Izbor urednika - vrhunski proizvod
Izbor urednika - vrhunski proizvod
TEST DRIVE
AMD Radeon RX 6700 XT i Asus Radeon ROG Strix RX 6700 XT Gaming OC
Gospoda iz rudnika
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. april 2021.

Nakon odličnih modela iz više klase sa oznakama 6800 (XT), AMD je predstavio i model više-srednje klase, označen kao Radeon 6700 XT. Kod ovog modela primenjeni su neki nesvakidašnji detalji za karticu ove klase, zbog čega bi, sudeći samo po karakteristikama, neko mogao da pomisli da je AMD ovaj model precenio i da su mu apetiti preveliki. Ali, pre donošenja zaključka, valja se upoznati sa detaljima i situacijom u praksi.

Po broju funkcionalnih delova Navi 22 XT odgovara, otprilike, polovini čipa sa oznakom Navi 21...

Navi 22

Čip sa oznakom Navi 22 XT takođe je zasnovan na drugoj generaciji RDNA (Radeon DNA) arhitekture, ali u odnosu na punu verziju čipa, sa oznakom Navi 21, on po broju funkcionalnih delova odgovara, otprilike, njegovoj polovini. Tako, grafički procesor ugrađen na RX 6700 XT zauzima površinu od 335 kvadratnih milimetara, a sastoji od 17,2 milijarde tranzistora u koje je smešteno 40 Compute Units, to jest, ukupno 2560 šejderskih jedinica, 160 teksturnih i 64 rasterske jedinice. Kako hardversku podršku za ray tracing, oličenu kroz Ray Accelerators jedinice, čini po jedna od njih u svakoj od CU celina, tako RX 6700 XT na raspolaganju ima 40 Ray Acceleratora.

Specifikacije čipa deluju sasvim korektno, imajući u vidu klasu kartica kojoj je namenjen. Ono što je, na prvi pogled, van specifikacija za karticu više srednje klase jeste memorija, odnosno, njena konfiguracija. Naime, Radeon RX 6700 XT koristi šest umesto osam 32-bitnih memorijskih kontrolera, koliko na raspolaganju imaju modeli sa čipom Navi 21. Tako je ukupna širine magistrale svega 192 bita, što je svojstveno modelima iz nešto nižih klasa. Ipak, AMD ima adut koji potencijalno anulira ograničenja uže magistrale. Baš kao i kod modela RX 6800 (XT), tako i ovde sastavni deo GPU-a čini neuobičajeno velika količina L3 keš memorije, odnosno, 96 megabajta, koja služi kao svojevrsni bafer između VRAM-a i GPU-a, a koja je sa protokom od dva terabajta po sekundi izuzetno brza. Ova memorija nazvana je Infinity cache i zauzima veliki deo površine grafičkog čipa. Pored toga, na raspolaganju mu je 12 gigabajta GDDR6 memorije, što je žestok overkill za karticu koja se najbolje snalazi u rezoluciji 1440p, ali je količina memorije uslovljena širinom magistrale, pa bi alternativa bila da je na karticu ugrađeno šest gigabajta, a što se po današnjim merilima već smatra prevaziđenim za rezolucije više od 1080p. U nastavku ćemo se osvrnuti na performanse i koliko je ovakva konfiguracija memorijskog podsistema uticala na postignute rezultate, ali najpre da se upoznamo sa prvim modelima Radeona RX 6700 XT koji su stigli do nas.

AMD Radeon RX 6700 XT

Najpre smo se pozabavili referentnim modelom novog Radeona. Baš kao i modeli RX 6800 (XT), tako je i RX 6700 XT kartica klasične konstrukcije, sa hladnjakom koji zauzima dva slota i raspolaže sa dva ventilatora. Ovakav rashladni sistem pokazao se efikasnijim i tišim u odnosu na kulere sa turbinskim ventilatorom. Ipak, u ovom slučaju ne može da se pohvali naročito impresivnim performansama, jer niti je naročito tih, niti uspeva da radnu temperaturu spusti ispod 75 stepeni celzijusa, što je vrednost koju smo najčešće viđali tokom testiranja. S druge strane, kartica nijednom nije „štucnula”, tako da je rashladni sistem, očigledno, na nivou zadatka, iako ne sasvim po našem ukusu.

Sa prosečnom potrošnjom od 230 vati, RX 6700 XT ne spada u naročito štedljive modele, tako da za napajanje koristi dva dodatna konektora, jedan sa šest, a drugi sa osam pinova, što, teoretski, obezbeđuje 300 vati. Iako je tokom našeg testa maksimalna potrošnja u pojedinim momentima prelazila i 250 vati, to je i dalje znatno ispod maksimalnih vrednosti, tako da ima mesta i za potencijalni overklok. Mogućnostima overkloka ide u prilog i naponska sekcija koja je izvedena u konfiguraciji 9+2, ali ovo je jedan od modela kod kojih su rezultati postignuti overklokom vrlo upitni, te se postavlja pitanje svrsishodnosti upuštanja u taj poduhvat.

Naime, RX 6700 XT odlično boostuje i na fabričkim vrednostima, a granica koju tom prilikom dostiže verovatno je ona magična, nakon koje je dobitak u performansama jedva merljiv, jer je čak i drugi model koji smo testirali, a koji je fabrički overklokovan i koji raspolaže daleko moćnijim kulerom, na testu pokazao gotovo u frejm identične rezultate, iako bismo na osnovu radnog takta očekivali da razlika u procentima bude čak i dvocifrena. No, ovaj podatak ne govori o lošim OC dometima ovog Radeona, naprotiv, već o tome da je i na fabričkim podešavanjima sposoban da pokaže svoj maksimum.

Asus Radeon ROG Strix RX 6700 XT Gaming OC

Najbolji Asusov model među karticama sa oznakom RX 6700 XT nosi „kilometarski” naziv, a iza njega se nalazi ništa manje megalomanska kartica. Ovde nema kompromisa, jer sve mora da bude vrhunsko. Naponska sekcija raspolaže istim brojem faza (11), ali je Asus upotrebio najbolje dostupne komponente, tako da grafički procesor sigurno neće ostati „žedan” struje, bez obzira na overklokerske apetite korisnika. Zato je ovaj model opremljen sa čak dva osmopinska naponska konektora, što mu u teoriji obezbeđuje do 375 vati snage, a u praksi u velikoj meri rasterećuje PCI-Express slot na matičnoj ploči.

Za hlađenje se stara masivni kuler zbog kojeg kartica zauzima tri slota u kućištu, a koji raspolaže sa tri ventilatora suprotnog smera okretanja, radi efikasnijeg hlađenja. Zahvaljujući kuleru, kartica teži gotovo kilogram i po, što se zaista ne viđa često. S druge strane, svi oni mehanički ojačani i čelikom oklopljeni PEG slotovi na boljim matičnim pločama sada imaju priliku da se pokažu na delu.

Kao i neki od ranijih Asusovih modela iz ROG serije, tako i ovaj raspolaže sa dva četvoropinska PWM konektora za dodatne ventilatore, u slučaju da poželite da od temperature grafičke kartice zavisi i njihova brzina. Naravno, kartica je polupasivno hlađena, jer sve do 55 stepeni svi ventilatori miruju, nakon čega održavaju temperaturu u granicama ispod 60 stepeni ili tek za koji stepen iznad, u slučaju da se koristi režim Quiet. Odabir radnog režima obavlja se uz pomoć prekidača na samoj kartici, prilikom čega se vrši izbor između dva profila u BIOS-u kartice, ali razlike među njima su minorne, pošto grafički procesor dostiže iste vrednosti radnog takta uz neznatnu razliku u brzini ventilatora, a srazmerno tome i buke koju proizvode i temperature koju dostiže GPU. U oba slučaja, kartica je izuzetno tiha i prilično hladna za model sa deklarisanom potrošnjom od 238 vati.

• • •

Dođosmo i do performansi. Izgleda da je dosadašnja praksa u kojoj je svaki model Radeona pokušavao da „uzme meru” tačno određenom modelu GeForcea sada donekle izmenjena, pa AMD cilja na praznine između dva susedna modela suparničkog tabora. Tako je RX 6700 XT „odmeren” da se nađe između modela GeForce RTX 3060 Ti i RTX 3070, kako po pitanju performansi, tako i cenovno. U zavisnosti od igre, negde je bliži jednom, a negde drugom modelu i, generalno, predstavlja odličan izbor za igranje u rezoluciji 1440p. Čak mu ni 4K nije nedostižno, ali uz izvesne kompromise po pitanju kvaliteta prikaza i nivoa detalja koji su neophodni kod većine savremenih igara da bi se frejmrejt zadržao na pristojnom nivou. Raytracing performanse, očekivano, na nešto su nižem nivou u odnosu na konkurenciju, jer je AMD trenutno u zaostatku čitavu jednu generaciju, ali su, ipak, na upotrebljivom nivou.

Referentni model je sasvim dovoljno kvalitetno izveden da nema razloga da ga bilo ko izbegava, a ko želi najbolje, uvek može da odabere Asusov Strix, koji je, na papiru, oko 100 dolara skuplji, ali je ta informacija maltene potpuno beznačajna... Da, opet je reč o globalnoj nestašici grafičkih kartica zbog pomame za kriptovalutama. Tako, ni ove modele nije moguće naći u slobodnoj prodaji, a da se pritom zaobiđu višemesečne liste čekanja sa neizvesnim ishodom i krajnjom cenom. Kod preprodavaca ih nema za manje od 1500 evra i to ako imate sreće. Naravno, suludo je govoriti o „dobrom izboru” pored ovakvih cena, jer bi, objektivno, trebalo da koštaju četiri-pet puta manje. Dok se situacija na tržištu iz korena ne promeni i dok se cene ne vrate u normalu, grafičke kartice komotno možemo da posmatramo kao „paper launch” proizvode, koji negde postoje, ali ih niko nije video.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2021
Microsoft Windows 11
Grom iz vedra neba
Kada su onomad diljem sveta slali „dobošare”, Microsoftovi glasnici nosili su informacije da je Windows 10 poslednja verzij...
King’s Bounty II
Širom sveta, pa tako i na našim prostorima, ljudi dobre volje koji cene vrhunske igre imaju specijalno mesto u srcu za Heroes ...
XFX Speedster Merc319 AMD Radeon RX 6900 XT Black Gaming
Najjači Radeon
Krajem prošle godine, nova generacija Radeona, zasnovanih na Navi II arhitekturi, ugledala je svetlost dana. Od samog starta, o...
Asus ROG Zephyrus S17 (GX703HS-K4008R)
Sve na maksimumu
Neko je u Asusu rekao „pravimo najbolji gejmerski laptop” i u njega stavio sve što trenutno jeste najbolje u ovoj industrij...
Sony XR55X90JCEP
Trinitron nostalgija
Ulazi velika kutija u redakciju: „Sondža!”, povikaše kolege iz Zemuna. Ne stiže nam često u redakciju novi TV iz Sonyja,...
.rs: Azure Stack Hub u DDC - RAP - zahuktava se e-fiskalizacija i e-fakture - AI u nastavi - lažne PCR potvrde
„Pametna Srbija”
Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je u Državnom data centru u Kragujevcu jedinstvenu platformu, „Pametna Srbija”, koj...
Indijska svemirska agencija
Polako i ekonomično
Indijska organizacija za istraživanje svemira postiže impresivne rezultate sa znatno manjim budžetom od konkurencije
Realme 8 Pro
Kamera u prvom planu
Naslednik modela Realme 7 Pro na pozornicu izlazi kao još jedan sočan telefon za „male pare”. Cilj mu je da parira najprod...
Chivalry II
Odsecajući još jednu ruku, setio sam se italijanskog filozofa Julijusa Evole i njegovog epohalnog dela „Pobuna protiv modern...
Alex Kidd in Miracle World DX
Mnogi se neće složiti sa nama, ali Alex Kidd jedan je od najupečatljivijih glavnih junaka koji su izašli iz kuhinje kompanij...
Ratchet & Clank: Rift Apart
Koja je prva „prava” ekskluzivna igra nove generacije konzola? Ovde se prvenstveno misli na PlayStation 5, s obzirom na to d...
Griftlands
Tokom poslednjih pet godina, najviše zaslugom igre Slay the Spire, kartični (deck builder) roguelike naslovi su se odomaćili ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama