TIPS & TRICKS
Internet browseri: Pokretanje ekstenzija u „privatnom” režimu
Tajno , ali s dodacima
Vladimir PISODOROV
1. februar 2021.

Barem na papiru, korišćenje internet browsera u „privatnom” režimu omogućava ostavljanje daleko manje tragova o korisnikovima akcijama. I lokalno i online. Međutim, ono što se ne plati na mostu platiće se na ćupriji, pa, tako, pojedine mogućnosti neće biti dostupne. Jedna od njih je i mogućnost da koristite ekstenzije...

Na svu sreću onih koji Microsoft Edge, mahom, koriste u režimu InPrivate, postoji način da se ovo zaobiđe, odnosno, da se omogući korišćenje ekstenzija. Prvi korak je da mišem kliknete na tri tačkice u gornjem desnom uglu radnog ekrana i na taj način pozovete Edgeov glavni meni. Ne idete u sekciju Settings gde se nalazi većina bitnih podešavanja, već u komplement Extensions. Oblast od interesa je desni, veći deo ekrana u kom se nalazi spisak svih instaliranih dodataka. Veoma bitno je da znate da se omogućavanje rada ekstenzija u režimu InPrivate obavlja pojedinačno, to jest, da ne postoji specijalni taster ili funkcija koja će to omogućiti „na gomili”. Ukoliko smatrate da ovo baš i nije najsrećnije rešenje, razmislite još jednom - u toj situaciji režim InPrivate bio bi i teoretski i praktično bespotreban, jer ne bi postojala razlika između njega i „klasičnog” komplementa. Ako situaciju dodatno razložimo, dolazimo do podatka da sve ekstenzije kojima budete omogućili pokretanje iz režima InPrivate neće biti blokirane od strane Edgea, što znači da će iza korisnika i te kako ostajati tragovi. Zbog toga je veoma važno da dobro razmislite koje ekstenzije su vam zaista neophodne da nivo bezbednosti ne biste spustili ispod dozvoljene granice, a samim tim obesmislili postojanje režima InPrivate.

Nakon što na spisku označite ekstenziju koju želite da pokrećete i u režimu InPrivate, potrebno je da mišem kliknete na opciju Details. Pojaviće se kontrolna forma koja nudi njeno podešavanje, gde je potrebno da locirate funkciju Allow in InPrivate i označite „kućicu” ispred njenog naziva. Ekstenzija je momentalno aktivna, ne postoji potreba za pritiskanjem tastera Apply, OK, pa čak ni ponovnim pokretanjem Edgea. Dakle, sve je veoma jednostavno.

Iako nam je ovom prilikom cilj bio da pokažemo kako se ekstenzije u „privatnom” režimu aktiviraju u Edgeu, akciju možete da izvedete i iz ostalih popularnih internet browsera. U Firefoxu put je nešto duži i nakon što pozovete glavni meni (tri horizontalne crtice u desnom gornjem uglu ekrana), potrebno je da odaberete opciju Add-ons. I ovde se itemi nalaze uredno sortirani u desnom, većem delu ekrana, ali ih Firefox deli na četiri oblasti: Recomendations, Extensions, Themes i Plugins. Podela se nalazi u levom delu ekrana, u vertikalnoj paleti alatki i potrebno je da kliknete na sekciju Extensions. Tada će se u desnom delu ekrana izlistati svi instalirani dodaci, a vi odaberite željeni i kliknite mišem na tri tačkice koje se nalaze na kraju selekcije. To će vas odvesti do kontrolne radne forme iz koje obavljate podešavanje odabrane ekstenzije. Tražite funkciju Run in Private Windows i mišem klikćete na unos (čitaj: kružić) Allow.

S obzirom na to da je zasnovan na istom jezgru kao Edge, Chrome na sličan način nudi aktiviranje ekstenzija u „privatnom” režimu. Razlika je u tome što se glavni meni Googleovog internet browsera poziva klikom miša na ikonicu tri uspravne tačkice i što se podmeni Extensions nalazi pod skutima kategorije More tools. Chrome ne odvaja instalirane dodatke, tako da oni zauzimaju gotovo ceo radni ekran i predstavljeni su nekim vidom komandnih thumbnailova (bar nama liče na tako nešto). Klik mišem na taster Details vodi vas do željene kontrolne forme u kojoj je potrebno da pronađete funkciju Allow in incognito i komandni prekidač postavite u položaj On. Kao i u prethodna dva slučaja, promena je momentalna.

Dođosmo i do Opere, koja se zbog svoje vizuelne različitosti na potpuno drugačiji način „obračunava” sa ovim problemom. Glavni meni poziva se klikom miša na taster Opera, koji je smešten u levom gornjem uglu radnog ekrana. Potom je miš potrebno „parkirati” iznad kategorije Extensions, sačekati da se otvori podmeni i kliknuti na Extensions. Za nepotrebni međukorak zahvalite se autorima programa. Ekstenzije su izlistane na sličan način kao kod Edgea i Chromea, s tom razlikom da su neke od funkcija „izvučene”, pa nećete morati da klikćete na taster Details. Među njima je i Allow in incognito, čiju je komandnu „kućicu” potrebno označiti kako biste završili posao. Do menija Extensions može da se stigne i preko kombinacije tastera ‘Ctrl-Shift-E’. Slično nudi jedino još Firefox u kome je potrebno pritisnuti kombinaciju tastera ‘Ctrl-Shift-A’. Morali su da se razlikuju, bar u tom jednom samoglasniku. Na kraju, imajte na umu da pokretanje ekstenzija u „privatnom” režimu nije moguće u svim slučajevima.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama