TEST RUN
ZookaWare 5.2
Za čistiji i brži Windows
Vladimir PISODOROV
1. januar 2021.

Program je obučen u jednostavan upravljački interfejs koji se odlično uklapa u Desetkin „sravnjen” vizuelni identitet. To je jedan od razloga zbog kojih inicijalno nećete moći da mu „provalite” namenu. U pitanju je svojevrsni multipraktik koji, prvenstveno, služi za održavanje sistema, ali i za nadgledanje rada gradivnih hardverskih komponenata. Tako se na početnom ekranu nalaze „cajgeri” koji pokazuju zauzeće i brzinu procesora, zauzeće i količinu radne memorije, te popunjenost i veličinu sistemske particije.

ZookaWare može da se pošalje u lov i na spyware sadržaj, ali je to rezervisano za verziju Pro

Druga stvar koja se uočava je gabaritni taster Scan, preko kojeg se pokreće skeniranje sistema. Pretražuje se registar baza, obavlja se potera za đubretom nastalim radom operativnog sistema, ali i „kolačićima” namenjenih špijuniraju korisnika. Ovde treba podvući da ZookaWare može da se pošalje u lov i na spyware sadržaj, ali da je to rezervisano za verziju Pro koja košta 30 „zelenih novčanica”. Nakon što se obavi skeniranje, dobijate izveštaj o pronađenim problemima, za svaku oblast pojedinačno. Inače, na rezultate skeniranja prilično se dugo čeka i nikako ne može da se kaže da je ZookaWare šampion u ovoj oblasti. Ipak, pre nego što pristupite čišćenju, na neobično jednostavan i pregledan način biće predstavljeni svi itemi koji zaslužuju vašu pažnju. Nakon što ih sve prelistate, možete da odlučite šta ćete obrisati, a šta ostaviti da „živi” na hard-disku. Pro verzija programa ne donosi samo mogućnost obračuna sa spyware sadržajem, već i podršku za automatsko pokretanje procesa skeniranja i čišćenja sistema.

Sledeća grupa funkcija okupljena je oko naziva Optimize i tu se, zapravo, nalaze alatke za zaustavljanje procesa i servisa koji rade u pozadini i podižu se zajedno sa operativnim sistemom. Pored toga, program u ovoj oblasti nudi da se posveti organizaciji instaliranih dodataka u internet browserima. Podržani su Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer i Opera, a ono što možete da uradite je da zaustavite ili uklonite detektovane add-onove. Iako ne podržava čišćenje registar baze, besplatna verzija ZookaWarea, ipak, podrazumeva rad sa njom. Iz sekcije Tuneup moguće je obaviti njenu defragmentaciju, čime se koliko-toliko ubrzava rad sistema. U okviru ove sekcije nalazi se i Uninstaller koji može da se pokrene i u režimu Full, koji je osmišljen tako da se ne oslanja na podrazumevanu uninstall rutinu, već da sa hard-diska ukloni i „repove” programa. Lista programa može da se filtrira tako da prikazuje klasične programe ili Metro aplikacije, što će biti zanimljivo vlasnicima hibridnih uređaja. Konačno, u sekciji Tuneup nalazi se i Hardware Analyzer koji donosi nešto više mogućnosti nego klasične alatke iz klase, a namenjen je prikazivanju informacija o detektovanim hardverskim komponentama. Na primer, postoji ubav grafički prikaz u realnom vremenu za opterećenje procesora (i to za svako jezgro pojedinačno), ali i za korišćenje radne memorije.

U sekciji Tools nalaze se očekivane stvari kada je ovaj tip programa u pitanju. Bezbedno brisanje podataka prvo upada u oči i mada ne možete da se oslonite na fancy algoritme, ZookaWare donosi seckanje podataka njihovim višestrukim „prepisivanjem” koje može da se obavi u tri, sedam ili čak 35 prolaza. Pored pojedinačnih datoteka koje dodajete na radnu listu, može da se obavi i „nulovanje” čitavih particija. Na meniju je i Process Manager, alatka iz koje se obavlja (nasilno) zaustavljanje pokrenutih procesa.

Kako bi se ubrzao proces skeniranja, autori su ostavili mogućnost da se označeni itemi postave na listu izuzetaka. Dozvoljeno je selektovati pojedinačne fajlove i direktorijume, ali i unose iz registar baze. Scheduler funkcija, rekosmo, nije dostupna u besplatnoj verziji Zooka Warea i to je šteta, pošto je u pitanju jedan od najboljih organizatora automatskog korišćenja dostupnih resursa koje smo do sada videli. Ne samo da je podržano precizno određivanje kada će se obaviti skeniranje sistema, već je na raspolaganju i zatezanje registar baze, pa čak i bezbednosno „prepisivanje” fajlova. Automatici može da se prepusti i rad ugrađenog Uninstallera, koji na taj način može da ukloni „repove” ostale iza programa ili da jednostavno obavesti korisnika da postoje ostaci koje je potrebno ručno ukloniti.

Tip: sistemski cleaner

Potrebno: Windows

Veličina: 30,2 MB

Cena: besplatno

Adresa: zookaware.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama