TIPS & TRICKS
Windows 10: Hakovanje registar baze (1)
Kroz reg istar brodim...
Vladimir PISODOROV
1. jun 2020.

Ako vas zanima istorija, Microsoft je registar bazu javnosti predstavio sa Windowsom 3.1. Smatra se da je ne treba dirati i ne prizivati đavola koji će iskočiti iz sistemske particije na hard-disku ukoliko posegnete za zabranjenim voćem. Instalirani programi ovde smeštaju svakojake informacije, uglavnom one koje su prosečnom korisniku potpuno nerazumljive. Baratanje registar bazom obavljamo iz ugrađene alatke za tu namenu – Registry Editora, koju pozivamo kada u Search dijalogu upišemo regedit.

Postavlja se pitanje, da li prosečan korisnik treba da demistifikuje priču o registar bazi i ako je odgovor potvrdan, da li će mu tako nešto doneti benefit u svakodnevnom radu? Ukoliko ste bekapovali originalnu registar bazu i imate nešto slobodnog vremena, predlažemo vam da probate ove odabrane „cake” za koje verujemo da će pokazati kako se hakovanje registar baze i te kako isplati.

Otvaranje poslednje
korišćenog prozora

Windows 10, baš kao i Windows 7 pre njega, na taskbaru grupiše otvorene instance istog programa. Ukoliko „parkirate” pokazivač miša iznad ikonice programa ili levim tasterom na mišu kliknete na njega, iznad taskbara pojaviće se thumbnailovi svih aktivnih prozora. Prebiranjem po njima pronalazite onaj koji vam treba i nastavljate sa radom, ali šta ako hoćete brzo da otvorite poslednje korišćen prozor?

Nakon što u Search dijalogu upišemo regedit i na ekranu se pojavi Registry Editor, potrebno je da obavite navigaciju do sledeće stavke HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced. Desnim klikom miša na sekciju Advanced pozivamo kontekstualni meni iz kog biramo opciju New, pa odmah zatim New DWORD (32-bit) Value. Vrednosti menjamo naziv u LastActiveClick. Dvoklikom miša na friško preimenovanu vrednost otvoriće se editor čiji fokus će biti na dijalogu Value data. Po defaultu, njegova vrednost je 0. Menjamo je u 1, pritiskamo taster OK, zatvaramo Registry Editor i restartujemo kompjuter.

Ovim zahvatom postigli smo da kada se sa jednog programa koji ima više otvorenih instanci prebacimo na drugi, ne moramo više da koristimo opisanu tehniku kako bismo locirali prozor sa kog smo „skočili”. Sada je dovoljno samo da kliknemo mišem na ikonicu programa na taskbaru i na ekranu će se pojaviti prozor u kom je korisnik radio poslednji put.

Sekundara na sistemskom satu

Ovaj jednostavni hack omogućiće da ugrađeni časovnik na systrayu osim sati i minuta pokazuje i sekunde. Redosled koraka na početku je identičan kao u prethodnom slučaju, što znači da u registar bazi tražimo stavku HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced. Kontekstualni meni pozivamo iznad sekcije Advanced, biramo opciju New i, pretpostavljate, New DWORD (32-bit) Value. Menjamo joj naziv u ShowSecondsInSystemClock i odmah potom dvoklikom miša pozivamo editor. Value data vrednost koja po defaultu ima vrednost 0 menjamo u 1, prihvatamo izmene i restartujemo kompjuter.

Deaktiviranje Bing pretrage

Kao što smo to više puta do sada pisali, ugrađena Search rutina u Desetki izuzetno je moćna. Međutim, da li znate da sve što upišete u Search dijalogu biva prosleđeno do servera kompanije iz Redmonda, kako bi se osim lokalne obavila i online pretraga koristeći servis Bing. Evo jednostavnog načina kako da onemogućite Bing u „krađi” ključnih reči prilikom pretrage.

Nakon što otvorite Registry Editor, potražite item HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionSearch i kliknite desnim tasterom miša na sekciju Search. Iz kontekstualnog menija odaberite opciju New, pa odmah potom i New DWORD (32-bit) Value. Novoj vrednosti promenite naziv u BingSearchEnabled i ovoga puta vrednost Value data dijaloga ostavite na podrazumevanoj vrednosti – 0. Sledeći korak je da potražite vrednost CortanaConsent (ako ne možete da je pronađete, kreirajte je na način na koji smo kreirali sve pomenute vrednosti) i Value data postavite na 0. Pritisnite taster OK i restartujte kompjuter.

Pozdravite se sa Lock ekranom

Da li ste znali da je Microsoft osmislio Lock ekran specijalno zbog tablet uređaja koje pogoni Windows 8. Pretpostavićemo da koristite desktop verziju Desetke i da ma koliko šareni sadržaj Lock ekrana bio prijemčiv, uglavnom pretrčite preko njega kako biste došli u mogućnost da upišete PIN i „uđete” u Windows.

Ovog puta tražimo stavku HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows. U okviru nje potrebno je napraviti novi ključ pod nazivom Personalization, tako što ćete desnim tasterom miša pozvati kontekstualni meni iznad sekcije Windows, odabrati opciju New, a odmah potom i Key. Sledeći korak je da desnim klikom tastera na mišu iznad ključa Personalization pozovete kontekstualni meni iz kog birate New-New DWORD (32-bit) Value i kreirate unos NoLockScreen. Vrednost Value data polja menjate sa 0 na 1 i po pritiskanju tastera OK na konju ste – nije potrebno restartovanje kompjutera. Da li je sve prošlo kako treba možete da proverite tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera ’Win-L’.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama