LAKI PINGVINI
Fotoxx 20.17
Sirova obrada
G. S.
1. avgust 2020.

Obrada fotografija bila je i ostala jedan od najčešćih poslova koji korisnici svih nivoa znanja obavljaju na svom računaru. Iz tog razloga, aplikacije za ovu namenu idu od profesionalnih sa gomilom opcija, koje dobar deo fotografa retko kad koristi, do user friendly programa koji omogućavaju korisnicima jednostavnu i efektnu obradu kroz samo nekoliko jednostavnih koraka. A tu je i Fotoxx, program koji je na ovom spektru negde između dva ekstrema.

Instalacija sa online riznica trebalo bi da prođe bez dodatnih problema, a ukoliko to nije slučaj, na strani projekta je, pored paketa sa izvornim kôdom, moguće preuzeti i appimage datoteku, pa možete da birate varijantu koja vam više odgovara. Nakon uspešne instalacije sledi pokretanje i rad u programu.

Napomenimo da ovaj program nema apsolutno nikakvih pretenzija na planu vizuelne privlačnosti, niti se pridržava uobičajenih normi koje važe za grafičke aplikacije. Nakon svega navedenog, ne iznenađuje radni prozor programa koji se sastoji od opcija uz levu ivicu i radne površine na ostatku prozora. To je to, možete da počnete da radite. Ili bar da započnete. Autor, koji je izgleda i jedini koji se bavi razvojem ove aplikacije, napominje da Fotoxx ima ozbiljne funkcije koje ne mogu da se savladaju za nekoliko minuta. I, zaista, nakon što shvatite da ispod pomalo naivnog izgleda postoje opcije koje zvuče pomalo zastrašujuće, počinjete da uviđate pun potencijal programa.

Ukratko, koliko je to moguće sažeti, ova aplikacija služi za pregled i obradu fotografija namenjena polu i profesionalnoj upotrebi, pri čemu se akcenat stavlja na brzinu i funkcionalnost. Podržani su svi relevantni formati datoteka, prikaz sličica, napredna pretraga po imenu, tagovima ili meta-podacima i obrada fotografija na sve načine koji mogu da vam zatrebaju. Čak je i spisak opcija programa duži od teksta koji čitate, pa ćete detaljno istraživanje ipak morati da obavite samostalno.

Na samom početku potrebno je odrediti radni direktorijum programa u kome se nalaze fotografije koje će Fotoxx obrađivati, pri čemu je napomena da inicijalno indeksiranje može da potraje poprilično dugo ukoliko se radi o više hiljada datoteka. Nakon ovog procesa sve radi poprilično brzo, pa vam savetujemo da ne preskačete taj korak. Takođe, moramo da napomenemo da je Fotoxx zver po pitanju potrošnje resursa, što pokazuje i statusna linija pri vrhu prozora, mada vam ona i neće biti potrebna kada se zavrte svi mogući hladnjaci u pokušaju da ohlade upregnuti procesor.

Sigurno je da tokom testiranja nismo ni zagrebali po mogućnostima ovog programa, ali i to nam je bilo dovoljno da shvatimo kome je Fotoxx namenjen. Ako ste više od fotografa amatera koji je u mogućnosti da posveti vreme i resurse ovom programu, on će svakako moći da adekvatno odgovori vašim zahtevima. Da li je to na nivou Photoshopa i sličnih aplikacija ne možemo da tvrdimo, mada je pitanje i da li su uopšte konkurencija, a ako ste se pronašli u prethodnom opisu, probajte sami, jedino tako možete biti sigurni.

Platforma: GNU/Linux • Licenca: GNU GPLv3

Veličina: 10,8 MB, 120 MB appimage • Cena: besplatno

Adresa: kornelix.net/fotoxx/fotoxx.html


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama