa dva računara. Uzgred, u takvom slučaju nema HDR režima i ne radi prilagodljivo osvežavanje.

Još jedna specifična opcija jeste Dashboard, odnosno prozorčić koji sam monitor prikazuje preko slike u jednom od uglova, a sadrži trenutni broj frejmova u sekundi, a može i da meri vreme (igračke sesije), pa i da prikazuje podatke koje (preko USB haba) dobija od računara, kao što su temperature procesora, brzine okretanja ventilatora i slično. Takođe, u Windowsu svakako preporučujemo upotrebu kontrolnog programa OSD Sidekick iz koga može da se uradi sve što i u ekranskom meniju samog monitora.

Kod OLED monitora, kao što znamo, postoje problemi koji se tiču tendencije da pikseli „zapamte” neku boju ako je dugo i stalno prikazuju. Gigabyte na ovom modelu ima nekoliko opcija koje rade automatski i nekoliko koje korisnik treba da pokrene ručno. Pre svega, monitor broji ukupno vreme svog rada, tako da znate, prema uputstvu za taj model, posle koliko sati treba pokrenuti preventivne servisne akcije. Među automatskim opcijama je zatamnjivanje statičnih delova slike (Taskbar Windowsa, na primer), zatamnjivanje cele slike ako je statična, kao blago i neprimetno pomeranje slike za pokoji piksel. Opcija koja se pokreće ručno je Pixel Clean koji traje pet-šest minuta i za to vreme ekran je potpuno crn. Malo nas brine podatak da gigabyte savetuje da to radite posle svaka četiri sata efektivnog rada monitora. No, gledajmo to ovako, možda je dobro da se povremeno protegnemo i odmorimo oči.

Van svake sumnje, ovo je odličan monitor. Proporcije ga preporučuju za, na primer, igranje simulacija vožnje, te možda video-obradu (vremenska linija nam nikad nije dovoljno dugačka), a svakako i za poslove gde se koriste dva računara i istovremeni prikaz slike sa svakog od njih bi dobro došao. U svakom slučaju, odličan monitor.

Osnovno: 49 inča (124,5 cm), 5120 × 1440 px (DQHD, 32:9), OLED, 10 bita (99% DCI-P3, VESA DisplayHDR True Black 400), 144 Hz, adaptive sync, anti-glare

Priključci: 2 × HDMI 2.1, DisplayPort 1.4,
USB-C (alt. DisplayPort, USB hub upstream, PD 18 W), USB-B 3.1 upstream,
2 × USB-A 3.1 downstream, 3,5 mm audio-izlaz

Ostalo: osvetljenje 250 cd/m² (maks. 450 cd/m²), kontrast 1.500.000:1, uglovi vidljivosti 178°/178°, vreme odziva 0,03 ms; podešavanje visine (130 mm) i nagiba, okretanje; zvučnici 2 × 5 W, VESA kačenje 100 × 100 mm

Proizvođač:
Gigabyte (gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama