TEST RUN
Magix Music Maker 2021 • Serato Studio 1.5.2 • Soundtrap Studio • Output Arcade
Programi za komponovanje iz fotelje
Marko VASILJEVIĆ
1. januar 2021.

Da li ste nekada maštali o tome da postanete muzička zvezda? Ceo paket! Fanovi vas obožavaju do imbecilnosti, tabloidi pišu o vama na dnevnom nivou, imate para, voze se skupi automobili, punite stadione i arene. Zvuči primamljivo, zar ne? Ali, avaj, manjka vam talenta ili jednostavno nemate para za Fender na kome bi napravili pesmu koja bi promenila svet i osvojila vam srce simpatije iz susednog odeljenja. Imamo dobru vest za sve vas. Simpatije više ne padaju na šestožičane relikvije, već na trake koje možete već danas da spakujete na kompu u mraku svoga doma. O, da, došlo je naših pet minuta. Tastature u ruke, skidaj programe, napravićemo hit.

Ono što je veoma pohvalno kod Serato Studia jeste mogućnost da loop dodatno iskontrolišete putem klavijature (ili tastature)

Magix Music Maker 2021

Živimo u digitalnom dobu i muzika danas zaista može da se stvara u kućnim uslovima. Kvalitet finalnog proizvoda, bez obzira na obećanja iz uvoda, ipak će zavisiti od vašeg osećaja i nekakvog talenta, pa i znanja i veština. Olakšavajuća okolnost je to što dosta toga, zapravo, ne morate da znate. Magixov Music Maker (i.sk.rs/357815, 628 MB) primer je programa koji dozvoljava da uplivate u muzičke vode bez velikog predznanja i da se za nekoliko minuta oslonite na veoma lep trik - korišćenje loopova.

U relativno preglednom interfejsu nalazi se prostor u kome ređate trake koje će predstavljati ritam, sintisajzere, basove, vokale... šta god vam padne na pamet, a popunjavate ih gotovim deonicama iz biblioteke loopova. U suštini, pakujete gotove zvučne zapise. Dovoljno je da razvučete traku po horizontali, čime joj određujete dužinu trajanja, a segment će se ponavljati dok ne popuni tajming koji ste odredili. Po vertikali dodajete ostale trake i za nekoliko minuta imate stvar koja zvuči kao i bilo koja druga „prava” pesma.

Da ne bi sve bilo isključivo ređanje kockica koje je neko drugi odsvirao, imate mogućnost da dodajete instrumente u režimu MIDI, čime će vaš rad dobiti preko potrebnu dozu originalnosti. Pohvalićemo činjenicu da je program relativno lak za upotrebu i ako vam je cilj da se poigrate i na brzaka spakujete traku, isprobajte ga. Mane su prstohvat bloatwarea, koji će pokušati da se instalira zajedno sa besplatnom verzijom osnovnog programa, kao i činjenica da kada shvatite da uz njega ne dolazi baš toliko mnogo stvari, poželećete da dodate nove loopove i džidža-bidže koje koštaju i to ne baš malo.

Serato Studio 1.5.2

U pitanju je slična ideja, ali mnogo bolje izvedena. Serato Studio (serato.com/studio, 1,06 GB) briljira na svakom koraku. Interfejs je lepši, čistiji i jasniji, a biblioteka loopova i instrumenata bogatija. I ovde figuriše ređanje traka po vertikali, mada imate mogućnost da lakše uređujete segmente same pesme. Intro, drop, refren, kako god da ste već zamislili delove pesme, jasno su istaknuti ispod dela sa trakama, te veoma brzo i lako uređujete deonice koje će činiti gotovu numeru. Kada ih popakujete u Song View pregledu na dnu radnog ekrana, definišete i broj ponavljanja svakog segmenta ponaosob i to je to. Generalno, nismo sigurni da smo skoro videli toliko jednostavan način za uređivanje strukture pesme.

Trake možete da napunite gotovim loopovima, koji zaista zvuče sjajno i lepo se prilagođavaju ritmu i tonalitetu pesme, tako da barem o tome ne treba da brinete. Ono što je veoma pohvalno jeste mogućnost da loop dodatno iskontrolišete putem klavijature (ili tastature), jer imate opciju da definišete delove u loopu koji će se „okinuti” na određenu dirku (ili taster) i time ga po osećaju „odsvirati” na način koji bolje odgovara vašim idejama. Tu je i fin izbor virtuelnih instrumenata tako da ako ne želite da se oslonite samo na tuđe, možete ubaciti i svoje originalne zapise i aranžirati ih kako vam god padne na pamet. Za beatove, takođe, imate aranžer, tako da kick, snare i ostalo možete da ucrtate u pattern ili ako vam je tako lakše, kao i ostalo, „okidati” klavijaturom ili tastaturom i snimiti na takav „prirodniji” način. Na sve što pakujete, imate mogućnost da dodate efekte, poput različitih delayeva, reverba, crushera...

Da ne dužimo bez potrebe, Serato Studio je fantastičan za nekoga ko nema iskustva u stvaranju muzike na kompjuteru, jer ima taman dovoljno opcija da se razmašete i budete kreativni uz rezanje nekih stvari koje početnicima svakako ne bi ni značile mnogo, a potencijalno bi ih uplašile i odbile. Topla preporuka!

Soundtrap Studio

I baš kad smo pomislili da nam ne treba ništa bolje od Serato Studioa, shvatamo da hoćemo još. Soundtrap Studio (www.soundtrap.com) je ultra-zanimljivo parče softvera koje fercera „iz oblaka” i izvršava se u internet browseru ili kao aplikacija na mobilnom telefonu/tabletu. Po svim merilima, ovo je već ozbiljan DAW (digitalna audio-radna stanica) koja ima aromu sličnu moćnom Logicu i Studio Oneu, o kojima smo već pisali. Ne, nije u pitanju zamena za njih, ali koga uostalom i briga.

Kao i prethodno opisani, Soundtrap Studio je besplatan za probu i nakon obavezne registracije dočekaće vas čist i pregledan radni prostor u kome možete odmah da lagano pakujete trake sa loopovima i instrumentima. Imate mogućnost pravljenja beat patterna, sviranje MIDI instrumenata, mogućnost da uvezete svoje fajlove... Lepo je što sve ubačeno „prepoznaje” tempo i tonalitet pesme i prilagođava se tome. Na raspolaganju je i Autotune. Znači, to je to! Gori YouTube, Instagram je u plamenu, TikTok baguje, za jedno popodne spakovali ste traku i to zvuči vrhunski. Zaista nije nemoguće, a Soundtrap Studio (ako ništa drugo) nudi sve što vam treba da tako nešto skockate.

Ali, to je sve jako slično ostalim ostvarenjima u klasi. Možda je nešto preglednije i još lakše za korišćenje, a uz neki dinar i bogatije materijalom sa kojim možete da se igrate. Cool faktor dolazi u obliku jedne „sitnice” koja može mnogo da znači, posebno u ovom čudnom periodu kada se manje viđamo i družimo. Soundtrap Studio ima opciju pod nazivom Colaborators, koja omogućava da za rad na projektu pozovete prijatelje koji mogu da se priključe i daju svoj doprinos. Svaki učesnik u projektu može da napravi izmene i nakon sinhronizacije svi učesnici vide (čuju) te izmene u samom projektu. Postoji i mogućnost slanja instant poruka, kao i video-chat. Možda vam ne deluje kao nešto previše bitno, ali svako ko je navikao da radi u grupi (bendu) znaće da vam kaže koliko znači kada više kreativnih struja paralelno radi na istom poslu. Imate neku interesantnu ideju za refren pesme, otpevate i snimite mobilnim telefonom pre nego zaboravite, drugar je čuo i dobio ideju da skucka beat, dok je ostatak ekipe spakovao loopove koji se fenomenalno uklapaju u čitavu stvar. Dobro, ovo zvuči već kao scenario za reklamu, ali u danima kada smo svi malo više izolovani nego što želimo, lepo je da imamo opciju da makar malo zaboravimo na to. Ako pritom napravimo „kidalicu” koja će se vrteti na nekim žurkama, nekada, što da ne.

Takođe, ovom prilikom pomenuli bismo nešto što nije vezano samo za Soundtrap Studio, već može da vam znači bez obzira na to za koje se rešenje opredelite. Splice Sounds je bogata baza loopova i svih mogućih zvukova koje možete da koristite u bilo kom DAW-u, a integrisani su i u komercijalnu verziju Soundtrap Studia. Ukoliko Splice Sounds, ipak, želite da koristite nezavisno, možete to da učinite uz mesečnu pretplatu. Realno, u tolikom okeanu svega i svačega sigurno ćete uvek pronaći ili baš onaj sound koji vam treba ili inspiraciju da sami napravite nešto prelepo.

Output Arcade

Suštinski, sve što vam je potrebno da iz udobnosti svog doma spakujete stvar koja će zvučati više nego pristojno, dolazi u obliku nekog od pomenutih rešenja. Output Arcade (output.com/products/arcade, 50 MB), suštinski, nije uporediv sa njima, jer uopšte nije reč o DAW-u, pa makar ni njegovoj uprošćenoj i početnicima prilagođenoj verziji. Doduše, ovo jeste krajnje jednostavno parče softvera za „stvaranje” muzike, ali je u pitanju ipak samo instrument. Razlog zašto ga pominjemo ovom prilikom je činjenica da ima verovatno najagresivniju kampanju na YouTubeu i ako ste se ikada interesovali za stvaranje muzike, reklamni algoritam vam ga je sigurno prikazao do sada dovoljno puta da ste poželeli da ga isprobate, ali vam se nije davao novac. Evo, odrešili smo kesu da proverimo vredi li.

Pa, i ne baš. Košta 10 „zelembaća” mesečno, što i nije strašno, ali samostalno je beskoristan. Kombinovan sa dodatnim alatkama može da bude zanimljiv, jer poseduje ogromnu biblioteku stilski grupisanih semplova koje koristite kao osnovu i pozivate poput instrumenta, dirkama (tastaturom) i modifikujete u realnom vremenu. Suštinski, u pitanju je dodatak koji može, a i ne mora, da vam znači. Ako nemate nameru da ulazite dublje u priču i učenje zakonitosti posla, a znate kako da snimite paralelno više traka i napravite kakav-takav miks (recimo, u Reaperu), i želite da se oslonite isključivo na unapred pripremljene semplove i loopove,Output Arcade ima dosta toga da ponudi. Da je besplatan ili da se registracioni harač jednokratno plaća, verovatno bismo ga posmatrali nešto drugačije.

• • •

Nadamo se da smo vam bar malo približili alatke uz čiju pomoć možete (mahom besplatno) da se poigrate već danas i napravite svoje remek delo. Audio-produkcija ogromna je tema. Ima tu komplikovane terminologije i tajni zanata za izvoz. Sve to može da demotiviše u startu i odbije vas od hvatanja u koštac sa jednom od najzabavnijih stvari kojima možete da spalite mnogo vremena i pritom stvorite nešto. Budite radoznali, istražujte, ko zna, možda zaista u vama čuči sledeći idol mladih, a možda vas i ta simpatija konačno primeti.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama