TEST DRIVE
HP Color LaserJet Pro M255dw
Naglasak je na suštini
Nikola JEVREMOVIĆ
1. mart 2020.

Neki pojmovi prosto pripadaju jedan drugom: mače – umiljatost, budala – šamar i HP – laser. Jedan takav, serije Color LaserJet Pro, našao se ovog februara na redakcijskom stolu. Prvi utisak o M255dw stekli smo pre nego što smo ga uopšte uključili, prilikom postavljanja na sto: uređaj teži skoro 15 kilograma i zahvalni smo proizvođaču na držačima za ruke koje je radi udobnijeg baratanja štampačem pozicionirao dijagonalno.

HP ovaj uređaj nudi u dve varijante – dn (duplex network) ili dw (duplex wireless). S pravom smo pomislili da su razlike između njih sadržane u samim sufiksima. Međutim, to ovde nije slučaj. Dn model nema mogućnost duplex štampe, a koristi wireless tehnologiju kao i njegov kolega. U ovom slučaju, varijacije se ogledaju u masi (dw je za kilogram teži), prisustvu USB porta i tipu ekrana (dn je opremljen dvorednim LCD-om sa fizičkim tasterima).

Štampačem se upravlja preko komandne table koja se nalazi na gornjoj strani uređaja, a čiju je poziciju moguće prošetati po vertikalnoj osi pod uglom od oko 80 stepeni. Na njoj je touch screen, dijagonale 2,7 inča. Stav da bi ekranu takvih „gabarita” bolje pasovali fizički tasteri, sada revidiramo. Istina je da postoji izvesna latencija i da je neophodan malo jači pritisak da bi uređaj „slušao”, ali možemo samo da zamislimo koliko bi unos lozinke za Wi-Fi mrežu potrajao da smo strelicama jurili kombinacije brojeva i velikih i malih slova. Spor odziv ekranu ne treba zameriti, jer ipak nije reč o ekranu telefona ili neke druge pametne sprave. Takođe, ovo je kancelarijska mašina, što znači da će većinu naredbi nakon inicijalnih podešavanja, izdavati kompjuter.

Sam interfejs je, shodno tome, sveden. Tu je pristup sadržaju sa USB skladišta, uvid u stanje mastila, opšta podešavanja i Apps. Od aplikacija na raspolaganju su Google Drive, Dropbox, Calendar i Quick Forms. Mogućnost preuzimanja dodatnih postoji, mada je nama prilikom testa „iskočilo” da trenutno nijedna osim ove četiri nije dostupna. Poslednja opcija je zgodna ukoliko vam zatreba specifičan tip stranice – linije za pisanje (tri varijante razmaka), zatim one matematičke za izradu grafikona (grupisani 5 × 5 kvadratići od po pet milimetara ili jedna osmina inča), ček liste, a za učenike solfeđa tu je i notni list.

Pre nego što otpočne štampa, preporučujemo otvaranje „tacne” na ivici uređaja, jer iako se navodi da je izlazni kapacitet sto listova, praksa je pokazala da će već nakon desetak oni naredni početi da „prelivaju” sa štampača. Pošto je tik ispod nje prilično labav poklopac pregrade sa tonerima, lako je pri ovom potezu greškom otvoriti prednju stranu štampača. Kad je već otvoren, pomenimo da je držač za četiri tonera (crna, cijan, magenta, žuta) takođe labav, ali to nije naročita mana, jer ćete ih menjati nakon 1350 (HP 206A) ili 3150 odštampanih stranica (HP 206X), dakle, prilično retko. Sama zamena veoma je jednostavna. Cene pojedinačnih stranica formirali smo na osnovu cena tonera na zvaničnoj HP stranici, a one iznose pet dinara, u slučaju tonera 206A, odnosno 3,2 dinara kod modela 206X.

Skladište papira nalazi se pri dnu prednje strane uređaja i u njega staje 250 listova. Prisutan je i poseban feeder sa podesivim graničnicima, ukoliko je potrebno odštampati nešto na formatima manjim od A4 (koverte, nalepnice i dr.). Kao što se od laserskog štampača i očekuje, više traje obrada naredbe sa telefona ili kompjutera, nego sama štampa. Jedna stranica se isporučuje nakon sedam, dok je dvostrani dokument (uz automatsko okretanje lista) tu za 16 sekundi. Deklarisana brzina od 21 strane u minutu nešto je optimističnija u odnosu na naš test tokom kog smo izbrojali 18 stranica u minutu. Kvalitet crno-bele štampe očekivano je odličan. Uzevši u obzir tip štampača i maksimalnu rezoluciju od 600 tpi, fotografije možemo oceniti kao korektne, dok će se sa grafikonima i logotipima M255dw k’o od šale izboriti.

Tri su načina povezivanja – USB 2.0, LAN i Wi-Fi (ali za maksimalno tri korisnika). HP je svojom Smart App dobrano olakšao korišćenje. Jednostavna je i nudi brojne opcije – štampanje fotografija sa društvenih mreža ili dokumenata sa telefona, izrada skenirane strane na osnovu fotografije sa telefona (prethodno je program kropuje i poravna, a tekst je podložan pretrazi i izmenama), kao i skladištenje na cloud. Pored korekcije kvaliteta štampe, moguće je proveriti i stanje „goriva”.

Kao što smo već pomenuli, na ovom modelu je i ulaz za USB. Štampač će automatski prepoznati fajlove u PDF i JPEG formatima i na ekranu ponuditi preview. Logično, za sve ostale tipove podataka preporučuje se korišćenje spoljnih programa (Word, Excel...)

HP Color LaserJet Pro M255dw zasigurno će se snaći u eri višenamenskih uređaja koji često svaki od poslova obavljaju polovično. Za ono čemu je namenjen, ovaj štampač je odličan, a za ono čemu nije, i te kako može da posluži. U maloprodaji će ga biti uskoro (mi smo probali uzorak), a pošto se radi o „laseru”,
s pravom očekujemo nešto višu cenu. Ona nipošto ne treba da obeshrabri potencijalnog kupca, kome, zbog pouzdanosti koju uređaj nudi, ovaj štampač svakako preporučujemo.

Rezolucija štampe:
600 × 600 tpi

Kapacitet fioke:
250 listova

Konekcija:
LAN, USB 2.0,
Wi-Fi (2,4 i 5 GHz),
Wi-Fi Direct

Brzina štampe:
A4 tekst 18 str/min,
A4 kolor 6 str/min

Ostalo: duplex, USB port

Proizvođač: HP (www.hp.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama