TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 10: Bekapovanje Desetke
Bekap bez pomoćnih alatki
V. PISODOROV
1. novembar 2020.

Prosečan korisnik koji barata generičkim tipovima datoteka: slikama, muzičkim numerama, dokumentima, nema previše hasne od specijalizovanih alatki za bekapovanje podataka. Datoteke i ručno mogu da se kopiraju na USB stik, narežu na CD/DVD, eventualno, pošalju na neki od cloud servisa. Baratanje većim brojem osetljivih podataka predstavlja već drugu priču, ali ni o tome nećemo ovog puta. Umesto toga, pozabavićemo se metodom koja omogućava da se obavi bekapovanje kompletnog sistema. Zahvat podrazumeva ne samo zaštitu od gubitka važnih podataka, već i prezervaciju samog operativnog sistema koji može da postane kompromitovan, recimo, napadom virusa ili bagovitim nadogradnjama.

Najlepše od svega je to što Desetka pod svojim skutima čuva sekciju iz koje je navedeno moguće obaviti i to bez instalacije bilo kakvih third party alatki. Funkcija Backup nalazi se u Update & Security delu sistemske sekcije Settings (’Win-I’). Ukoliko ne želite da joj pristupate okolnim putem, u sistemskom dijalogu Search dovoljno je da upišete backup i odaberete opciju Backup settings.

Programeri kao da zaostaju za nagomilanim poslom kada je funkcija bekapovanja podataka u pitanju, pa u desnom delu radnog ekrana tražite opciju Go to Backup and Restore (Windows 7). Sve nagoveštava da se radi o ranije izrađenim „kopijama” koje ćete odavde imati priliku da vratite u život, ali to nije baš tako. Naime, radna forma koja čuva željene alatke deo je klasičnog Control Panela i zaista nudi mogućnost vraćanja podataka na polaznu lokaciju (Restore), ali i mogućnost za izrađivanja „slika” sistema (Backup). Tražimo funkciju pod nazivom Create a system image, nakon čijeg će se odabira na ekranu pojaviti nova radna forma koja od korisnika traži da odabere lokaciju na kojoj će se obaviti skladištenje podataka. Logičan izbor je opcija snimanja podataka na hard-disk i u tom slučaju potrebno je označiti prvu funkciju u meniju - On a hard disk, te odabrati particiju sa dovoljno raspoloživog prostora. Nakon toga, klikćete na taster Next i Start backup.

Kreiranje „slike” sistema obavlja su u takozvanom Shadow Copy režimu, što znači da kompjuter možete da koristite kao da se u pozadini ništa ne dešava. Biće obavljeno čak i skladištenje podataka koji se u tom momentu nalaze u upotrebi. Bekapovanje je iznenađujuće brzo, a nakon okončavanja procesa, programska rutina upitaće vas da li želite da obavite kreiranje Repair diska. Na upit slobodno možete da odgovorite pritiskanjem tastera No. Inače, bekap se skladišti u direktorijumu WindowsImageBackup i sadržaju može da pristupi isključivo administrator.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama