TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 10: Koristite Desetku kao profesionalac
Tuce profi saveta
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Neosporna je činjenica da je Windows 10 prepun zanimljivih featuresa, ali je isto tako neosporna činjenica da su mnoge njegove mogućnosti sakrivene od pogleda korisnika. Za ovo krivimo Microsoft, koji marketinški nije obavio dovoljno dobar posao i agresivnije nam prezentovao šta je to na šta bi obavezno trebalo da obratimo pažnju. Stvar će se ubrzo promeniti, barem su programeri tako obećali, pošto će sve nove verzije Desetke stizati sa daleko bolje istaknutom sekcijom „Šta je novo”.

Tuce featuresa, „hakova”, trikova i „caka” (nazovite ih kako god vam je volja) koje smo ovom prilikom pomenuli samo su jedan mali deo Windows 10 univerzuma

Dok se to ne desi, skrenućemo vam pažnju na tuce mogućnosti za koje jednostavno morate da znate, ukoliko želite da u društvu važite za nekog ko ume da koristi Windows 10 kao profesionalac. O mnogim featuresima kojima ćemo posvetiti pažnju pisali smo i ranije, ali neke stvari nije loše ponoviti.

„Sakriveni” meni Start

Mnogi vole da kažu da Desetka ima „sakriveni” meni Start, ali mi se ne bismo složili sa time. Pre bismo mogli da kažemo da se radi o njegovom proširenju, koje nudi pristup određenim delovima sistema i funkcijama. Može da se kaže i da je u pitanju sistemski kontekstualni meni, jer su opcije po njemu raspoređene na sličan način. Do ovog menija možete da stignete na dva načina, od kojih prvi podrazumeva kliktanje desnim tasterom miša na taster Start na ekranu. Drugi način namenjen je ljubiteljima prečica sa tastature i otvaranje menija omogućava po pritiskanju kombinacije tastera ’Win-X’. Ovaj „sakriveni” meni važan je zbog toga što u velikoj meri skraćuje vreme rada i imperativ prebiranja po menijima i funkcijama. Preko dva klika mišem stižete do Power funkcija, PowerShella, sistemske sekcije Settings, File Explorer, dijaloga Run i tako dalje. Nekada se ovde nalazio i klasični Control Panel, ali to više nije slučaj.

Brzo kreiranje
događaja u kalendaru

Ukoliko koristite kalendar kako biste se organizovali, ali i iskoristili mogućnost da se na jednostavan način podsetite na obaveze koje vas očekuju, biće dobro da znate da kreiranje eventova može da se obavi i bez otvaranja glavne aplikacije. Da biste to postigli, potrebno je da levim tasterom miša kliknete na sat smešten na systrayu, kako biste na ekran pozvali pop-up prozor koji sadrži prikaz tekućeg meseca. Nakon što odaberete bilo koji dan, pojaviće se opcije za definisanje novog eventa: upisujete o čemu se radi, u koliko sati akcija počinje, a ukoliko se završava, birate lokaciju na kojoj se sve odigrava... Nakon pritiskanja tastera Save, događaj je kreiran, a ako vam je ipak potrebno više manevarskog prostora možete da kliknete na More details, ali ćete tada morati da sačekate na učitavanje aplikacije Calendar. Niste ograničeni samo na kreiranje eventova za tekući mesec, pošto je iz pop-up prozora omogućeno „listanje” meseca bez pomoći matične aplikacije.

Pozivanje programa sa taskbara preko tastature

Windows pokrenute programe smešta na taskbar odakle ih kasnije jednostavno pozivate klikom miša. U isto vreme, quick launch se koristi kao neka vrsta prefiksa za taskbar, na kom se smeštaju programi koji su vam često potrebni i uvek želite da ih držite na oku. Ono što je zajedničko za obe situacije jeste to da sadržaju može da se pristupi i bez korišćenja miša. Naime, ukoliko pritisnete taster ’Windows’ u kombinaciji sa bilo kojim brojem na tastaturi, otvorićete odgovarajući program ili prozor pokrenutog programa. Sva nauka je u tome da znate na kom mestu se nalazi program koji želite da podignete. Treba voditi računa da se broji sve što se nalazi na taskbaru, počevši od ikonica na quick launchu. Zamislite da na quick launchu imate prečice ka Edgeu, Chromeu i Firefoxu, dok su na samom taskbaru smešteni pokrenuti programi Word i File Explorer. Edge otvarate preko kombinacije tastera ’Win-1’, Chrome preko ’Win-2’, dok se Word na ekran vraća sa ’Win-4’, a File Explorer sa ’Win-5’.

Minimizovanje svih prozora

Ovde je u pitanju još jedna mogućnost koja je „pretekla” iz ranijih Windowsovih edicija (konkretno, Sedmice), za koju mnogi korisnici nisu ni svesni da postoji. Radi se o simultanom minimizovanju aktivnih prozora, svih osim onog koji odaberete da zadržite u fokusu. Sve se obavlja „drmusanjem” miša levo-desno, nakon što kliknete levim tasterom miša na titlebar programa koji ne želite da minimizujete i nastavite da držite levi taster na mišu. Akcija se, dakle, od klasične Show Desktop funkcije razlikuje po tome što jedan prozor ostaje vidljiv, ali sve dolazi uz mali downside. Prozor programa koji „uhvatite” mišem automatski se smanjuje, kao da ste overili taster Restore Down, što može da bude nezgodno, jer ćete nakon toga morati da posegnete i za tasterom Maximize. Međutim, bez ovog akcija i ne bi imala smisla, jer ne biste bili u mogućnosti da bacite pogled na sadržaj desktopa.

„Hvatanje” screenshotova

Najjednostavniji način da pod Windowsom „fotografišete” ono što se nalazi na desktopu u tom momentu je da pritisnete taster ’Print Screen’. Screenshot se prebacuje u memoriju, odakle ga, koristeći bilo koji program za grafičku obradu (pa i Paint), Pasteujete na radnu površinu i potom snimate na hard-disk. Naravno, ova metoda dobra je u situacijama kada su vam potrebni pojedinačni screenshotovi koje možete ručno da „izvadite”, ali ne i za situacije u kojima nije moguće da premestite fokus sa glavnog posla. Na svu sreću, Desetka nudi sijaset načina da se akcija obavi bez „konsultacije” sa third party ostvarenjima. Tako je dovoljno da pritisnete kombinaciju tastera ’Win-Print Screen’ i sadržaj ekrana biće automatski snimljen na hard-disk (direktorijum Pictures/Screenshots), u formatu PNG. Bilo kad u pomoć možete da pozovete i aplikaciju Snip & Sketch, ali pažnju smo ovog puta hteli da vam skrenemo na najjednostavniji način.

Prikazivanje formata fajlova u File Exploreru

Verovatno da manje iskusne korisnike ne bi davio detaljima, Microsoft je odlučio da se u File Exploreru ne prikazuju ekstenzije datoteka. Ništa strašno, pošto već na osnovu thumbnailova znate da se radi o nekoj slici, dok po izgledu ikonice možete da zaključite i da li je u pitanju neka audio-numera ili dokument. Međutim, stvari nisu baš tako jednostavne, naročito ukoliko na jednom mestu čuvate datoteke istog tipa, snimljene u različitim formatima. Na svu sreću, File Explorer može da prikazuje ekstenzije datoteka i ova mogućnost jednostavno se aktivira. Prvo je potrebno da iz sistemskog polja Search pozovete podešavanja vezana za File Explorer, što se obavlja upisivanjem komande File Explorer Options. Na ekranu će se pojaviti sekcija sa podešavanjima u kojoj je potrebno da se prebacite na radnu karticu View. Veći deo ekrana zauzima lista naprednih opcija, u kojoj je potrebno da pronađete onu pod nazivom Hide extensions for known file types. Po defaultu, ona je označena pa je kućicu ispred naziva potrebno „odštiklirati” i pritisnuti tastere Apply i OK.

Deaktiviranje pozadinskih aplikacija

Fenomen pozadinskih aplikacija je u tome što „čuče” van vidnog polja korisnika i u stanju su da povlače obaveštenja, prosleđuju podatke na ekran, pa čak i da se updateuju. Sve to dok ih ne koristite i mislite da nisu pokrenute. Sjajna stvar za koju možemo da pronađemo sijaset situacija u kojima može da bude korisna. Ipak, držanje velikog broja aplikacija u pozadini može da utiče kako na trošenje sistemskih resursa, tako i na brže pražnjenje baterije. Desktop korisnike više će zanimati ono prvo, naročito ukoliko je Desetka instalirana na slabašnom hardveru, dok će „laptopaši” na umu imati pre produženje autonomije. Da biste odredili šta je to što će da radi u pozadini dok vi obavljate svakodnevne poslove na kompjuteru, a šta ne, potrebno je da pritiskanjem kombinacije tastera ’Win-I’ pozovete sistemsku sekciju sa podešavanjima i potom odaberete oblast Privacy. Na spisku funkcija koji se pojavljuje pri levoj ivici radne forme pronađite opciju Backround apps i kliknite na nju. U desnom delu ekrana izlistaće se sve aplikacije koje mogu (ili već jesu) da se pokrenu u background režimu. Potrebno je da prođete kroz spisak i prekidače za aplikacije koje smatrate da nisu esencijalne jednostavno prebacite u položaj Off. Ukoliko ste baš očajni i želite da onemogućite rad svim aplikacijama u pozadini, to možete da učinite jednim potezom. Pri vrhu radne forme nalazi se funkcija Let apps run in the background - postavite prekidač u položaj Off i završili ste posao.

Bez reklama u meniju Start

Iako se mnogima ne sviđa organizacija menija Start, a naročito neiskorišćen potencijal komandnih „pločica”, druženje sa njim je neminovnost. Barem ukoliko ne želite da posežete za dodatnim alatkama koje bi ga zamenile nekim od prilagodljivijih rešenja prepoznatljivog izgleda. Ono što u celoj priči nama smeta je to što se desna strana menija Start često koristi za prikazivanje reklama, odnosno skretanja pažnje korisniku na ostvarenja koja mogu da se preuzmu i kupe iz Storea. Da biste ovu pojavu predupredili i očuvali integritet sadržaja, potrebno je da pozovete sistemsku sekciju sa podešavanjima, recimo upisivanjem reči Settings u dijalogu Search na taskbaru, a odmah zatim skoknete do sekcije Personalization. Na levoj strani potražite stavku Start, kliknite na nju i sačekajte da se u desnom delu ekrana pojavi dostupan sadržaj. Funkcija koju ovom prilikom tražimo nosi naziv Show suggestions occasionally in Start i ona je peta po redu. Ispod nje nalazi se komandni prekidač koji je potrebno postaviti u položaj Off, kako biste se rešili reklamnog sadržaja. Sa ovog mesta, inače, obavljaju se i brojna druga podešavanja vezana za izgled i funkcionalnost menija Start, ali o tome ćemo opširnije neki drugi put.

Koliko prostora koriste aplikacije?

Da li znate način na koji možete da saznate, bez korišćenja dodatnog softvera, koliko prostora na hard-disku „jedu” instalirane aplikacije i propratni sadržaj (muzika, recimo)? Ovaj podatak nije važan samo zbog toga da biste i vizuelno potvrdili da je mašina postala spora pošto ste je pretrpali, već i da se stekne uvid o gomili uskladištenog đubreta kog možete da se rešite. Dakle, podatak može da bude i prosvetljujući, a do njega se dolazi ovako... Otvaramo sekciju Settings, na primer, klikom miša na taster Start i odmah potom na ikonicu zupčanika koja se pojavljuje u drugom redu iznad. Tražimo stavku System, koju otvaramo levim klikom miša. Klasično, pri levoj ivici ekrana nalazi se spisak svih dostupnih kategorija, a mi tražimo onu po nazivu Storage.
U desnom delu ekrana pojaviće se podaci koje tražimo, uredno sortirani u četiri kategorije. Apps & features je prva na spisku i u njoj se nalazi spisak svih instaliranih programa, ali i sistemskih komponenata. Za svaki unos može da se vidi datum instalacije i veličina zauzetog prostora na hard-disku. Odavde može da se pokrene i deinstalacija, ali imajte na umu da mnoge sistemske procese na ovaj način ipak nećete biti u mogućnosti da uklonite. Pored ovog, moguće je steći uvid i u to koliko prostora zauzimaju dokumenti, slike i privremeni fajlovi, a ako vam to nije dovoljno, klikom na opciju Show more categories spisak dodatno možete da proširite.

Pozadinsko skrolovanje

Desetka je donela i mogućnost pozadinskog skrolovanja sadržaja. Kako ovo izgleda u praksi? Ukoliko obavljate neki posao i na desktopu se nalaze dva prozora, tako postavljena da se barem delić sadržaja oba vidi u svakom momentu, bićete u mogućnosti da bez prebacivanja fokusa skrolujete sadržaj i jednog i drugog. Naravno, odvojeno. Da bi ovo bilo moguće, dovoljno je da kursor „odvozate” do prozora čiji sadržaj želite da skrolujete i pokrenete točkić na mišu. Nije potreban klik mišem, nije potrebno posezati za kombinacijom tastera ’Alt-Tab’... Funkcija je aktivna po defaultu, odmah nakon instalacije Windowsa, ali ako je nekim slučajem stvar pošla po zlu, ovo je način da stvari vratite u prvobitno stanje. Izaberite jedan od načina koje smo spominjali i otvorite sistemsku sekciju sa podešavanjima. Kliknite na kategoriju Devices i sa menija smeštenog pri levoj ivici ekrana izaberite Mouse. Opcija koju tražimo nosi naziv Scroll inactive windows when I hower over them i jedina je u ovom prozoru za koju je vezan komandni prekidač. Da bi stvar funkcionisala, on mora da se nađe u položaju On. Treba da znate da pozadinsko skrolovanje nije ograničeno samo na dva prozora, već ga je moguće izvesti sa onoliko prozora koliko fizički možete da smestite na ekran, a da se vidi deo njihovog sadržaja. U tom slučaju, pitanje je samo koliko je to praktično...

Rad bez ometanja

Kada su mobilni telefoni u pitanju, notifikacije koje non-stop iskaču po ekranu nešto su na šta smo odavno navikli. S druge strane, naučili smo i kako da ih „utulimo” i to radimo mahom za svaku aplikaciju ponaosob, kada nam se popne na nerve. Stvar kod Desetke je slična i mada su programeri imali dobru zamisao, notifikacije su nešto zbog čega ne možete normalno da obavljate svakodnevne poslove na kompjuteru. Da biste iz zauzdali i stavili im dizgine, potrebno je da odete do sekcije Settings (odaberite način po volji), kliknete na kategoriju System i sa menija u desnom delu ekrana izaberete Focus assist. Ovde se nalazi čitav set funkcija preko kojih određujete „dostavljanje” poruka na ekran. Postoje tri radna režima: Off omogućava neometano isporučivanje notifikacija, Priority only će do korisnika prosleđivati samo notifikacije sa servisa koji su postavljeni na belu listu (isto važi i za kontakte iz imenika), dok Alarms only podrazumeva da će rad biti prekidan samo zbog ranije definisanih alarma. Dalje, postoji i mogućnost određivanja automatskih pravila koja se ni po koju cenu neće kršiti i notifikacije neće biti isporučivane. Možete da podesite vremenski period u danu kada se notifikacije neće isporučivati, kada radite u višemonitorskom okruženju, kada se igrate i/ili kada aplikacije pokrećete u režimu rada preko celog ekrana. Da po izlasku iz karantina ne biste odjednom dobili sažetak svega što ste propustili, ne zaboravite da „odčekirate” kućicu ispred opcije Show me a summary of what I missed while focus assist was on.

Uključivanje noćnog svetla

Naučnici tvrde da je takozvano plavo svetlo jedna od najgorih stvari po vaše oči koju možete da iskusite gledajući u monitor. Ova pojava jedan je od glavnih razloga zbog kojih uveče ne možete da zaspite nakon celodnevne sesije za kompjuterom. Borbu na ovom polju uglavnom vodimo uz pomoć saveznika (čitaj: third party ostvarenja), ali ni Desetka nije mutava i ima šta da ponudi kada je ova tema u pitanju. Nakon što pozovete sekciju Settings, mišem kliknete na System, a odmah potom i na Display, videćete da prva opcija nosi naziv Night light. Odmah po prebacivanju prekidača u položaj On primetićete razliku (toplije boje) i to je jedini put kada ćete morati ovde da svratite (pod uslovom da sa prikazom ovakvih karakteristika budete mogli da radite). Naime, funkcija se uključuje/isključuje automatski, tako da se noćni režim aktivira u devet sati uveče, dok se prikaz u normalu vraća u sedam sati ujutru. Ipak, to nije sve, pa ako posegnete za opcijom Night light settings, na raspolaganje ćete dobiti nešto više manevarskog prostora. Pre svega, preko specijalnog klizača dozvoljeno je tweakovati intenzitet „filtriranja” (čitaj: toplinu boja), a tu je i podrška za ručno određivanje vremena (de)aktiviranja.

• • •

Tuce featuresa, „hakova”, trikova i „caka” (nazovite ih kako god vam je volja) koje smo ovom prilikom pomenuli samo su jedan mali deo Windows 10 univerzuma. Utisak je da Microsoft, kao što smo to na početku konstatovali, nije dovoljno učinio da ih „osvetli”, a dodaćemo i da se do nekih funkcija stiže zaobilaznim putevima, punih džombi i krivina. Većina korisnika Desetku koristi u as is maniru, što je prava šteta, jer se upotreba operativnog sistema tada svodi na vožnju sportskog automobila po trkačkoj stazi brzinom od 50 kilometara na čas. S obzirom na promenjene lokacije funkcija, još uvek hibridnu „ličnost” i konstantnu evoluciju Desetke, mnogi featuresi otkrivaju se uz mnogo kopanja i rovarenja po upravljačkim menijima i funkcijama. Nadamo se da smo vam ovim tekstom u tome barem malo pomogli, ali i da će programeri ispuniti dato obećanje o daleko jasnijem predstavljanju budućih novina.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama