TEST DRIVE
Gembird 3DP-GEMMA
3D štampač za početnike
Dejan PETROVIĆ
1. april 2021.

Ono što definitivno nismo očekivali da dobijemo od Gembirda, jeste 3D štampač. Gemma je kompaktan uređaj koji u poređenju sa štampačem Ender 3 Pro na stolu autora ovog teksta, izgleda kao igračka. Šta reći o 3D štampaču koji se po svojim dimenzijama u potpunosti može da se smesti na bed štampača Ender 3 Pro (SK 12/2020, i.sk.rs/28919). Međutim, dimenzije ne moraju ništa da znače, jer Gemma ne pripada istoj kategoriji, niti cenovnom rangu.

Gembird se odlučio za provereno kućište, otvoreno samo sa dve strane, što doprinosi manjem hlađenju objekta, tim pre što se ovde bed ne greje. Radna zapremina štampača je 10×12×10 centimetara, što će reći da nije predviđen za štampu većih objekata. Dok smo kod beda, on je, zapravo, jedna metalna ploča, a podloga koja ide preko je magnetna. Za razliku od one na Enderu, ova podloga je, osim manjih dimenzija, i slabije adhezije. Iako deluje da je kompaktna sa metalnim bedom ispod, uz relativno manju silu je možemo pomerati po bedu. Bed se ne može nivelisati, kreće se po dve šine po X osi, a visinu između beda i dizne ekstrudera određuje optički senzor.

Dizna na ekstruderu je 0,4 milimetra. Ista je i na pomenutom Enderu. Proizvođač tvrdi da uz korake od 0,011 milimetara po X i Y osama, te 0,0025 milimetara po Z osi, preciznost (kvalitet) štampe ide do +/- 0,1 milimetara. Pritom, maksimalna temperatura ekstrudera iznosi 250 stepeni Celzijusa. Na samoj glavi ekstrudera imamo samo jedan ventilator, uz prilično mali prostor od perforirane zaštite.

Princip štampe je FFF (fused filament fabrication). Ovo je isti termin i za FDM kao na Enderu i u suštini funkcionišu isto. Unutar plastičnog kućišta, glava sa ekstruderom se kreće po Y, ali i po Z osi. Svi steper motori su unutar kućišta štampača i nisu izloženi eventualnom oštećenju spolja. Inače, kućište jeste plastično, ali su važni delovi, naravno, metalni. Na konzoli sa ekstruderom je i pomenuti optički senzor kojim se Gemma automatski niveliše. Pritom, određuje se samo visina dizne ekstrudera u odnosu na bed na četiri tačke, ali ne i razlika te četiri tačke u odnosu na ravan. Dakle, određuje samo najbližu tačku do sebe. To je nešto što se na Enderu reguliše točkovima ispod beda.

Na panelu koji se nalazi na gornjem poklopcu nalazi se plavi LED ekran dijagonale 3,5 inča, koji nam prikazuje trenutni status štampe, kao i meni uz odabir opcija. Za kretanje po meniju zadužen je kružni enkoder, kao i na pomenutom Enderu sa kojim ga uporno poredimo.

Softver štampača nam deluje da je isti, ali i uskraćen za opcije i količinu prikazanih podataka. Meni nudi ručno pomeranje po osama, pregrevanje ekstrudera, ali i pomoć pri menjanju filamenta u oba pravca. Imamo opciju izbora fajlova sa kartice za štampu, kao i nekoliko podataka o samom objektu, kao što su rezolucija i infill. Tu je i slot mikro SD kartice koja dolazi uz štampač, kao i njen čitač. Po starom pravilu, na kartici imamo nekoliko GCODE fajlova, a mi smo isprobali jedan od njih. Za slice, Gembird preporučuje Cura ili WiiBuilder.

Gemma koristi filament prečnika 1,75 milimetara i to PLA ili PLA+ tipa. Omanji plastični nosač je sa leve strane i na njega ne možemo da okačimo standardnu špulnu od kilograma, već onu manju, od 330 grama. Ove špulne nisu tako česte, a alternativno rešenje jeste da odmotamo određenu količinu filamenta sa veće špulne i tako štampamo. Inače, bočni plastični nosač špulne je sklopiv i ne uliva baš neko poverenje.

Od dodataka koji dolaze uz štampač, dobija se rezervna dizna, ključ za nju, i manji inbus ključ za štelovanje. Filament se kupuje posebno. Uz štampač se dobija i strujni adapter. Ne sviđa nam se pozicija njegovog priključka na samom štampaču, koja je pri vrhu sa desne strane; kabl je stalno nategnut nadole. Tu je i USB-B port za povezivanje uređaja sa računarom. Osim uvlačenja cevčice za filament u uvlakač, nije potrebno ništa sklapati. Štampač će raditi out-of-the-box.

Svesni smo činjenice da ovaj štampač ima svoja ograničenja. Najveći nedostatak je to što se bed ne greje. Ne očekujemo da sa ovim štampačem štampamo ABS plastikom, ali nismo očekivali ni da nam objekat otpadne sa beda kada je 80 odsto odštampan. Nakon par štampanja, mišljenja smo da se veći objekti bez dodatne adhezije (lepak, sprej...) ne mogu štampati. GCODE objekat na kartici dolazi sa raft-om, što će reći štampanom podlogom ispod samog objekta, i nakon 30 odsto već je počeo da se odlepljuje.

Kome onda preporučiti ovaj štampač? Za ozbiljniju amatersku upotrebu nije, o profesionalnoj da i ne govorimo. Možemo ga preporučiti početnicima i onima koji ne štampaju baš često. Uz malo laka za kosu ili lepak namenjen baš za podloge 3D štampača, mogu se postići dobri rezultati. Mi to nismo mogli da probamo, jer, kao i uvek, ono što dobijemo na test moramo da vratimo u urednom stanju. Ipak, pribegli smo prostom triku sa krep trakom preko podloge beda i dobili smo odličan print. Na kvalitet onoga što je Gemma odštampala nemamo zamerki. Dakle, nedostaci postoje, ali je i cena srazmerna onom što se dobija.

Tehnologija: FFF

Dizna: 0,4 mm

Preciznost pozicioniranja: Z 0,0025 mm, X/Y 0,011 mm

Preciznost štampe:
±0,1 mm

Filamenti: PLA, PLA+

Prečnik filamenta: 1,75 mm

Kavez za štampu:
100 × 120 × 100 mm

Maks. temperatura dizne: 250°C

Proizvodač: Gembird
(www.gembird.nl)

Kontakt: Gembird
(www.gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama