TEST RUN
RoomSketcher • Planner 5d 1.24 • DreamPlan Home Design Software 5.61 • SketchUp Pro 2021
Programi za dizajniranje kućnog okruženja
Gordana RADOVIĆ
1. januar 2021.

Da li često maštate o stanu ili kući iz snova - kako treba da izgleda, kako da bude namešten? Da li ste renovirali svoj životni prostor, a niste znali kako da objasnite i nacrtate šta tačno želite? Postoji više programa koji služe upravo za dizajn enterijera (ali, i eksterijera) i prilično su usmereni na korisnike, odnosno userfriendly. Ovog puta predstavićemo četiri ovakva programa. Uglavnom su besplatni ili bar imaju probni period, tako da mogu da posluže za vaš projekat bez uloženog novca. Ocenjivaćemo ih na osnovu lakoće rukovanja, ali i opcija koje nude što za amatere, što za profesionalce.

Da li ste renovirali svoj životni prostor, a niste znali kako da objasnite i nacrtate šta tačno želite?

RoomSketcher

Prvi na našoj listi za unutrašnju dekoraciju je RoomSketcher (www.roomsketcher.com, 305 MB). Program postoji u nekoliko verzija, ali je samo jedna, ona osnovna, besplatna. U toj besplatnoj varijanti postoje mnoga ograničenja, ali svakako nije za bacanje. Odmah na početku moramo da istaknemo da je crtanje i dekorisanje izuzetno jednostavno. Jedino morate da znate šta tačno želite.

Interfejs je vrlo jednostavan i ukoliko pogledate tutorijal (traje samo nekoliko minuta) lako ćete se snaći. Alatke za crtanje zidova podeljene su na spoljne i unutrašnje zidove, kao i one koji predstavljaju pregrade. Postavljanje zidova je jednostavnije nego crtanje rukom: alatka je tako podešena da su sve linije prave. Kliknete na početak, povučete liniju, kliknete za kraj. Sve vreme vidite u milimetar koliko je linija, odnosno zid dugačak, isto tako i koliko je duga spoljna, a koliko unutrašnja ivica zida, uz opasku da je dozvoljeno podešavati i debljinu zida. Kada ucrtate sve zidove, za svaku prostoriju će se automatski izračunati koliko ima kvadrata, pa ako mislite da neki od zidova treba pomeriti, prostoriju smanjiti ili povećati, to se rešava jednostavnom click & drag metodom „povlačenja” linija zidova.

Kada završite sa grubim radovima, biće vam potrebna vrata i prozori. Kliknite na glavni meni, pa odaberite Windows etc i tamo gde su malopre bile alatke za zidove, pojaviće se različita vrata i prozori. Prikazuju se u 3D, ali kada ih postavite na plan nećete moći tako da ih vidite. Zatim, na isti način odaberite i panel za odabir uređenja podova i zidova. Ovde ćete pronaći, parkete, pločice, mermerne ploče i slične materijale kojima se oblažu zidovi i podovi. Na kraju, tu je i panel sa nameštajem. Panel je podeljen po prostorijama, pa ćete tako naći odvojen nameštaj za kancelarije, za kupatila, kuhinje i tako dalje. Izbor je stvarno impozantan. Ne bismo ulazili u detalje, ali smo prilično sigurni da ćete pronaći sve što vam treba, a verovatno ćete biti iznenađeni nekim stvarima koje spadaju u luksuzan nameštaj ili ukrase. Naravno, ukoliko se desi da nema baš onoga što tražite, uvek možete da pređete na Premium plan i dobijete još veći izbor.

Iako smo napomenuli da je konstruisanje zidova lak posao, ako ipak mislite da je to za vas previše dosadnog posla, možete da pošaljete crtež ili još bolje plan tehničkoj podršci i u zavisnosti od pretplatnog paketa, dobijete osnovni plan prostora besplatno ili uz neku doplatu. U tom slučaju možete da preskočite prvi korak i odmah se bacite na uređivanje.

Na svakom 2D planu, čim postavite zidove, pojaviće se kamera koja ima dvojaku ulogu. Plan je da vi tokom samog postavljanja osnovnih zidova, prozora i nameštaja uvek možete da vidite kako bi to izgledalo uživo, odnosno, kako bi se to videlo kada biste baš bili unutar tog stana, pa ako vam nešto ne odgovara, da to lako promenite, pomerite poziciju - jednostavno, popravite. Druga namena kamere je da kada završite, možete da „fotografišete” konačno rešenje uređenja. Kameru možete da pomerate svuda po stanu, postavite je u svaki ćošak i okrećete za 360 stepeni. Na taj način možete za sebe, klijenta ili samog dekoratera, ako želite da ga angažujete, da sačuvate sve ideje i prikažete ih. Premium korisnici, sem 2D plana, mogu da vide i sačuvaju 3D plan, kao i pogled sa svih 360 stepeni u vidu malog video-snimka.

Planner 5d 1.24

Planner 5d (planner5d.com, 101 MB) takođe je vrlo jednostavan program. Razlikuje se od prethodnog, pre svega, po tome što je već u besplatnoj verziji omogućen 3D pregled u svakom trenutku, ali i po tome što raspolaže velikim brojem već gotovih prostorija.

Čim pokrenete program, pred vama će se naći biblioteka koja nudi velik broj već gotovih rešenja. Neka od njih su jedna prostorija, na primer, spavaća ili dnevna soba, kancelarija ili možda kupatilo, ali isto tako možete da pronađete i kompletno uređenu kuću na sprat. Bilo koje od ponuđenih rešenja možete da menjate: manje ako koristite besplatnu verziju i mnogo više ukoliko ste Premium korisnik. Tako, u besplatnoj verziji možete da menjate teksturu nameštaja, možete da brišete detalje ili komade nameštaja koji vam nisu potrebni, ali ne možete da menjate boju.

Ako ipak odaberete da krenete sa novim projektom „od nule”, na raspolaganju je crtanje zidova jednog po jednog, vrlo slično kao kod RoomSketchera, ali i dodavanje čitavih prostorija. Naime, u vrlo svedenom meniju, gde su sve alatke za postavljanje nameštaja i elemenata, prvi panel su sobe. Sobe su gotove prostorije, ali u nekoliko oblika koji mogu da vam olakšaju i ubrzaju crtanje, jer imate gotov oblik, a vi samo treba da prilagodite dimenziju zidova. To ćete intuitivno uraditi tako što ćete kliknuti na zid po izboru i produžiti ga, skratiti ili mu čak promeniti ugao pod kojim se pruža. Sobe možete da „lepite” jedne do drugih i tako na kraju dobijete čitav stan, prostoriju po prostoriju. Sjajna stvar je to što dok gradite ili dodajete, u svakom trenutku možete da vidite kako bi to izgledalo u 3D svetu i time sve vreme imate savršen osećaj šta radite. Kada završite sa zidovima, tu su vrata i prozori. Dodaju se isto tako lako: jednostavnim klikom ili pozicioniranjem - zavisi da li ste u 2D ili 3D režimu. Svaki dodati element podložan je promenama, ima svoja podešavanja i karakteristike koje vam omogućavaju da menjate dimenzije i teksturu.

Po identičnom principu funkcioniše i dekorisanje. Na raspolaganju je panel sa nameštajem podeljen u nekoliko kategorija radi lakšeg snalaženja, a odmah ispod njega je i panel za uređenje spoljnog prostora. U ovom panelu ponuđeni su elementi kao što su bazeni, ukrasno drveće, travnjaci, ali i roštilji. Vaše je da ih uklopite i zadate željene dimenzije i boje. Jedina nevolja je to što u besplatnoj verziji i nemate baš mnogo izbora. U svakom panelu prvih nekoliko ponuđenih elemenata je besplatno, a svi ostali, kojih ima mnogo više i atraktivniji su, zaključani su dok se ne odlučite da platite neku od ponuđenih pretplata. Ukoliko ste dodali sve što ste želeli, možete da pogledate svoj rad sa svih strana, iz svih uglova, a zatim da ga sačuvate ili da dodate još jedan sprat.

Projekti se automatski čuvaju u biblioteci koju smo pomenuli na početku, a ukoliko želite da ih pokažete nekome, potrebno je da „uhvatite” snapshotove, odnosno, slike iz određenih uglova i usput ih sačuvate u nekoj od ponuđenih rezolucija. Opet, nažalost, samo najniža rezolucija je dostupna u besplatnoj verziji. Snapshotovi vam neće baš mnogo značiti, pa je možda jednostavno „hvatanje” screenshotova bolje rešenje.

DreamPlan Home
Design Software 5.61

Treći program koji smo odlučili da vam predstavimo, DreamPlan Home Design (www.nchsoftware.com/design, 1,33 GB), nešto je složeniji od prethodna dva. Dok prethodna ostvarenja imaju maksimalno pojednostavljen interfejs i lako smo mogli da zamislimo da rade na tabletima ili sličnim uređajima sa ekranom osetljivim na dodir (a glavno oruđe za rad su vaši prsti), DreamPlan je orjentisan ka radu na kompjuteru i interfejs je dosta komplikovaniji. Uz to, sem enterijera, ovaj program nudi i popriličan broj opcija za uređenje eksterijera. Možemo da kažemo da je podjednako orjentisan ka obe sfere.

Nažalost, na samom početku pronašli smo manu: iako je interfejs prilično jasan, manevrisanje planom i pregledanje projekta uopšte nije. Umesto da se jednostavnom metodom click & drag šetate oko projekta, neophodno je da klikćete ili držite nekoliko vrsta tastera i strelica u donjem levom uglu, a da pritom ne znate koje čemu služe dok se ne naviknete i ne zapamtite. Uz to, da biste pogledali plan iz suprotnog ugla, biće vam potrebno mnogo više vremena i navigacije da biste stigli do položaja kamere koji vam je potreban. Dok je importovanje gotovog projekta jednostavna rabota, a projektovanje objekta, kao i njegovo dekorisanje solidno jednostavno, kretanje kroz 3D projekciju to, svakako, nije. Još jedna mana je to što ovaj program nije besplatan, već možete da koristite probni period i to samo ako potvrdite da ćete ga koristiti za sopstvene, a ne komercijalne potrebe.

Što se tiče elemenata za crtanje plana i uređivanja prostora, taj deo je izveden bolje, iako manje atraktivno. Meniji su podeljeni na meni sa alatkama za zidove, krov, vrata, prozore i slično, a zatim, tu je meni za enterijer i eksterijer, razne vrste terasa i landscaping koji u probnoj verziji nije dostupan.

Istina je da smo u ovom programu pronašli veoma zanimljive opcije, odnosno, elemente koji se dodaju. Svi oni dostupni su tokom probnog perioda, tako da stvarno možete da napravite vrlo impozantan plan. Da li će to biti kuća ili vila iz vaših snova, sa uređenim dvorištem i bazenima, teniskim terenima pa čak i muzičkom binom, zavisi samo od vaše želje i posvećenosti. Kada je enterijer u pitanju, izbor je mnogo bolji nego u prethodna dva programa i vrlo lako se menjaju boje, teksture i veličina svakog elementa. Prelazak iz 2D u 3D perspektivu vrlo je jednostavan - klikom na taster, a kada sve završite, pogledajte opcije za eksportovanje i čuvanje. U besplatnoj varijanti možete da sačuvate projekat samo na dva načina: ili da uhvatite trenutni screenshot ili da sačuvate ceo projekat u formatu koji se otvara samo u DreamPlanu. Ukoliko kreaciju želite da sačuvate kao 3D model, moraćete da se odlučite za registraciju programa.

Na kraju, konstatujemo da je jedina prednost ovog programa veliki izbor elemenata za uređenje, ništa drugo nam se nije preterano dopalo, naročito u poređenju sa prva dva programa.

SketchUp Pro 2021

Za kraj smo ostavili verovatno najpoznatijeg predstavnika ove grupe, program SketchUp (www.sketchup.com, 804 MB). Ovo je alatka koja s jedne strane podseća na neku naglašeno user friendly aplikaciju, ali, ipak, ima elemente malo komplikovanijeg programa, za koji vam treba znanja, veštine, a bogami i prakse. U samom programu postoji tutorijal koji vam preporučujemo da pregledate ako se prvi put susrećete sa SketchUpom, jer ćete se upoznati sa osnovnim alatkama koje nisu karakteristične za ostale programe.

Najviše nam se dopala takozvana SketchUp „magija”. Ako sledite workflow koji ste videli u tutorijalu, možete da nacrtate 2D plan objekta na kome radite jednostavnim povlačenjem pravougaonika po podlozi, a onda upotrebite „magičnu” Push/Pull alatku. „Magična” je, zato što pomoću nje svaki kvadrat možete da „izvučete” u visinu i to postaje soba u 3D perspektivi. U ovom programu termin „podići zidove kuće” dobija na bukvalnom značenju. Ako gornjoj ploči odredite sredinu i povučete je uvis, jednim potezom ste dobili i krov građevine. Ovaj način jeste neobičniji za grube radove, ali je svakako najzanimljiviji za rad. Na sličan način određujete i debljinu zidova, kao i mesto za vrata i prozore. Nećemo vas lagati, moguće je da se ispočetka nećete snaći, da će vam dimenzije „izmaći”, jer nisu lepo označene kao u RoomSketcheru, ali magija je uvek zabavna.

Za razliku od prethodnih ostvarenja koja sve alatke i opremu za dekorisanje drže na glavnom delu interfejsa i koja nameštaj i stolariju postavljaju kao najbitniji deo interfejsa, to ovde nije slučaj. Izgradnja objekta je naglašena i to je ono što dobijate u klot izdanju, a kada dođe vreme za dekor, morate da otvorite specijalni deo koji više „vuče” na neki plug-in, nego na sastavni deo originalnog programa. Da biste videli šta se nudi u prodavnici nameštaja, treba da kliknete na ikonicu 3D Warehouse, koja će otvoriti novi prozor, a vi onda treba da pretražujete po kategorijama i veličini fajlova. Autori elemenata koji mogu da se preuzmu i postave u projekat nisu samo autori SketchUpa već to može da bude bilo ko sa malo ambicije i volje da podeli svoj rad.

Sem 3D Warehousea koji je neophodan za rad, postoji i Extension Warehouse koji funkcioniše po sličnom principu, ali umesto jednostavnih komada nameštaja i sličnih elemenata za uređenje, ovde pretražujete i downloadujete različite ekstenzije koje će vam pomoći u radu. Šta će vam od toga zatrebati, naravno, zavisi od vrste projekata na kojima radite.

Nakon njuškanja po opcijama SketchUpa, razumemo kako i zašto se ova alatka našla na vrhu liste najpoznatijih programa u svojoj branši. Ipak, pre bismo ga preporučili profesionalcima, nego onima koji rade „za svoju dušu”.

• • •

Testiranje „dizajnerske četvorke” približilo nas je dizajnu enterijera i dokazalo da, naizgled, krupan posao lako može da bude savladan ako imate dobar softver. Sva četiri programa zaslužuju pažnju i dobru ocenu, međutim, imamo favorita - izdvojićemo Planner 5d kao najbolji. Jednostavno, svi ostali imaju neku manu: ili je interfejs nepregledan ili je besplatna verzija štura ili workflow nije adekvatan. Planner 5d je u ovoj konkurenciji najjednostavniji za korisnika, dostupni su i 2D i 3D pregledi i performanse su zadovoljavajuće i za amatere i za profesionalce. Ima i on svoje mane, ali najkomotnije smo se osećali kreirajući planove upravo uz ovaj program.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama