VREMENSKA MAŠINA
Google.inc
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2021.

Četvrtog septembra, u Menlo Parku u Kaliforniji, Lari Pejdž i Sergej Brin, dva postdiplomca sa Stenforda, osnivaju kompaniju Google.Inc. Osamnaestog septembra, sa radom počinje ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - bez obzira na prizvuk neutralnosti, u pitanju je američka neprofitna organizacija, ne nezavisno međunarodno telo. Dvadeset četvrtog septembra, iranski predsednik Mohamed Hatami povlači fatvu protiv pisca „Satanskih stihova”, naglašavajući da „Iran neće pomagati i odmagati likvidaciju Salmana Ruždija”.

Pentium II koji to nije? Šta je to, a nije AMD? Pa, Intel Celeron, naravno! Po prvi put pišemo o revolucionarnom procesoru koji je Intel konačno spustio u mase, pogotovo kod nas. U rubrici „internet” pišemo o fenomenu internet kafea, koji su se opasno približili Srbiji - naš izveštač je plaćao prosečno 1500 Drahmi za sat vremena surfovanja u kafeima u Solunskoj regiji. Internet, oficijelno, tog septembra dolazi i u Republiku Srpsku, čemu posvećujemo jednu stranu sa terena.

Jazz Jackrabbit 2, jedna od najboljih platformskih igara svih vremena, zasluženo osvaja našu prestižnu titulu igre meseca. Konkurencija je bila strašna, jer opisujemo i Mech Commander, Final Fantasy VII i Commandos: Behind Enemy Lines, istorijski, verovatno najveći hit iz tog perioda. Pišemo i o kuriozitetima kao što su Judge Dredd Pinball, Heart of Darkness, Deathtrap Dungeon i uvrnutoj ruskoj poslastici Vangers: One for the Road.

septembar 2003.

Sedmog septembra, američki teniser Endi Rodik osvaja svoj prvi i jedini gren slem trofej, pobeđujući Huana Karlosa Ferera u finalu US Opena. Jedanaestog septembra, Anu Lind, ministarku spoljnih poslova Švedske, u tržnom centru ubija Mijailo Mijailović, šveđanin srpskog porekla - bez obzira na inicijalni spin, ubistvo nije bilo politički čin, već akt mentalno obolelog narkomana. Dvadeset prvog septembra, misija „Galilej” se završava obrušavanjem sonde u atmosferu Jupitera.

Na naslovnoj strani donosimo najavu za drugi film sa Larom Kroft u naslovnoj roli, Tomb Raider: The Cradle of Life. Premijerno pišemo o konceptu „pametnih” kuća, koji poslednjih godina ubrzano prerasta iz teorije u praksu. Rubriku „Tržište” otvaramo tekstom o standardima kvaliteta monitora, u okviru koje u sitna crevca tumačimo šta znače oznake ISO, EPA, DPMS, MPR, TCO i TUV. U „Test driveu” pišemo o novim Radeonima (9800, 9600, 9200 i 9200 SE), navodeći kako se ATI konačno izjednačio sa Nvidiom.

„Svet igara” je prepun B-naslova, ali najboljih što smo mogli da iščačkamo u ovoj sušnoj sezoni. Igra meseca je Lionheart: Legacy of the Crusader, izometrijski pseudo-istorijski RPG, a pišemo i o Fire Chief, Nexagon: Deathmatch, Runaway: A Road Adventure, The Great Escape, State of Emergency, The Sims: Superstar. Najzanimljiviji segment je suočavanje Disciples II: Guardians of the Light + Servants of the Dark VS Age of Wonders: Shadow Magic.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama