LAKI PINGVINI
Miniware MHP30
Kuvalo za PCB
D. PETROVIĆ
1. avgust 2021.

Stalno se čuje termin „lab” koji označava radno okruženje jednog mejkera. Daleko je to od laboratorije, naravno. Jedan takav „lab” obično se sastoji od radnog stola sa računarom, lemilicom, unimerom i hrpom sitnih elektronskih komponenata. Naravno, napredniji mejkeri imaju opremu, čija se vrednost meri hiljadama evra. Mi ćemo pomenuti nešto opreme koja nije preskupa, a koju bi trebalo uzeti u razmatranje prilikom „lab upgradea”. MHP30 iz naslova svakako spada u tu kategoriju.

Miniware je firma koja je pravi raj za mejkere. U svojoj ponudi alatki imaju i malu stanicu za lemljenje („peglu”), sa oznakom MHP30. Ova pegla je izrazito malih dimenzija, može se koristiti za lemljenje SMD komponenata, ali i za njihovo odlemljivanje. Sama keramička grejna ploča veličine je 30×30 milimetara i jasno je da je ne možemo koristiti za lemljenje većih ploča. Njena namena je više za rad sa integralnim kolima, sitnim konektorima ili modulima, poput ESP32 koji smo mi, između ostalog, zalemili. Grejna ploča može se odvojiti od pegle i zameniti po potrebi, ako postoji oštećenje ili prestane da greje. Ispod grejne ploče imamo višebojnu LED koja nam govori o trenutnoj temperaturi grejne ploče. Ako je zelena, ploča je hladna, ako je crvena, govorimo o temperaturi od preko 200 stepeni celzijusa i nije poželjno dodirivati je rukom. Ispod pegle su dve nožice koje možemo raširiti radi stabilnosti. Nažalost, ne postoje nikakvi držači same PCB na grejnoj ploči. Ako je u pitanju veća PCB, moramo je jednom rukom pridržavati, a drugom, recimo, pincetom pomeriti ono što lemimo na idealno mesto.

Pegla sa grejnom pločom je dimenzija 43×35×31 milimetar, a težine jedva 82 grama. Za napajanje se dobija strujni adapter koji joj isporučuje čak 60 vati struje. Peglu možemo napajati strujnim adapterima, power bankom ili prenosnim strujnim napajanjima. Uz adapter dolazi i silikonski kabl sa dva USB-C priključka. Na pegli sa zadnje strane nalazimo USB-C priključak i dva tastera, ’A’ i ’B’. Osim što se pegla napaja preko ovog porta, možemo ga koristiti i za nadogradnju firmvera. Tasteri imaju po dve funkcije, u zavisnosti od toga kako smo ih pritisnuli. Imamo tri predefinisane tačke temperature, a možemo i sami odabrati neku vrednost. U svakom trenutku možemo isključiti grejač, promeniti temperaturni prag ili pozvati peglu iz režima sleep. Pegla će nakon nekoliko trenutaka, bez naše interakcije, otići na „spavanje”. Miniware je ugradio i Gyro senzor, pa tako ako je nagnemo u stranu, pegla će isključiti grejanje ploče i na ekranu prikazati upozorenje. Ekran je klasičan OLED, kakav često srećemo, a i pisali smo o njemu više puta (SSD1306). Rezolucija od 128×32 piksela dovoljna je da se prikaže poprilično informacija, poput trenutne temperature, temperaturnog praga, da li je grejanje ploče u uzlaznoj ili silaznoj putanji i drugo.

S obzirom na svoje male dimenzije, MHP30 ima pristojnu brzinu grejanja ploče. Od sobne temperature, pa do 300 stepeni celzijusa (350 je maksimum), potrebno joj je do dva i po minuta. Pritom se temperatura odlično održava i isto tako rasprostire celom površinom grejne ploče. Ako lemimo nešto sa pastom za lemljenje i radimo sa nekih 200 stepeni celzijusa, to vreme je i kraće. Kućište sa kontrolerom ostaće na pristojnih 60-ak stepeni, čak i nakon pola sata konstantne upotrebe. Razlog tome je odlično rešena veza sa grejnom pločom. Grejna ploča je uzdignuta rešetkastim nosačem i ne prenosi preveliku temperaturu ispod sebe.

Prema PD protokolu, peglu možemo napajati sa maksimalno 20 volti. PD protokol odnosi se na USB Power Delivery, otud i skraćeni naziv. Industrija ide u pravcu gde nam neće biti potreban strujni adapter za svaki uređaj. Sada će jedan PD strujni adapter moći da se koristi za više uređaja koji koriste različite napone. Tako, na adapteru koji smo dobili piše da je u stanju da isporuči pet, devet, 12, 15 i 20 volti, uz adekvatnu jačinu struje. Zbog toga se za povezivanje koristi mikro USB-C kabl, kao jedini koji ima CC (configuration channel) linije. Ima razlike i u kablovima po pitanju jačine struje, a ovde je reč o silikonskom kablu.

Miniware je napravio odličan uređaj i pravi je spas kod lemljenja sa sitnim kontaktima. Recimo, FPC konektor sa razmakom nožica od pola milimetra je vrlo teško, skoro nemoguće, zalemiti lemilicom. Probali smo razne tehnike lemljenja. U jednoj varijanti smo na padove ESP32 dodali vrlo malo kalaja lemilicom, pa onda na MHP30 spustili ESP32 na PCB. U drugoj varijanti smo malo zagrejali PCB, dodali paste za lemljenje i spustili na MHP30. U oba slučaja smo ostvarili odlične rezultate. Cena od oko 100 američkih zelembaća je adekvatna, a kada jednom uvidite koliki je spas, shvatićete da vredi puno više. Ako se bavite popravkom mobilnih telefona, onda znate koliko je bitno zagrejati samo određeni deo. Ima primera gde ni duvaljka ne pomaže. Što se tiče custom firmvera, zadržavanjem tastera ’A’ prilikom povezivanja sa računarom ulazimo u BOOT režim. Za HEX fajl treba posetiti GitHub repo Ralim/IronOS. Ako baš hoćete sami da se okušate, reći ćemo samo da imate posla sa STM32F103 mikrokontrolerom.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama