LAKI PINGVINI
Novi predsednik FSF-a
Gőran STRIČIĆ
1. septembar 2020.

Neki društveni projekti, pokreti ili delatnosti neraskidivo su vezani za pojedine ljude, do te mere da ih, jednostavno, poistovećujemo. Najčešće su to osnivači, idejni pokretači i najglasniji zagovornici ideje koju promovišu, a zasigurno je jedna takva povezanost između imena Ričarda Stolmana (Richard Matthew Stallman aka RMS) i Fondacije za slobodni softver (Free Software Foundation - FSF).

Prvi je, za neupućene, haker starog kova, pionir slobodnog softvera i pokretač nekoliko projekata sa nemerljivim uticajem na razvoj IT. Drugo je neprofitna organizacija sa ciljem promocije ideje slobodnog softvera i zadatkom izrade pravnog okvira za njegov razvoj. Svako ko je pratio dešavanja na toj sceni svestan je značaja ove dve, slobodno možemo da kažemo, institucije i njihove međusobne povezanosti. Kao što je Linus Torvalds ime i lik koji se veže za Linux, tako je i RMS osoba koja vam prva padne na pamet kada se pomene GNU, GPL i FSF. Stoga, skoro je nezamislivo pročitati vest da Stolman više nije prvi čovek fondacije.

Iako je vest stara, jer RMS de facto ne vodi FSF od septembra 2019. godine, tek je početkom avgusta tekuće godine zvanično izabran novi predsednik Fondacije za slobodni softver, a njegovo ime verovatno neće gromoglasno odjeknuti. Reč je o Džofriju Knautu (Geoffrey Knauth), dugogodišnjem članu i direktoru FSF, koji će, pored funkcije predsednika, nastaviti da obavlja i dosadašnju ulogu blagajnika.

Ali, kako je uopšte došlo do ovako epohalne promene? Naizgled nepovezana afera čija je centralna figura bila američki milioner Džefri Epstin (Jeffrey Epstein) ostavila je veliki broj posledica na sve sfere koje su imale kontakt sa njim. Saznanja o donacijama za Media Lab Masačusetskog instituta za tehnologiju (čuveni MIT) u kojoj je RMS bio zaposlen, počele su da odmotavaju klupko koje je prvo dovelo do ostavke tadašnjeg direktora, a nakon nekog vremena i samog RMS, zbog stavova iznetih o slučaju i umešanim osobama, a u koje se nećemo upuštati. Nakon vrlo burne reakcije javnosti, Ričard Stolman je bio prinuđen da napusti pozicije na MIT i prepusti lidersku palicu u FSF.

Da li će novi predsednik moći da dostigne i nadmaši svog prethodnika koji je, pored svega što mu se može zameriti, ipak osoba koja je ideju slobodnog softvera zastupala sa nesmanjenim žarom skoro 40 godina. Možda će FSF krenuti u smeru u kom joj neće biti potreban predsednik sa ponašanjem i nastupima koji se graniče sa zdravim razumom ili će odlazak „ludog genija” ostaviti trajne posledice na promociju i širenje ideje slobodnog softvera.

Ostaje da vidimo i da se nadamo da će, ako ih i bude, promene biti pozitivne i na korist celokupne fondacije i pokreta slobodnog softvera u celini.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama