TEST RUN
Microsoft Windows 10
Mogućnosti Desetke koje (ne) koristimo  
Vladimir PISODOROV
1. mart 2020.

Verujemo da ćemo se složiti sa tvrdnjom da je Windows 10 u isto vreme i minus i plus. Microsoft je razbesneo korisnike zbog „telemetrije” i načina na koji se obavlja update, ali smo s druge strane dobili operativni sistem koji je (ma šta zli jezici pričali), pouzdan, brz i jednostavno se zauzdava. Ipak, ovo poslednje je tačka spoticanja za mnoge, pogotovo one koji su nedavno „pretekli” sa Windowsa 7. Programeri u etapama uklanjaju obrise „prošlih vremena”, a mnogima se čini da je upravo to razlog zbog kog korisnici ističu da je korišćenje Desetke zaguljeno, da je upravljački interfejs konfuzan, a broj klikova mišem koji je potrebno načiniti da bi se obavile neke osnovne radnje veliki.

Mogućnost snepovanja prozora je funkcija koju smo videli još u Sedmici, ali je u Desetki konačno dobila pravi tretman i dovedena je do savršenstva...

Nećemo braniti ni jednu, ni drugu stranu i konstatovaćemo da je svakodnevno korišćenje Windowsa 10 novo iskustvo koje zaista može da prouzrokuje probleme. Mišljenja smo i da je upravo novo okruženje jedan od krivaca zbog kog se mnogi od featuresa, jednostavno, ne vide. Nije ni Microsoft cvećka i ne samo što ne udara na sva zvona o novim mogućnostima, već neke od njih drži ispod tepiha, daleko od korisnikovog radara. Novopridošlici koji se teška srca rastao sa Sedmicom baš zbog toga se čini da je Desetka obična mumbo-jumbo špijunska spravica, koja sve isto radi što i prethodna verzija. I evo glavnog problema – korisnici Desetku posmatraju kao novu Sedmicu, umesto da počnu da izvlače benefit iz novih featuresa koji iz verzije u verziju rastu kao pečurke posle kiše.

S obzirom na to da je trenutno, zbog opšte poznatih stvari oko prestanka Microsoftove podrške za Sedmicu, „u trendu” prelazak sa Windowsa 7 na Windows 10, odlučili smo da vam skrenemo pažnju na neke mogućnosti koje mogu da budu game changer. Neke od njih su vidljivije od drugih, ali njihovo „pronalaženje” je od esencijalne važnosti kako biste od Desetke uspeli da izvučete maksimum.

Unapređena ’Alt-Tab’ funkcionalnost

Navikli smo da se između aktivnih programa prebacujemo pritiskanjem kombinacije tastera ’Alt-Tab’. Windows 10 daje krupan preview prozora i na taj način eliminiše bilo kakvu mogućnost za nastajanje zabune. Međutim, ovo nije stvar na koju smo hteli da vam skrenemo pažnju. Ako pritisnete kombinaciju tastera ’Windows-Tab’, otvoriće vam se potpuno novi svet mogućnosti. Aktivni prozori i ovde su predstavljeni na identičan način, samo što ih selektujete mišem, a razliku čini ono što se nalazi ispod.

Naime, tu je svojevrsni Timeline – vizuelna reprezentacija poslova koje ste obavljali u prethodnom periodu. Na postavku stvari možete da gledate kao na futuristički History, koji svaki posao predstavlja thumbnailovima (praktično da su u pitanju screenshotovi) i omogućava vam da jednim klikom miša „uskočite” tamo gde ste stali pre nekoliko dana. Sjajna mogućnost, samo da Microsoft nije napravio još jedan od brojnih gafova. Ukoliko želite da vratite vreme do maksimalnih 30 dana, kompaniji iz Redmonda moraćete da omogućite pristup listi vaših aktivnosti, pa čak i istoriji posećivanih veb-stranica i načinu na koji koristite programe.

Ovde se nalazi još jedna novina koju ćete uočiti isključivo ako se pažljivo zagledate u gornju ivicu ekrana. Desetka dolazi sa implementiranom podrškom za baratanje sa više desktop okruženja istovremeno, a na svojevrsnoj preview traci slaže thumbnailove na kojima su „uhvaćeni” sadržaji desktopa. Kako ne biste svaki put pozivali Task View, prebacivanje između virtuelnih desktopa može da se obavi i preko tastature. Potrebno je da pritisnete tastere ’Windows-Ctrl’ i preko kursorskih strelica obavite „šaltanje” sa jednog na drugi. Prebacivanje je momentalno, kao kada koristite ’Alt-Tab’ kombinaciju za „skakanje” između pokrenutih programa. Inače, Task View može da se pozove i mišem, preko komandne ikonice koja se nalazi odmah iza Search polja, a pre Quick Launcha, na taskbaru.

Akcioni heroj

Po uzoru na Notification Bar na Androidu, Microsoft je u Windows 10 ubacio nabudženi Action Center. Poziva se preko ikonice „parkirane” odmah iza sata i na ekranu će se pojaviti uz desnu ivicu ekrana. Ovde se u vidu kratkih poruka skladište razne korisne informacije koje dobijate od instaliranih programa ili samog sistema. Dok im ne posvetite pažnju strpljivo će čekati na vas, a možete da ih brišete pojedinačno ili sve na gomili. Baš kao i na mobilnom telefonu. Korisnik može da odredi koji tip poruka će primati i kada, da li će notifikacija biti samo vizuelna ili će uključiti i zvučni signal, ali to nije sve što Action Center može.

Preko svojevrsnih „radnih pločica” možete da obavite brojne mini-poslove. Na primer, da aktivirate noćni ili „ne uznemiravaj” režim rada, da otvorite glavnu sekciju sa podešavanjima, aktivirate VPN konekciju, prebacite se u Tablet režim, preko Screen snip alatke obavite „čupanje” sadržaja ekrana i tako dalje. Pomenuti Tablet režim još jedna je od velikih prednosti Desetke, jer omogućava da se prebacujete između dva dijametralno suprotna oblika upravljačkog sistema, odnosno, da po potrebi aktivirate onaj koji ne podrazumeva upotrebu tastature i miša, već ekrana osetljivog na dodir.

Uklapanje prozora

Mogućnost snapovanja prozora funkcija je koju smo videli još u Sedmici, ali je u Desetki konačno dobila pravi tretman i dovedena je do savršenstva. Ako ne znate o čemu se radi, podsećamo da je reč uklapanju prozora tako da budu istovremeno vidljivi, uz podelu dostupnog prostora na ravne časti. Dovoljno je da ekran „dovučete” do neke od ivica ekrana i Snap Assist će označiti na ekranu koju će poziciju prozor zauzeti nakon što otpustite taster na mišu, ali i koliko će mu biti dodeljeno prostora. Nakon što se prozor pozicionira, u svojevrsnom Tab View maniru na ekranu će biti ponuđeni svi programi koji mogu da se smeste na preostalom delu ekrana. Podela se vrši na ravne časti, sa linijom razdvajanja po vertikali koju naknadno možete da pomerate tako da prozori dobiju više ili manje prostora. Moguće je i postavljanje po uglovima, kada svaki prozor dobija po četvrtinu desktopa da se baškari. Nažalost, podela ekrana po horizontali nije moguća, iako je to kao opcija figurisalo u prethodnim verzijama Desetke.

Igranje u pesku

Evo pravog primera za tvrdnju koju smo izneli na početku teksta o tome kako Microsoft na mogućnosti Desetke ne ukazuje dovoljno agresivno. Sandbox je režim rada u kom možete da pokrećete sumnjive programe (ali i vaskoliki online sadržaj ekvivalentne „bezbednosti”) bez bojazni da će to nepovoljno uticati na ostatak sistema. U pitanju je, zapravo, zatvoren sistem, ograđen sa svih strana i hermetički zaptiven da iz njega ni muva ne može da izleti. Iako su na ovakvim komercijalnim rešenjima izgrađena carstva, Microsoft nije našao za shodno ni da Windows Sandbox učini aktivnim po završenoj instalaciji sistema.

Preko sekcije Turn Windows features On or Off, Windows Sandbox moraćete da ga aktivirate ručno kako bi se pojavio na spisku dostupnih programa. Da biste ga pokrenuli moraćete i da uključite hardversku virtuelizaciju iz BIOS-a, s obzirom na to da je u pitanju virtuelna mašina koja se oslanja na Hyper-V. Windows Sandbox trenutno ne nudi manevarski prostor kao neka third party rešenja, pa čak ni mogućnost da tweakujete ponašanje virtuelne mašine po sopstvenom nahođenju. Recimo, virtuelna mašina se po zatvaranju uvek vraća u prvobitno stanje, uklanjajući sve programe koje ste instalirali i sve datoteke koje ste preuzeli. Ograničavajuće je, znamo, ali dobijate fabrički Sandbox u kom je uvek „instalirana” najnovija verzija Windowsa 10, za čije održavanje ne morate ni prstom da mrdnete.

Bar za igrače

Svi koji, na primer, poseduju PlayStation 4 znaju koliko je jednostavno obaviti snimanje, skladištenje i deljenje video-snimaka u čijem centru se nalazi gameplay omiljene igre. Nešto slično, barem kada je snimanje u pitanju, može i Windows 10 zahvaljujući integrisanoj alatki Xbox Game Bar.

Upravljački interfejs koji se „iscrtava” preko aktivnog sadržaja i „leži” na providnoj podlozi, donosi gomilu mogućnosti i podešavanja. Najznačajniji je deo iz kog inicijalizujete snimanje i koji će uvek biti vidljiv na ekranu, ali ne i na snimku. „U letu” možete da podešavate intenzitet zvuka na svim pripadajućim uređajima (među njima i na mikrofonu), a tu je i sekcija Performance koja prikazuje zauzeće procesora, grafičke kartice i radne memorije, te broj izrenderovanih sličica u sekundi za vreme igranja. Ono što je najznačajnije je to da snimanje video-sadržaja, na razumno jakim mašinama, ne utiče na performanse za vreme igračke sesije, čak iako akciju beležite u FHD rezoluciji. Snimanje može da se obavlja „po pozivu” ili u in vivo režimu – u pozadini, u maniru kako se to radi i na PlayStationu 4.

Xbox Game Bar ne nudi okretnost komercijalnih ostvarenja i da biste dosegli pojedine mogućnosti moraćete da kopate po sistemskoj sekciji sa podešavanjima. S druge strane, radi se o integrisanom rešenju koje će vam ponuditi ruku spasa svaki put kada vam ona bude potrebna.

Sliku tvoju ljubim

Kao što smo već rekli, ugrađenu alatku za snimanje screenshotova – Screen snip, moguće je pokrenuti iz Action Centera. Ono što nismo napomenuli je to da je reč o umivenom dodatku koji vam se uvek nalazi na dohvat ruke i nudi nekoliko osnovnih mogućnosti. Pre nego što pređemo na njih, valja istaći da se pritiskanjem kombinacije tastera ’Windows-Print Screen’ sadržaj kompletnog ekrana automatski snima na hard-disk, bez potrebe za bilo kakvim dodatnim radnjama. Isto tako, Screen snip može da se pozove i bez posete Action Centeru, pritiskanjem kombinacije tastera ’Windows-Shift-S’.

Kada je reč o mogućnostima, one su bazične. Pored „hvatanja” sadržaja čitavog ekrana, moguće je snimiti samo onaj deo koji će se naći u četvorouglu koji uz pomoć miša sami „iscrtavate” na ekranu. U sličnom maniru dozvoljeno je odrediti regiju za snimanje nepravilnog oblika ili u fajl pretočiti samo sadržaj određenog prozora. Po kreiranju sadržaja, notifikacija o obavljenom poslu „iskočiće” u Action Centeru, kada ćete dobiti mogućnost da se automatski otvori sistemski Snip & Sketch uz čiju pomoć „uhvaćeni” sadržaj može da se obradi korišćenjem Pencil, Marker i sličnih alatki. Snimanje gotovih kreacija moguće je u JPG, PNG i GIF formatu.

Podaci „u oblacima”

Koja je poenta imati mogućnost, naizgled, beskonačnog skladištenja informacija u memoriji, ako ti isti podaci ne mogu da se vide. Otprilike, tako u Windowsu funkcioniše Copy-Paste funkcija i praktično nas tera da je koristimo u fire & forget stilu. U Windowsu 10 to nije tako, pošto sa sadržajem clipboarda možete da se upoznate u svakom trenutku, ukoliko pritisnete kombinaciju tastera ’Windows-V’. Osim što nudi uvid u redosled koraka prilikom kopiranja sadržaja u memoriju, novi clipboard omogućava i svojevrsni preview sačuvanog materijala koji je predstavljen odgovarajućim thumbnailovima. Nažalost, veličinu radnog prozora nije moguće menjati, baš kao ni njegov položaj na ekranu, što može da bude ograničavajući faktor.

Kakve sve to veze ima sa oblacima? Ukoliko tako odluči, korisnik može da izabere da se sadržaj clipboarda šalje „u oblak”, čineći ga tako dostupnim na svim korisnikovim uređajima, u bilo kom momentu. Osim što unosi mogu da se brišu „na gomili” ili jedan po jedan, moguće je i njihovo pinovanje kako bi uvek bili na vrhu liste.

Moj telefon je i tvoj telefon

Ako ništa drugo, Microsoft je od Windowsa 10 uspeo da napravi visokointegrisan operativni sistem koji je otišao korak dalje od klasičnog „gledaj slike, slušaj muziku i puštaj filmove” bućkuriša. Dodatak bateriji mogućnosti je i program Your Phone, koji na jednostavan način omogućava bežično povezivanje sa Android i iOS uređajima. Da bi to bilo moguće na mobilnom uređaju, potrebno je instalirati prateću Your Phone aplikaciju, iz nje skenirati QR kod koji će se pojaviti na monitoru i spremni ste za poletanje.

Your Phone ne može mnogo toga, ali nudi mogućnost pristupa fotografijama, obavljanje poziva, slanje tekstualnih i multimedijalnih poruka, baš kao i primanje notifikacija. Taman koliko je dovoljno da uz minimalan gubitak vremena i bez uzimanja telefona u ruke ostanete koliko-toliko u toku sa dešavanjima. Mnoga third party ostvarenja iz klase nude i mogućnost bekapovanja podataka ili, recimo, (de)instaliranje aplikacija, pa je ovde Microsoft u zaostatku u odnosu na konkurenciju.

Traži, traži, pa ćeš naći...

Ako je nešto pogodio kako treba, Microsoft je to uradio sa funkcijom Search. Polje za pretragu može da se „izvuče” na taskbar i verujte nam na reč da ćete ga često koristiti. Ne samo da je moguće pretraživati lokalno dostupan sadržaj, već i onaj koji se nalazi u online univerzumu. Odavde na jednostavan način možete da dođete do sistemskih podešavanja, instaliranih programa, dokumenata, mejlova, slika, video-snimaka... Upravljački interfejs koristi tabove koji, u stvari, predstavljaju oblasti u kojima se smeštaju rezultati pretrage. Zbog toga je izuzetno lako filtrirati prezentovani sadržaj, ali to nije sve. Search funkcija će za vas izraditi i spisak često (ili nedavno) korišćenih aplikacija, nedavno procesiranih datoteka i tako dalje.

Iz sekcije sa podešavanjima može da se podesi „osetljivost” pretrage, odnosno, da li će se koristiti konzervativni ili napredni algoritam prilikom pretrage. Iz pretrage mogu da se izuzmu naznačene lokacije na hard-diskovima ili da se zanemari režim za štednju baterije, kako bi se korisniku što brže i tačnije isporučile tražene informacije. Kada smo već kod brzine, valja napomenuti da Search funkcija pogotke na ekranu niže brzinom munje, praktično u realnom vremenu, dok upisujete pojam koji tražite.

Male, ali vredne

Desetka dolazi sa još sijaset sitnica koje mogu da vam olakšaju rad ili da vam jednostavno omoguće korišćenje operativnog sistema na način na koji niste mislili da je to moguće.

Jedna od takvih mogućnosti je i opcija „spuštanja” svih aktivnih prozora na taskbar i to bez korišćenja klasičnog, Minimize tastera više puta. Da biste u tome uspeli, potrebno je da kliknete na titlebar izabranog prozora koji ne želite da pošaljete na taskbar. Ne puštajući levi taster na mišu bukvalno „prodrmate” prozor, pomerajući ga brzo po ekranu levo-desno i svi aktivni prozori će pronaći put do taskbara. Ako prozor „prodrmate” još jednom, svi minimizovani prozori vratiće se na svoje prvobitno mesto. Ovu funkciju Desetka je nasledila od Sedmice.

Show Desktop funkcija nije novina, ali je taster (ako tako uopšte možemo da ga nazovemo, pošto je teško uočljiv) koji je aktivira kod Desetke pomeren u donji desni deo ekrana – iza sata i datuma. Isto tako, ni Peek at desktop funkcija nije novina – prvi put smo je videli još u Sedmici, doduše pod nazivom Aero Peek. Ono što je novo je to da je direktno sa taskbara moguće deaktivirati mogućnost „zavirivanja” u sadržaj koji se nalazi na desktopu, koji se poziva kada pokazivač miša „parkirate” iznad Show Desktop tastera.

Zahvaljujući snazi „iz oblaka”, Microsoft je u Windows 10 ugradio mogućnost da upisivanje teksta u editorima može da se obavi i bez korišćenja tastature. Po pritiskanju kombinacije tastera ’Windows-H’, sve što izgovorite u mikrofon biće „pretvoreno” u pisanu reč. Funkcija može da se iskoristi, praktično, u bilo kom slučaju u kom postoji polje koje predviđa upisivanje teksta.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2021
Kriptovalute
Trese se kripto-gora
Za nama je neverovatnih godinu i po dana u svetu kriptovaluta. Ne samo da je u pomenutom periodu zabeležen fantastičan rast na...
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6700 XT Gaming OC
Iskopavanje safira
Novi Radeoni, sa oznakom RX 6700 XT deklarativno su pronašli svoje mesto među suparničkim modelima GeForce RTX 3060 Ti i RTX ...
Gigabyte Aero 15 XC
Ne postoji pitanje isplativosti
U prošlom broju predstavili smo vam prvi Gigabyteov laptop na našem tržištu, svrstan pod gejmerski brend Aorus. Sa dosta sli...
Xiaomi Mi 11 Ultra
Kalif umesto kalifa
Mi 11 Ultra je odličan izbor za napredne korisnike koji se u video-produkciji često oslanjaju na telefon
Asus Zenfone 8
Kompaktno ubitačan
Bez obzira na male dimenzije, Asus Zenfone 8 ne pravi kompromise sa sistemskom konfiguracijom
Google Charts • FusionCharts • Highcharts • Chart.js • Datawrapper
Alatke za vizuelizaciju podataka
Većina developera navikla je da gleda u crnu pozadinu sa šarenim slovima. Hiljade linija kôda u jednom dokumentu, često pode...
Projekat Earth 300
Nuklearna brod-laboratorija
Platforma za podršku istraživanjima i saradnji između naučnika u vidu ploveće laboratorije čije naučne mogućnosti su dan...
Resident Evil Village
Pre tri godine, Resident Evil 7: Biohazard dao je olujni vetar u leđa ovoj legendarnoj horor franšizi, koja je posrtala nakon ...
Subnautica: Below Zero
Nakon više od dve godine razvojnog mutiranja u early access programima na Epicu i Steamu, Subnautica: Below Zero konačno je sp...
Biomutant
Najveće visokoprofilno razočaranje u 2021. godini je pred nama. Biomutant, igra koja je godinama odašiljala poruku da će bit...
ver.1.22474487139...
NieR Replicant  
Lud čovek taj Joko Taro, ekscentričan štaviše. U javnosti je uvek sa maskom na glavi, napisao je nekoliko mangi, predstava, ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama