LAKI PINGVINI
Visual Family Tree 1.3.0
Porodično stablo za čas
Goran STRIČIĆ
1. septembar 2020.

Postoje kategorije slobodnog softvera koje ne mogu da se pohvale naročito velikom ponudom kvalitetnih rešenja. Često su to oblasti sa malim brojem korisnika koji zahtevaju specijalizovane programe, koje nije ni lako, ni jeftino napraviti, pa je neko plaćeno rešenje jedina mogućnost. Ipak, ako neko poželi da na slobodnim platformama napravi rodoslov ili porodično stablo i krene u pretragu ponude opensource programa za ovu namenu, sigurno će se razočarati. Da, postoje Gramps i Ancestris, ali ovi programi su namenjeni ozbiljnim korisnicima koji se aktivno bave istraživanjem genealogije i obiluju za to potrebnim opcijama i funkcijama. Jednostavno, to je previše za nekoga ko želi da za relativno kratko vreme dobije jasno prezentovane informacije o svojoj lozi.

Za njih je (kao) stvorena aplikacija pod nazivom Visual Family Tree, koja se jednostavno može preuzeti u formi appimage datoteke, ukoliko je ne nađete u ponudi podrazumevanog menadžera softvera. Nakon poznate procedure preuzimanja, instalacije i pokretanja, dočekuje vas nenametljiv radni prozor sa tri jasno razdvojene i razumljive celine. Krenimo redom.

Centralni deo prozora namenjen je izradi grafičkog prikaza vašeg porodičnog stabla. Svaki unos u vidu osobe prezentovan je pravougaonikom sa osnovnim informacijama u vidu imena, (devojačkog) prezimena i datuma rođenja i/ili smrti. Logičku povezanost linijama kreirate tako što uz levu ivicu prjisco.me/VisualFamilyTreeozora izaberete željeni tip konekcije (dete, roditelj, partner ili brisanje) i jednostavnim prevlačenjem na odgovarajuću osobu dobijate prozor u koji unosite ime i prezime, nakon čega se automatski kreira odgovarajuća veza. Uz desnu ivicu prozora moguće je upisati dodatne informacije o selektovanoj osobi (datum rođenja i smrti, fotografija, željena oznaka). Naravno, ukoliko želite više podataka i tabelarni prikaz i unos, program ima odgovarajuću opciju u padajućem meniju.

Ovakva koncepcija omogućava da se za kratko vreme unese dosta osoba u vizuelno razumljivu celinu, ali ne treba zbog jednostavnosti izvesti zaključak kako je Visual Family Tree time iscrpeo svoje mogućnosti. Iako namenjen amaterskoj upotrebi, program ima nekolicinu opcija koji ga podižu na viši nivo. Pre svega, to se odnosi na bazu koju kreirate dodavanjem osoba, a koju možete izvesti u .json formatu, čime se ostvaruje mogućnost jednostavnog prenosa podataka, kao i bazičnog vida kolaboracije. Takođe, uz pomenutu fotografiju koju je moguće dodati određenoj osobi, moguće je dodavanje i proizvoljnog broja dokumenata koji se odnose na trenutno aktivnu porodicu. Od mogućih opcija za podešavanje programa dostupna je samo promena jezika, fonta i formata datuma, pa bi tu činjenicu mogli da stavimo kao zamerku. Za program koji u svom nazivu nosi odrednicu „Visual”, za očekivati je barem nekoliko mogućnosti za prikaz podataka ili bar prilikom izvoza u sliku ili PDF datoteku.

Zaključak je jednostavan, za nezahtevne korisnike koji žele da brzo kreiraju svoje porodično stablo, Visual Family Tree je odličan izbor, a svi ostali moraće da traže dalje ili koriste nešto ozbiljnije.

Platforma: GNU/Linux, MacOS, Windows

Licenca: GNU GPL • Veličina: 125,3 MB appimage

Cena: besplatno • Adresa: jisco.me/VisualFamilyTree


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama