TEST RUN
ueli 8.5.2, Everything 1.4.1, ShareX 13.0, Encrypto, PeaZip 7.1, Notepad++ 7.8.4, Ditto Clipboard Manager 3.22, EarTrumpet 2.1.5, FileOptimizer 14.10, QuickLook 3.6.5
Esencijalni Windows programi iz drugog plana   
Vladimir PISODOROV
1. mart 2020.

Iako već uveliko „gazimo” treći mesec 2020. godine, još uvek nije kasno da u delo sprovedete novogodišnju „rezoluciju” na koju ste se zakleli na dočeku. Ne, ovog puta nećemo da vas podsećamo na to da ste dali obećanje da ćete da krenete sa redovnim fizičkim aktivnostima, da ćete povesti računa o tome šta i koliko jedete, da ćete... Umesto toga, prvi korak načinite na polju softverskih alatki koje koristite i situaciju promenite iz korena.

Predstavljamo deset programa za Windows koji su po našem mišljenju esencijalni, ali se neopravdano nalaze u drugom planu...

Predstavljamo deset programa za Windows koji su po našem mišljenju esencijalni, ali se neopravdano nalaze u drugom planu. Ne nišanimo konkretno nijednu sferu primene, već ćemo pokušati da napravimo miks sastojaka koji mogu da se konzumiraju na svakodnevnom nivou, kako prilikom neobaveznog, tako i prilikom ozbiljnog rada. U oba slučaja, cilj je da vam predstavimo alternativne alatke koje mogu da povećaju produktivnost rada, bez obzira na njegov obim i vrstu.

ueli 8.5.2

Na macOS-u postoji Alfred, a za Windows njegov klon – ueli (www.electronjs.org/apps/ueli, 88,86 MB). U pitanju je svojevrsni tekstualni launcher koji se po defaultu poziva pritiskanjem kombinacije tastera ’Alt-Tab’. Na ekranu se tada pojavljuje poveća Search linija u koju je potrebno upisati pojam za kojim tragate na lokalnim skladišnim lokacijama. Prvi na spisku mogućnosti je lov na instalirane programe, čiji spisak se na ekranu prikazuje i momentalno filtrira po upisivanju svakog novog karaktera.

U neku ruku, može da se kaže da je ueli zamena za ugrađenu Search funkciju u Windowsu 10, koja u potpunosti parira Microsoftovom čedu kada je brzina pretrage u pitanju. Oblast u kojoj je prevazilazi je konfigurabilnost, jer ono što ueli objedinjuje pod jednim kišobranom, retko gde se sreće u takvom obliku. Na meniju se nalazi mogućnost definisanja tačnosti pretrage, broja „pogodaka” koji će se prikazivati na ekranu, a tu je i „crna lista” itema koji će biti izuzeti iz procesa pretrage. Međutim, ovo je tek početak, pošto svaki element upravljačkog interfejsa može da se oboji po želji, moguće je podešavati veličinu komandnog interfejsa, dozvoliti njegovo pomeranje po ekranu, aktivirati providnu pozadinu i tako dalje.

Šlag na torti su plug-inovi, moduli koji ueliju obezbeđuju pristup dodatnim mogućnostima. Na primer, na ovaj način dobija se mogućnost pretrage elemenata iz Control Panela, izvršavanje komandi koje obično pokrećete iz command prompta, pristup rečniku, otvaranju veb-adresa i još mnogo toga. ueli je potpuno besplatan za krajnjeg korisnika.

Everything 1.4.1

Kada već pominjemo pretragu, nezaobilazno je da se dotaknemo teme njenog klasičnog oblika – „nišanjenja” fajlova. Tu na scenu stupa Everything (www.voidtools.com, 1,52 MB), besplatna alatka koja stiže sa svojim NTFS indexing servisom (ne morate da ga koristite ukoliko ne želite). Program će po prvom pokretanju obaviti skeniranje lokalnih hard-diskova i biće spreman za rad vrlo brzo.

U sekciji sa podešavanjima nalazi se more opcija u kojem ćete se boriti za vazduh, ali dobro je znati da Everything može da se koristi i u as is formatu, bez da se uhvatite u koštac sa njegovim tweakovanjem. U glavnom meniju ne nalazi se gotovo ništa – veći deo radne forme je prazan, jer se koristi za smeštanje „pogodaka” nakon što u Search liniji unesete ključnu reč. Zapravo, Everything obavlja filtriranje rezultata u realnom vremenu, što znači da će se broj „pogodaka” smanjivati sa svakim unetim karakterom. To se obavlja toliko brzo (čitaj: momentalno), kao da tražite ključnu reč na stranici teksta, a ne digitalnu iglu u digitalnom plastu sena. Dozvoljeno je smeštanje podataka na listu omiljenih, a kako biste još više ubrzali proces traženja, možete da izaberete jedan od podržanih tipova datoteka: audio-numere, dokumenti, video-snimci, arhivirani sadržaj...

Ako vam se ueli svideo, onda će vas obradovati i podatak da Everything može da postane njegov deo, to jest, ova dva programa mogu da se povežu, tako da praktično iz uelija inicijalizujete pretragu koju obavlja Everything. Program može da se preuzme u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji, u prenosivom komplementu i moguće ga je pokrenuti zajedno sa Windowsom, kako bi vam odmah bio na pri ruci.

ShareX 13.0

Pod Windowsom 10 „čupanje” screenshotova može da se obavi korišćenjem Screen snipa, koji čak nudi i mogućnost da se nad „uhvaćenim” materijalom obavi osnovna obrada. Ukoliko vam zatreba nešto više manevarskog prostora, preporučujemo da probate ShareX (getsharex.com, 5,35 MB).

Ovaj opcijama napakovan program iznenadiće svojim mogućnostima čak i nešto naprednije korisnike. Osim što nudi snimanje sadržaja ekrana u formatima PNG, JPG, GIF, BMP i TIFF, važno je da znate da u fajl može da se pretoči ceo ekran, njegov deo koji sami odredite ili sadržaj odabranog prozora. Možete da utičete i na kvalitet izlaznih rezultata, dok uz pomoć ugrađenog editora materijal možete da obrađujete čak i uz korišćenje nekih naprednih alatki (recimo, blura). Na svaki izrađen screenshot, automatski, bez intervencije korisnika, mogu da se „lepe” grafički filteri ili da se doda „vodeni žig”. Isto tako, na meniju se nalazi izrada thumbnailova, dimenzija koje je korisnik ranije odredio.

Osim slika, ShareX može da se iskoristi i za izradu video-snimaka i u tom delu oslanja se na ffmpeg, što znači da možete da birate između brojnih formata zapisa i različitih kvaliteta snimanja. Alternativa je izrada animiranih GIF-ova, a na raspolaganju je čak i OCR modul za prepoznavanje teksta.

Sve prethodno rečeno u sličnom pakovanju može da se pronađe i kod konkurentskih ostvarenja, ali ShareX ima nešto što njegovi takmaci nemaju. Naime, on može da se iskoristi za automatsko uploadovanje slika (i ne samo njih) na jedan od brojnih podržanih servisa (na spisku ih je više od 80). Pored slika koje mogu da se uploaduju na odgovarajuće online servise radi njihovog čuvanja, program nudi i „slanje” teksta, odnosno, koketiranje sa cloud servisima kao što je Dropbox i slični. Koliko su autori ozbiljno pristupili ovom segmentu govori i podatak da korisnik može da odredi direktorijum koji će se „nadgledati” i svaki put kada se u njemu pojavi nova slika, obaviće se njen upload. Još uvek vam nije dosta mogućnosti? Za kraj da dodamo da ShareX nudi automatsko skraćivanje linkova korišćenjem nekog od interno podržanih servisa, a taj link potom možete da prosledite i na svoj Twitter nalog.

Encrypto

Baratate li osetljivim datotekama ili čitavim direktorijumima punim poverljivih informacija? Ako je odgovor potvrdan, ozbiljno bi trebalo da razmislite o korišćenju alatki za njihovu zaštitu. Encrypto (macpaw.com/encrypto, 3,15 MB) jedna je od njih. Besplatna je, a osim pod Windowsom, može da se „potera” i pod macOS-om.

Za zaštitu podataka koristi se čuveni AES-256 algoritam, koji se smatra najbezbednijim u klasi. Nasuprot očekivanjima, Encrypto se jednostavno koristi i ne zahteva nikakvo predznanje o tematici. Materijal koji želite da učinite nedostupnim običnim smrtnicima dovoljno je da prevučete do glavne radne forme ili da ga locirate preko klasične Browse metode. Dozvoljeno je raditi sa pojedinačnim datotekama ili folderima. Kada završite sa odabirom materijala na vama je jedino još da upišete lozinku i završili ste sa poslom. Kako bi vam olakšao život u situacijama kada ste zaboravili lozinku, Encrypto će od vas tražiti i da upišete hint koji će vas asocirati na unetu zlatnu reč. Hint ima dvostruku ulogu, pošto „drugoj strani” ne morate da dostavite šifru i rizikujete da je neko „presretne”, već se na osnovu upisane pomoći može zaključiti o kojoj kombinaciji karaktera se radi. Naravno, ovde govorimo o slučajevima kada materijal delite sa osobama sa kojima ste se jasno dogovorili o načinu razmene. Korišćenje hinta nije obavezno.

Izlaznim datotekama „prišiva” se ekstenzija CRYPTO i vidljive su i iz omiljenog fajl-menadžera. Da biste ih dešifrovali i normalno pristupili sadržaju u njima, na odredišnoj mašini takođe je potrebno instalirati Encrypto. To ne može da se smatra nedostatkom, pošto je program u potpunosti besplatan za krajnjeg korisnika. Encrypto se koristi u viđenom stanju, bez potrebe za bilo kakvim podešavanjima i prčkanjima po opcijama.

PeaZip 7.1

Arhiviranje podataka, uz nezaobilaznu kompresiju, odmah pali lampice sa natpisima WinRAR i WinZip. Alternativa je besplatni 7-Zip, ali sada smo odlučili da odemo još jedan korak dalje i da vam preporučimo avangardni PeaZip (www.peazip.org, 8,7 MB). U pitanju je još jedno besplatno ostvarenje „otvorenog koda”, koje podržava veliki broj različitih tipova arhiva.

Ono što je najznačajnije je to da PeaZip bez ikakvih problema čita formate najrasprostranjenijih tipova kompresovanih arhiva: ZIP, RAR, 7Z, ACE, ISO, CAB, LZH, LHA... Nažalost, iz opravdanih razloga, beleženje sadržaja nije moguće u svim navedenim formatima, tačnije, na raspolaganju su (uz one manje korišćene) samo ZIP(X) i 7Z.

Za upravljački interfejs ne možemo da kažemo da je rafinisan kao kod nekih komercijalnih ostvarenja i da nas je podsetio na pojednostavljenu verziju File Managera. Ipak, ne verujemo da će vam to predstavljati naročit problem, pogotovo što program može da se koristi i iz kontekstualnog menija, što interakciju sa UI-jem svodi na minimalnu meru. Baratanje arhivama donosi očekivan dijapazon mogućnosti: prebacujete se sa formata na format, birate da li će arhive biti zaštićene lozinkom ili ne, da li se označeni podaci dodaju u već postojeću arhivu ili formirate novu, koji će biti stepen kompresije i tome slično. Program na sto stavlja i mogućnost „pretabavanja” arhiva iz jednog formata u drugi, te mogućnost da se izlazna datoteka podeli na naznačeni broj datoteka, kako bi skladištenje bilo moguće na nosačima podataka ograničenog kapaciteta. Za one koji ne vole preterano da posećuju sekcije sa podešavanjima, autori su na raspolaganju ostavili nekoliko radnih šablona, čijim izborom se automatski aktiviraju potrebni parametri.

Notepad++ 7.8.4

Iako Microsoft u poslednje vreme pokazuje znake interesovanja za nadograđivanje mogućnosti ubogog Notepada, moramo da budemo iskreni jedni prema drugima i da priznamo da ćete ga koristiti samo u slučajevima kada to morate. Zato je uvek aktuelna priča pronalaska zamenskog tekst-editora, čak iako ste nedavno prešli na Windows 10. Pokušajte sa programom Notepad++ (notepad-plus-plus.org, 3,82 MB), za koji njegov autor voli da kaže da nije u pitanju klasičan tekst-editor, već editor „izvornih kodova”. Odavde se naslućuje da je zbog toga prvenstveno namenjen programerima, ali možete da ga koristite i u svim drugim prilikama.

Ako bismo Notepad++ morali da opišemo u jednoj rečenici, onda bismo rekli da je u pitanju brza, po hardverske resurse nenametljiva i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna alatka. Program je napisan u C++ i baziran je na popularnoj Scintilli. Donosi znatno ubrzanje na polju izvršavanja kodova i na izlazu „proizvodi” datoteke manjeg gabarita nego oponenti. Donosi mogućnost korišćenja tema, proširivanja funkcija putem plug-inova, upotrebe makrokomandi i još mnogo toga. Od izuzetne važnosti može da bude to što upravljački interfejs donosi mogućnost rada sa tabovima, što dalje znači da možete da radite sa više fajlova/projekata istovremeno. Pokrenute sesije mogu da se snime na hard-disk, kako bi kasnije nastavili sa radom tačno tamo gde ste stali. Notepad++ daleko prevazilazi potrebe prosečnog korisnika, ali se kao nekakav kameleon uspešno prilagođava i njima, vešto skrivajući paletu svojih mogućnosti.

Ditto Clipboard Manager 3.22

Iz ugla korisnika Windowsa 10, instaliranje third party aplikacije koja će se baviti „održavanjem” clipboarda krajnje je nepotrebna rabota. Naročito ako se stvari sagledaju iz perspektive potonjih updatea Desetke koje su na ovom polju donele velike promene. Ipak, pažnju vam skrećemo na Ditto Clipboard Manager (ditto-cp.sourceforge.io, 22 MB), ne samo zbog toga što je u pitanju nezavisno i potpuno besplatno ostvarenje, već i zbog toga što ne koriste svi najnoviji operativni sistem kompanije Microsoft.

Ne bismo bili fer prema autorima programa kada bi prećutali da ovaj program na malom prostoru, ipak, „pakuje” daleko više mogućnosti nego Microsoftovo sistemsko čedo. Preview uskladištenog sadržaja obavlja se na sličan način, s tim da je ovde moguće pozvati i Full Description funkciju koja će omogućiti da daleko bolje steknete uvid u to šta se tačno nalazi u memoriji. Itemi mogu i da se grupišu, a dozvoljeno je obaviti i promenu veličine radne forme i postaviti je bilo gde na ekranu. Na raspolaganju je i svojevrsni mini-radni režim, gde se upravljački interfejs „skuplja” u svojevrsni vertikalni toolbar. Sadržaj clipboarda može da se snima, pa čak i da se pretražuje preko ugrađene Search funkcije. Konačno, valja napomenuti da Ditto Clipboard Manager donosi i mogućnost sinhronizacije podataka između različitih mašina, čime je Microsoftu iz ruku izbijen i poslednji as. Sekciju sa podešavanjima uopšte ne morate da posetite, pošto program po instalaciji može da se koristi i u podrazumevanom obliku.

EarTrumpet 2.1.5

Čak ni moćni Windows 10 ne donosi zadovoljavajuću kontrolu zvučne kartice, bilo da je reč o pristupu podešavanjima sa taskbara, bilo kroz sekciju sa podešavanjima. EarTrumpet (i.sk.rs/357390, 7,48 MB) donekle će promeniti tu situaciju, barem kada je reč o načinu pristupa opcijama, te izgledu upravljačkog okruženja. Moramo da vam skrenemo pažnju da je program namenjen isključivo korišćenju pod Desetkom i da ga je moguće preuzeti jedino sa Microsoft Storea.

Prvo što ćete primetiti je da EarTrumpet koristi identičnu komandnu ikonicu u systrayu kao i sistemski Volume Mixer. Ipak, opcije sortira u koloni koja „iskače” prikucana uz desnu ivicu ekrana. Ovde se izlistavaju svi mogući zvučni izlazi, kao i ingerencije nad dodeljenim elementima. Šta trenutno „svira” možete da zaključite jednim pogledom na ekran, pošto je svaki slajder za kontrolu intenziteta zvuka u isto vreme i pojednostavljeni vizuelizer. Inače, vizuelizer je višekanalnog karaktera, što je prijatno iznenađenje. Kontrolu možete da obavite nad svakim pokrenutim programom pojedinačno, a možete i da ih prebacujete između zvučnih izlaza kako vam je volja. Nažalost, nije podržana drag & drop metoda, već selektovanje preko kontekstualnog menija. Pristup resursima programa može da se obavi i preko prečica na tastaturi, koje ste pozvani da sami definišete.

FileOptimizer 14.10

Bez obzira što kapaciteti hard-diskova rastu geometrijskom progresijom, uvek se nalazimo u istom problemu – nemamo dovoljno prostora da na njih smestimo baš sve što smo poželeli. Zbog toga pribegavamo raznim trikovima, a jedan od njih je i da se obavi kompresovanje sadržaja. FileOptimizer (i.sk.rs/357391, 86,08 MB) radi upravo to, ali nije reč o još jednoj alatki za arhiviranje podataka, već o njihovom „usavršavanju”.

Zahvaljujući specijalnom algoritmu, FileOptimizer je sposoban da „sabije” čak i one datoteke čiji izvorni formati u sebi sadrže kompresione rutine. Njegov kôd je napredniji i sofisticiraniji, pa se do rezultata stiže bez ikakvog gubitka podataka ili gubitka kvaliteta. Nećemo puno pogrešiti kada kažemo da je ovaj program zapravo najsvestraniji u klasi, s obzirom na to da podržava preko 400 različitih formata zapisa (ne vredi ni da počinjemo sa nabrajanjem). Da bi njihovo procesiranje bilo moguće, na jednom mestu integrisano je neverovatnih 90 alatki za ovu namenu, pa i sami možete da zaključite o kakvoj magnitudi posla se radi. Za upravljački interfejs ne možemo da kažemo da je čudo dizajna, ali obavlja posao. Optimizacija se radi u batch maniru, a na listu je moguće stavljati pojedinačne datoteke ili čitave direktorijume. Po okončanju posla dobićete informacije o tome kolika je procentualna uspešnost procesa „sabijanja”, kao i uporedni prikaz veličine datoteka pre i posle završetka akcije. Iz sekcije sa podešavanjima možete da pristupite izboru načina „sabijanja” za pojedine (ne sve) tipove datoteka, ali to vam preporučujemo samo ako na dnevnoj bazi imate potrebu da „napadate” određeni format zapisa.

Osim pribavljanja koristi od generisanja viška slobodnog prostora, FileOptimizer može da se iskoristi i u brojnim drugim slučajevima. Na primer, za bržu online razmenu datoteka, za učinkovitiju optimizaciju veb-sajtova, za lakše deljenje programerskih distribucija zainteresovanima i tako dalje.

QuickLook 3.6.5

Windows nije preterano izdašan kada je davanje informacija o fajlovima na lokalnim nosačima podataka u pitanju. Videćete njihovu veličinu, datum nastanka, naziv, tip i to je u principu to. Ako vam zatreba preview, sličan onom sa mašina koje pokreće macOS, moraćete da posegnete za third party rešenjem.

Ideja koja stoji iza programa QuickLook (i.sk.rs/357392, 117,39 MB) je, očigledno, da se kopira Appleovo rešenje, te da iz omiljenog fajl-menadžera preview prikaz bude dostupan jednostavnim pritiskanjem tastera ’Space’. Autor je bio dovoljno ljubazan da podršku proširi i na fajl-menadžere drugih proizvođača, tako da ćete moći da ga koristite i van File Explorera.

U slučaju baratanja sa slikama, QuickLook se ponaša kao minijaturni program za pregled statičnog grafičkog zapisa, nudeći vam mogućnost da u „plutajućem” prozoru, čija veličina može da se menja, otvorite sliku. Sličnu situaciju zatičemo i kod baratanja sa video-snimcima – sadržaj će se otvoriti u novom prozoru u kom se nalaze i osnovne komande za kontrolu toka reprodukcije. Najzanimljivija stvar dešava se prilikom previewa kompresovanih arhiva, gde imate mogućnost da zavirite u njihov sadržaj. Malo razočaranje odnosi se na podatak da, recimo, nije moguće otvarati Word dokumente, dok problema sa LOG, TXT i datotekama čistog tekstualnog tipa nema. Problem, ruku na srce, može da se reši, i to instaliranjem odgovarajućeg plug-ina.

QuickLook fercera isključivo pod Desetkom i preuzima se iz Microsoft Storea, što znamo da malo kome predstavlja omiljeni izbor.

• • •

Možda nešto od pomenutih programskih alatki već koristite, za neke po svoj prilici nikad niste ni čuli, a verovatno ima i onih koje ste u startu odbacili, pošto nisu „u trendu”. Nijedna od njih neće vam pomoći da osvojite svet, ali su sve u svojim oblastima izuzetno korisne i predstavljaju odličan dodatak bateriji rešenja koju, verujemo, već imate.

Da li bez njih možete? Naravno da možete, ali ako se odlučite da ih koristite biće vam lakše i da obavljate svakodnevne poslove i da se nosite sa eventualnim propustima koje je Microsoft načinio. Konačno, sva predstavljena rešenja potpuno su besplatna i to ne u smislu da postoje njihove free verzije koje samo nagoveštavaju funkcionalnost „glavnog” izdanja. Pri tome, nijedna od njih ne sadrži reklame i mišljenja smo da nema potrebe da nastavimo da vas ubeđujemo da ih probate.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama