PRVI UTISCI
Hammerting
Danilo LUKINOVIĆ
1. januar 2021.

Upravljačke simulacije danas predstavljaju retkost, jer se potencijalna publika deli na veterane Civilizacije i sličnih naslova i nešto mlađe publike koja voli da čupa repu u „Nintendolikim” igrama. U takvim okolnostima deluje hrabro napraviti drugačiju igru, ali će prilika za kreiranje i održavanje sopstvenog patuljačkog kraljevstva privući veliki broj ljubitelja fantastike, jer su „bradonje” uvek kul.

Simulacija patuljačkog rudnika sa rudimentarnim RPG elementima, smeštena u prelepo 2D okruženje

Hammerting je delo do sada nepoznatog švedskog razvojnog tima Warpstone Studios, ali obećava već to što ih je Team17 podržao kao izdavač, jer oni retko greše. Igra je vertikalna („bušenje” planine u 2D okruženju) simulacija patuljačkog rudnika sa rudimentarnim RPG elementima, smeštena u prelepo vizuelno okruženje.

U neočekivanom zapletu, duhovni naslednik Melkora želi da preuzme i u tamu sveže fantazijski svet, a suprotstavlja mu se savez slobodnih rasa. Rat se rasplamsava, ali za sposobne i snalažljive patuljke, rat predstavlja priliku za profit. Kako bi se odupreli ljudima, vilenjacima i ostalim „mekim” narodima koji se gnušaju pećina, potrebne su zalihe materijala, oružja, oklopa i hrane, a tu pošteni bradati ratni profiter dolazi u prvi plan. Igra za sada može da se igra u režimu kampanje ili slobodne misije. Teren se generiše nasumično, pa je svaki prolaz drugačiji.

Zdepasti i pomalo goofy, patuljci predstavljaju srž razvoja i instrument vaših grandioznih planova. Opremljeni pijukom, čekićem i sekirom, oni će čukati, razbijati, seći i drobiti i darove zemlje pretvarati u kompleksnije predmete, što na kraju donosi profit. Iako se ne radi o nekom intergalaktičkom 4X mikromenadžmentu, kao svaka poštena upravljačka simulacija, Hammerting krasi doza kompleksnosti. Sobe, kako se nazivaju „građevine” u ovoj igri, gradićete unutar stene, što deluje vizuelno ubedljivo, pa igra izgleda kao „2,5D”. Svaka prostorija pokriva potrebe populacije i/ili proizvodnje. Patuljcima je potrebna hrana, moraju da se odmore, a i moral valja podići pintom piva. Svako kopanje generiše određenu količinu resursa, kao i otvaranje napuštenih kovčega i vreća, ali pećine kriju i razne opasnosti, pa ćete s vremena na vreme morati da podmažete sekire. Neprijatelji su raznovrsni, a čak će i „bezazleni” napraviti popriličnu štetu ukoliko su patuljci zauzeti radom na drugom delu mape.

S vremenom će prohtevi „koalicije” na površini porasti pa će iskati ozbiljnije materijale i oružje koje zahteva „recepte” za kombinovanje predmeta i sirovina. Ukoliko na vreme ne odgovorite na njihove potrebe, sile mraka će proširiti svoj uticaj i ugroziti izgradnju Morije, jer „loši momci” nisu mušterije, već samo uzimaju. Ovde dolazimo do problema koji u zavisnosi od ugla iz kog ga posmatrate može ili ne mora da bude mana. Naime, zahtev za isporuku materijala može da sadrži predmet za koji vi jednostavno nemate gradivnih elemenata. Ovo je naročito izraženo ako je potrebna sirovina nešto što može da se nabavi samo sa površine, jer u pećini nema šume i cveća. „Pijaca” je ogoljena, ali verujemo da će kada igra finalizuje, biti dozvoljena ozbiljnija razmena materijala. Izbor veština i njihovo budženje utiču na efikasnost patuljka u određenom poslu, što brže donosi rezultate. Tu dolazimo do drugog problema. Za ponosnu Durinovu rasu, patuljci iz Hammertinga deluju pomalo „tupavo”. Ukoliko želite da se skoncentrišu na neki posao, moraćete da pojedinačno selektujete svakog i da „isklikćete” željeni sled događaja. Takođe, ukoliko ste pokrenuli više poslova odjednom, oni će otići pravo na onaj koji iz nekog razloga smatraju prioritetom. Ukoliko ste raspored pećina, lestvi i blokova napravili previše kreativno, desiće se da će zaboraviti da se vrate.

Kako igra još nije gotova, pomenuto nećemo uzeti kao zamerku, jer Hammerting „jede” sate u prelepom okruženju, sa odličnom opuštajućom muzikom. Igra će imati i punu podršku za modove, što znači da će, kao i sami patuljci, imati poduži životni vek.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama