Izbor urednika - vrhunski proizvod
Izbor urednika - vrhunski proizvod
TEST DRIVE
Intel Core i7-11700KF i Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi
Raketa koja je promašila
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. april 2021.

Otkad je pre više od decenije u svoju nomenklaturu uveo Core procesore, Intel je konstantno beležio uspehe. Situacija se donekle promenila kada je AMD predstavio prve Ryzen procesore, ali Intel je tada još uvek imao šta da pokaže. Nekoliko godina kasnije, situacija se iz korena promenila. Intelovi modeli ostali su zaglavljeni na arhitekturi koja je minorno unapređivana između generacija, a velikim delom tome je doprinela i nemogućnost Intela da usavrši proizvodni proces sitniji od 14 nanometara. Tako smo stigli do situacije da Core procesori više ne spadaju u tehnološki vrh, već se po svaku cenu trude da nekako dostignu suparničke modele. Kako u tome sve manje uspevaju, Intel je posegao za najnepopularnijim merama koje je mogao da zamisli - da nižom cenom od konkurencije očuva tržišni udeo. Pred nama je jedanaesta generacija Core procesora, koja predstavlja poslednji trzaj godinama prežvakavane arhitekture i istog proizvodnog procesa.

Pred nama je jedanaesta generacija Core procesora, koja predstavlja poslednji trzaj godinama prežvakavane arhitekture i istog proizvodnog procesa...

Rocket Lake

Iza zvučnog naziva krije se Intelov pokušaj da kao prelazno rešenje ponudi procesore koji su zasnovani na arhitekturi modela namenjenih prenosnim računarima. Tako, njihova jezgra zasnivaju se na Sunny Cove arhitekturi koja je sačinjavala procesore iz generacije Ice Lake, dok je grafički deo strukturu svojih tranzistora pozajmio od Willow Cove arhitekture, odnosno, procesora iz Tiger Lake generacije. Te dve generacije procesora namenjenih mobilnim računarima Intel je uspeo da „ispeče” u 10-nanometarskom proizvodnom procesu, koji iz nama nepoznatih razloga nije moguće primeniti i kod desktop modela, tako da je za Rocket Lake iskorišćen postojeći, 14-nanometarski proizvodni proces.

Mana ovakvog pristupa je u tome što se dobio hibrid koji je daleko od zamišljenog cilja. Grafički deo čipa, iako je trebalo da doprinese znatno boljim rezultatima, na kraju je dobio svega trećinu jezgara kojima raspolaže njegov uzor iz Tiger Lake generacije. Time se nije dobilo mnogo jer, za račun integrisane grafike upitnih performansi u 3D okruženju, ostatak procesora ostao je uskraćen za raspoloživ broj fizičkih jezgara, pa, tako, najjači primerci ove generacije raspolažu sa svega osam jezgara, nasuprot deset, koliko su na raspolaganju imali modeli prethodne, Comet Lake generacije. Intel ovo ne vidi kao naročitu manu, jer smatra da razliku može da nadomesti višim radnim taktom i poboljšanjem IPC (instructions per clock) performansi, ali je činjenica da je broj jezgara direktno uslovljen potrošnjom i zagrevanjem čitavog procesora.

Ova tema je posebno bolna tačka Rocket Lake generacije. Naime, deklarisana potrošnja najjačih modela iznosi 125 vati, što, na prvi pogled, ne deluje naročito zabrinjavajuće.Ipak, Intel navedenu potrošnju tretira kao „prosečnu”, kada sva jezgra procesora rade na inicijalnom taktu, koji je daleko niži od maksimalnih Turbo Boost vrednosti. Ako u obzir uzmemo to da je brzina ovih procesora direktno proporcionalna radnom taktu koji se u pomenutom režimu kreće oko vrednosti koje prevazilaze pet gigaherca, jasno je da stvarna potrošnja najčešće nema mnogo veze sa deklarisanom. U suštini, svi Rocket Lake modeli su fabrički overklokovani do maksimuma, a svakome ko se ikada iz hobija upustio u overklok avanturu, dobro je poznato da kako se procesor približava svom maksimalnom radnom taktu, tako i njegova potrošnja nesrazmerno raste i neretko biva duplirana u odnosu na deklarisanu. Upravo to je i ovde slučaj, jer stvarna potrošnja uglavnom prevazilazi 250 vati pod punim opterećenjem. Dodatnu prepreku efikasnom hlađenju predstavlja i struktura samog čipa, pa je toplota koju on generiše izuzetno velika po jedinici površine.

U našem slučaju, kuler tipa tower, sa ventilatorom prečnika 120 milimetara, koji je uspešno hladio čak i Ryzen 5950X sa duplo većim brojem jezgara, testirani Core i7 nije uspevao da održi na temperaturi ispod 100 stepeni Celzijusa. Temperatura bi svakako bila i viša, da ugrađena zaštita u procesoru automatski ne spušta radni takt i održava temperaturu na maksimalno dozvoljenoj, a to je upravo tih 100 stepeni. Sumnjamo da bi bilo koji vazdušni kuler uspeo da ove procesore održi u iole normalnom temperaturnom opsegu, bez obzira na svoju veličinu i rashladnu površinu, jer je odvođenje toplote sa samog čipa najveći problem. Naš kuler je bio umereno topao, dok je procesor ispod kuvao, a bio je propisno pričvršćen. Situacija se iz korena promenila uz all-in-one sistem zatvorenog vodenog hlađenja, koje se sastojalo od radijatora dužine 360 milimetara. Tek tada je radna temperatura bila u normali - oko 60 stepeni i to na striktno fabričkim, prilično konzervativnim podešavanjima. Kako svaka bolja ploča ima mogućnost da Intelove parametre vezane za potrošnju tretira slobodnije, tako je i testirani Asusov model pružio tu mogućnost, pokušavajući da jezgra održi na višim radnim frekvencijama uz termalni limit od 90 stepeni. Ploča je sa lakoćom uspela u tom zadatku, ali se kuler prilično namučio. Zato i ne čudi odluka Intela da za efikasno hlađenje najjačih Core i9 modela preporuči promenljivo fazno/dielektrično hlađenje, koje je sposobno da temperaturu hlađene površine spusti ispod tačke smrzavanja. Ovakvi sistemi vrlo su efikasni, ali i sami troše oko 200 vati i vrlo su bučni tokom rada. Ipak, sledeći stupanj bio bi suvi led i tečni azot, tako da to dovoljno govori o problemu pregrevanja ovih procesora.

Novu generaciju čine samo modeli sa oznakama i5, i7 i i9. Svi slabiji modeli, poput i3 i Pentiuma samo deklarativno će pripadati ovoj generaciji, dok će koristiti arhitekturu prethodne. „Punokrvni” modeli razlikuju se u broju jezgara i radnom taktu, pa, tako, i5 raspolaže sa šest fizičkih, a modeli sa oznakama i7 i i9 sa po osam fizičkih jezgara. Razlika među jačim modelima je isključivo u podršci za Thermal Velocity Boost tehnologiju, kojom raspolažu i9 modeli, a koja omogućava svim jezgrima da dostignu za 200 megaherca viši radni takt ili jednom od njih za 300, u odnosu na i7 modele kod kojih je ova tehnologija nedostupna. Suštinski, radi se o „probranim”, odnosno, čipovima koji raspolažu fizički kvalitetnijim tranzistorima koji su sposobni da dostignu za koju stotinu megaherca viši radni takt na ionako nategnutim frekvencijama. Ako se pitate da li bi ručnim overklokom modela i7 mogli da dostignete performanse devetke, odgovor je nedvosmisleno - da, ali u praksi to neće biti moguće, jer je Intel već u fabrici sve čipove sposobne za taj radni takt deklarisao kao jače modele. Naravno, ne mislimo na uslove ekstremnog overkloka i radnog napona koji bi znatno smanjio radni vek procesora, tako da modeli sa sufiksom K nikada nisu bili besmisleniji. Jedan takav smo i mi isprobali, ali najpre da se upoznamo sa test-platformom.

Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prva ploča koja nam je omogućila da zavirimo u performanse Comet Lake procesora pripada Asusovoj seriji TUF, inače, našoj omiljenoj kada je reč o ovom proizvođaču, jer predstavlja jeftiniju varijantu prestižnijih pandana, poput ROG i STRIX modela. Ipak, ona raspolaže svim karakteristikama koje se očekuju od jedne kvalitetne gejmerske ploče.

Naponsku sekciju čini 14 faza sastavljenih od kvalitetnih komponenata, koje prekrivaju pasivni hladnjaci. Zahvaljujući kvalitetu ugrađenih komponenata, naponska sekcija ne zahteva aktivno hlađenje i uopšte se ne zagreva mnogo. Slotovi za proširenje podrazumevaju dva PCI-E pune dužine, od kojih je prvi izveden po PCI-E 4.0 x16 standardu, dok je drugi ograničen propusnom moći četiri linije PCI-E 3.0 magistrale, a tu su i dva x1 slota.

Kada su skladišni uređaji u pitanju, ploča omogućava instalaciju jednog PCI-E 4.0 x4 M.2 uređaja, a tu su još dva M.2 slota, koja funkcionišu u skladu sa PCI-E 3.0 x4 standardom. Pored M.2 slotova, na raspolaganju je i šest SATA konektora, tako da teško da će se naći gejmer kome ovakva konfiguracija neće biti dovoljna.

Zvučni sistem sastoji se od Realtekovog S1200A čipa, koji je, zapravo, verzija dobro poznatog ALC1220 zvučnog procesora prilagođena Asusovim modelima. Društvo mu prave namenskiaudio-kondenzatori i Asusov softver namenjen igračima. Nema namenskih pojačala za slušalice i drugih džidža-bidža uobičajenih za skuplje modele, ali je izvedba sasvim korektna i na kvalitet zvuka nemamo primedbi.

Mrežno rešenje izvedeno je uz pomoć Intelovog 2,5G Ethernet kontrolera, kao i Wi-Fi 6 kontrolera koji podržava bežične standarde u skladu sa trenutnim trendovima. LED šarenilo nije u prvom planu, ali je kompatibilno sa Asusovim Aura sistemom rasvete i podržava do četiri eksterne LED trake.

U radu, ploča se pokazala izuzetno stabilnom i bez problema je uspevala da izvuče maksimum iz procesora, čak i sa podešavanjima koja izlaze iz okvira koje je Intel propisao. Sa cenom od oko 250 evra na domaćem tržištu, predstavlja odličnu osnovu za mašinu baziranu na Rocket Lake arhitekturi.

Intel Core i7-11700KF

Testirani model ne raspolaže integrisanom grafikom, tako da se tim aspektom nismo pozabavili. Njegovih osam fizičkih jezgara, i duplo toliko logičkih, pandan su AMD-ovom modelu 5800X. Nažalost, Core je po našim testovima u skoro svemu sporiji, a pritom neuporedivo veći potrošač koji zahteva ozbiljno hlađenje, dok se njegov suparnik odlično ponaša i ispod kulera koji koštaju desetak evra. U odbranu Intela ide podatak da Rocket Lake podržava hardverski izuzetno zahtevne AVX512 instrukcije, ali činjenica je da je njihova upotrebna vrednost trenutno mala i da se ovi procesori žestoko zagrevaju i kada se taj deo čipa ne koristi. Ni situacija u igrama mu ne popravlja prosek, jer čak i u slučajevima gde je brži, razlika je sasvim minorna. Jedina njegova prednost trebalo bi da bude cena, koja će u odnosu na konkurenta biti za nekoliko desetina evra niža, ali ta informacija lako može da se ispostavi netačnom, uzevši u obzir globalnu nestašicu čipova i potencijalnu korekciju cena koja bi mogla da usledi kao odgovor AMD-a.

• • •

Rocket Lake je vrhunac razočaranja koje nam Intel već godinama servira. Ovi procesori su „furune” koje iz sve snage pokušavaju da dostignu konkurenciju, po cenu da u tom pokušaju izgore (i bukvalno). Kako Intel već za kraj tekuće godine najavljuje novu, Alder Lake generaciju, koja bi trebalo da suštinski promeni arhitekturu čipova, kao i da proizvodni proces konačno spusti u savremene tokove, Rocket Lake će verovatno biti jedna od generacija sa najkraćim životnim vekom. I, ne, ploče koje ga podržavaju neće moći da se iskoriste uz buduće procesore sa LGA1700 podnožjem, tako da je i Z590 osuđen na životni vek prosečnog raketnog motora.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
SEPTEMBAR 2021
Humankind
Humankind je kompleksna zver, složenija nego Old World i zaguljenija nego Civilization VI sa obe ekspanzije...
AMD Ryzen 5 5600G i ASRock B550 Taichi
Gejmerski survival kit
Novi APU modeli predstavljaju „survival kit” za igrače, da mogu kako-tako da se igraju dok se situacija na tržištu ne normalizuje...
Asus ROG Strix Radeon RX 6600 XT Gaming OC
Brz, hladan, tih... i preskup
Odlična kartica koja bez ikakvih problema izlazi na kraj i sa maksimalno nasviranim zverkama od igara i u rezoluciji od 2,5K...
Gigabyte Aorus 17G KD
Takmičarski laptop
Gejmerski laptop za one kojima u igranju nije bitna puka lepota grafike, niti priča i istraživanje, već - brzina...
Asus ROG Zephyrus M16 (GU603HR)
Više piksela, više akcije
U kućištu koje odgovara standardnom laptopu sa ekranom od 15,6 inča, ovde je upotrebljen WQXGA ekran koji je veći po visini za 11 odsto...
Šesta generacija mlaznih lovačkih aviona
SF u stvarnosti
Avioni koji će uskoro gospodariti nebom podsećaju na nešto iz naučne fantastike...
Novi standard veb-protokola i mnogo više od toga
QUIC i HTTP/3
U proteklih četrdeset godina možda se najmanje menjao HTTP protokol koji je odgovoran za prenos svega onoga što gledamo na vebu...
Nokia X10
Pouzdani 5G srednjak
Nokia X10 je deo programa Android One i ima garantovanu trogodišnju podršku za sistemska i bezbednosna unapređenja...
King’s Bounty II
Taktička dubina, izazovnost i zabava tokom poteznih bitaka i dalje su na očekivano visokom nivou...
Psychonauts 2
Osim kompleksnijeg gejmpleja i „mekših” fazona, igra se od keca prvenstveno razlikuje po spektakularnoj, modernoj grafici...
Diablo II: Resurrected
Igra stvorena za ljubitelje aRPG žanra kojima je Diablo III bio previše šaren...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama