TEST DRIVE
Ubiquiti USW Flex Mini i EdgeRouter X
Braća po ekosistemu
Dejan PETROVIĆ
1. mart 2020.

Naš posao je veoma zanimljiv, jer smo stalno u prilici da probamo razne novitete iz IT industrije koja bukvalno galopira. Razni uređaji i razne tehnologije su nam na dohvat ruke. Ovom prilikom ćemo pisati o dva mrežna uređaja koja nam stižu iz Ubiquitija. Sa svim ranije opisanim proizvodima ovog proizvođača smo i više nego zadovoljni: dizajn im je dopadljiv, izrada kvalitetna, uređaji su krajnje funkcionalni, mada bi cene mogle biti malo povoljnije.

USW Flex Mini je kompaktan gigabitni svič sa pet portova. Pošto je zaštićen u skladu sa IP55 standardom, pogodan je za postavljanje napolju, a ne samo unutar prostorija. Za postavljanje se dobijaju dva nosača. Jedan je predviđen za postavljanje na cev, dok je drugi za ravne površine. Ovaj drugi u sebi ima i jak magnet, pa se može postaviti na neku metalnu ploču bez ikakvih šrafova. Kućište veoma je kvalitetno izrađeno i sa od plastike sa finom teksturom, iako se radi o uređaju koji će svuda biti, samo ne u ruci. Sa donje strane su portovi koje prekriva zaštita, koja deluje kao ipak nedovoljna da bi izdržala direktno slivanje vode.

Svič ima mogućnost PoE (power over Ethernet) napajanja drugih povezanih uređaja do ukupne snage od 46 vati, ali samo ako se i sam napaja sa 60 vati po PoE++ 802.3bt standardu. Za sopstveno napajanje svič koristi prvi port, dok se preostala četiri mogu koristiti za druge PoE uređaje po 802.3af standardu. USW Flex Mini na ovaj način može da napaja kompletnu gamu Ubiquiti proizvoda u okvirima svojih limita. Sa prednje strane su lampice za svaki port, kao i lampice koje nas obaveštavaju da li je izlazni PoE u upotrebi i koja brzina linka se koristi. Jedini taster je ’Reset’ na poleđini uređaja.

Kao i sva novija gama Ubiquiti mrežnih uređaja, i ovaj svič se može integrisati u UniFi mrežu preko UniFi Controllera. Za upravljanje se može koristiti „oblačni” kontroler, sam Cloud Key uređaj (SK 11/2019), ili mobilna aplikacija. USW Flex Mini nudi osnovne layer 2 svičing protokole i mogućnosti (po OSI), a koji su dostupni preko grafičkog korisničkog interfejsa UniFi Controllera. O UniFi Controlleru je bilo reči više puta na ovim stranicama, pa se nećemo ponavljati.

Sa EdgeMax platformom uređaja ovog proizvođača smo se već sretali. Ranije (SK 5/2019) bilo je reči o EdgeSwitchu. Sada nam je na stolu EdgeRouter X u metalnom kućištu prilično malih dimenzija. Predviđen je za rad u okruženju sa UNMS mrežnim kontrolerom. UNMS je besplatan softver koji omogućava centralizovano upravljanje sa airMAX, EdgeMAX, airFiber i drugim uređajima. Softver automatski pravi topologiju povezanih uređaja preko koje se lako mogu ispratiti veze između njih. Jedna od opcija je i pravljenje plana veze klijenata radi tarifiranja/naplate, ako se koristi na taj način.

Ruter se može napajati putem strujnog adaptera od 12 volti koji se dobija u kutiji ili putem pasivnog gigabitnog PoE porta (’eth0’). Naredna tri su standardni gigabitni LAN portovi, dok je poslednji, peti u nizu ’"passthrough’ „ PoE gigabitni port. To znači da će struja koju će on omogućiti direktno zavisiti od izbora napajanja. Ako koristimo strujni adapter na 12 volti koji smo dobili, možemo računati na nekih 11 volti i pet vati na ovom PoE portu. Ako je izbor pasivni PoE ulaz na 24 volta, tada na ovom portu možemo imati i do 23 volta sa snagom do pet vati. Na metalnom kućištu još su vredni pomena ’Reset’ taster, lampice za svaki port i PWR. Nemamo mnogo podataka o protoku ovog rutera, ali znamo da je hardver zasnovan na dvojezgarnom MediaTek MT7621AT procesoru, sa taktom na 800 megaherca, uz po 256 megabajta radne memorije i memorije za podatke.

Ruterom možemo upravljati preko IP adrese gde dolazimo do grafičkog korisničkog interfejsa osnovnog softvera (EdgeOS). Ceo sistem je izdeljen u traku sa opcijama iznad i centralnim delom gde dobijamo mogućnost upravljanja i nadgledanja mreže. Tako pod Dashboard imamo osnovne informacije o povezanim uređajima. Statistiku pratimo pod Traffic Analysis, a zatim idu Routing, Firewall/NAT, Services, VPN i tako dalje. Napredniji administratori će mogućnost upravljanja putem CLI pozdraviti, jer je preko komandne linije ruter moguće postaviti kao OpenVPN server. Nama je svakako najzanimljivija mogućnost besplatnog preuzimanja UNMS, Ubiquitijevog softvera za upravljanje mrežom. Softver se može koristiti „oblačno” ili lokalno, gde je ova poslednja opcija rezervisana za Ubuntu 18.04 i Debian 9. Za Windows i macOS potreban je VirtualBox, uz poslednju verziju Ubuntua. Na zvaničnoj stranici je i demo UNMS-a koji možete da probate da biste videli da li vam zaista treba. Sam interfejs je vizuelno poput UniFi kontrolera, sa bočnom trakom sa menijem, dok je sve ostalo na centralnom panelu. Dashboard je tu, a za njim i interaktivna mapa Sites, pa spisak korisnika pod Clients. Spisak uređaja sa opcijama vezanim za njih je pod Devices. Ako je opcija EdgeOS, imperativ je proći kroz korake „čarobnjaka” da bi se postavila ispravna konfiguracija.

Možemo reći da smo na stolu imali kompaktne uređaje koji su prvenstveno namenjeni onima koji znaju šta žele i znaju kako to da postignu uz pomoć njih. Manje iskusni će morati da prođu period učenja. Cene su prihvatljive, o kvalitetu izrade nećemo trošiti reči, a isto važi i za funkcionalnost. Ono što možemo da primetimo jeste da se svi proizvođači okreću sopstvenim zatvorenim ekosistemima u kojima proizvodi drugih nemaju šta da traže. Jasno je da se na ovaj način postiže veća kontrola upravljanja na relacijama softver-uređaj-klijenti, ali to neminovno vodi do neophodnosti izbora kojem jatu se prikloniti.

Ubiquiti USW Flex

Osnovno: UniFi switch

Ostalo: 5 × gigabit LAN port (1 × PoE in, 4 × PoE out), autosensing 802.3af/at, 802.3bt

Dimenzije:
122,5 × 107,1 × 28 mm

Ubiquiti EdgeRouter X

Osnovno: EdgeMAX router

Ostalo: 5 × gigabit LAN port (1 × PoE in, 3 × data,
1 × PoE passthrough),
CPU 800 MHz,
256 MB DDR3 RAM,
256 MB NAND

Dimenzije: 110 × 75 × 22 mm

Proizvođač:
Ubiquiti (www.ui.com)

Kontakt:
Asbis (www.asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama