TEST DRIVE
Samsung QE55Q7FNAT QLED
QQLED
Zoran OLUIĆ
1. decembar 2018.

Brzo smo se navikli na RTS u visokoj rezoluciji. Toliko brzo, da nam već smetaju nagli prelazi u staru PAL rezoluciju koji su, još uvek, jako česti. Toliko česti da nam je to prilično zasmetalo dok smo testirali najnoviji Samsungov UHD televizor serije sedam - Q7FN. Grubim pojednostavljivanjem bismo mogli reći da je najveća razlika između serije sedam i devet (tradicionalno najbolji u seriji) u pozadinskom osvetljenju. U slučaju „devetke”, posle duže pauze, u „Direct LED” rasporedu diodica.

Označavanje ovogodišnjih modela je ostalo skoro isto kao i prošle godine. Dodato je samo „N” na kraju oznake. Model iz serije sedam iz 2017. godine je Q7F, a ovogodišnji je Q7FN. Samsung izgleda voli malo konfuzije u označavanju, kao da nije dovoljno što QLED veoma liči na OLED oznaku, iako su u pitanju sasvim različite tehnologije.

Dizajn je veoma atraktivan. Masivno metalno postolje uliva poverenje, a dopunjava ga i tanki metalni ram oko panela, tako da TV izgleda prestižno i skupo čak i kad nije uključen. Da bi još više dobio na estetici, do televizora dolazi samo jedan prilično tanak kabl transparentno bele boje. Njime se spaja spoljašnja kutija sa svim priključcima i elektronikom (One Connect Box) i kroz njega panel dobija i napajanje i sliku i zvuk. Ovo je veoma lepo rešenje koje će se najviše svideti onima koji žele da Q7FN okače na zid.

 
Prilikom prvog uključivanja pojavljuje se wizard koji je veoma pojednostavljen i prilično brzo se podešavaju osnovne funkcije televizora poput interneta, mreže i skeniranja televizijskih programa. Dizajn grafike i menija je veoma čist i preovlađuju svetli tonovi i bela boja. Osnovno (fabričko) podešavanje slike je u režimu „Normal” gde je slika prilično kontrastna, boje su jake (pogotovo crvena). Upscale i obrada slike su veoma agresivni, čak do te mere da izgleda i pomalo komično, poput nekog filtera za ulepšavanje selfija na mobilnom telefonu.

Prelaskom na filmski režim slike, stvari lagano legnu na svoje mesto. Nažalost, potrebno je ući u napredni meni i podesiti još nekoliko parametara da bi se dobila još kvalitetnija slika kao što je, na primer, izoštravanje slike koje treba sasvim smanjiti. Posle isključivanja još nekoliko „naprednih” funkcija za dodatnu obradu slike, ona je odjednom postala veoma dobra. Nestalo je sve što nam je u početku smetalo. Gledanje tenisa na RTS HD programu je bilo veoma dobro, a sportski prenosi su odličan test kako TV prikazuje brze pokrete. Upscale 1080p slike u filmskom modu je prilično dobro, ali ne toliko da je najbolji koji smo do sada videli.

 
Ono u čemu je ovaj TV najbolji je, naravno, nativna 4K rezolucija i HDR prikaz boja. Jako pozadinsko osvetljenje jednostavno daje život HDR gami boja. Postoji, ipak, mali utisak da panel jedva izlazi na kraj sa toliko jakim pozadinskim osvetljenjem, pa u nekim trenucima izgleda kao da se previše gube detalji u najsvetlijim delovima filmskih scena, dok u nekim scenama izgleda kao da nedostaje preciznosti u korektnom prikazu svetlih tonova. Poznato je da BBC masterizuje svoje emisije u HDR formatu predviđenim za osvetljenje do 600 nita. Manje je poznato da su neki holivudski filmovi masterovani i do 4000 nita („Batman vs Superman”, na primer). Dok traje ovaj mali rat HDR formata televizori moraju da budu što fleksibilniji i prikažu što bolje sve što im se stavi na repertoar. Znajući ove tehnikalije, nije nas začudilo što se Q7FN nije najbolje snalazio sa „BBC Planet Earth 2” serijalom: često je slika bila presvetla. Sa druge strane, mnogo bolje su mu „legli” najnoviji holivudski filmovi.

Veliki adut Q7FN modela je i mat panel koji drastično smanjuje refleksije iz prostorije koje se mogu videti kada je slika tamnija. Veoma pohvalno. Jako pozadinsko osvetljenje i mat panel čine ovaj model idealnim za veoma svetle prostorije ili pozicioniranje blizu prozora na sunčanoj strani kuće.

 
Q7FN je opremljen AMD FreeSync tehnologijom, pa smo uživali i u igranju na Sony Playstation 4 konzoli. Gaming mode podržava osvežavanje slike u 4K rezoluciji do 60 herca i u 1080p čak do 120 herca. Uz prihvatljivo mali odziv od oko 15 ms, to predstavlja dobar izbor za gejmere... Još ako se plašite burn-in efekta...

Kada bismo morali da uporedimo Q7FN sa nekim OLED televizorom u smislu kvaliteta slike, morali bismo da konstatujemo da je razlika još uvek velika. OLED jednostavno ima lepšu i prirodniju sliku. Kalibracija boja na ovogodišnjim modelima se poredi sa profesionalnim televizijskim studijima (Sony AF9), filmskim studijima u Holivudu (Panasonic FZ950), dok se LG mahom oslanja na sopstveno iskustvo. QLED i dalje ima sve mane LCD tehnologije, koliko god imenovanjem pokušavali da pobegnu od toga. Uglovi vidljivosti su karakteristični (mali) za VA panel. Uniformnost panela je lošija sa povećanjem dijagonale. Motion blur je prisutan, a sve „napredne” funkcije samo prave nove probleme od starih, poput soap opera effect.

Niko nije savršen, pa ni Q7FN. Posle svega napisanog i nabrojanog moramo zaključiti da je ovo odličan LCD televizor. Veliko osvetljenje panela, mat antireflektivni panel, HDR10+, gejming mod sa promenljivim osvežavanjem su velika preporuka za ovaj model.


Tip:
Smart TV
Dijagonala:
55 inča (140 cm)
Rezolucija:
3840 × 2160 px
Ugrađeni panel:
VA, LCD, 10 bita (HDR10+, HLG), RGB
Pozadinsko osvetljenje:
Edge LED (1500 nita)
Procesor:
4 jezgra
Uglovi vidljivosti:
178° (~30° bez gubitaka)
Osvežavanje:
120 Hz
Operativni sistem:
Tizen 4.0
Tjuner:
DVB-S2/T2/C
Zvučnici:
2 × 15 W + 2 × 15 W Wooferi
Zvuk:
Dolby Digital Plus
Priključci:
4 × HDMI, 3 × USB, digitalni optički audio izlaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, Ethernet (LAN), Wi-Fi, CA slot, AMD FreeSync, Anynet+,
Ostalo:
PVR, Miracast, VESA kačenje 400 × 400 mm
Dimenzije i masa:
144 × 82 × 47 cm, 24 kg
Potrošnja:
150 W (215 W maksimalno), <0,4 W standby
Proizvođač:
Samsung
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama