INTERNET
SETNet preko Interneta
Vojislav MIHAILOVIĆ
1. januar 2001.

Pojmovi kao što su BBS i BBS-mreža u poslednje vreme pomalo padaju u zaborav. BBS-ovi (Bulletin Board System, elektronska oglasna tabla) nastali su krajem osamdesetih godina. Radi se o kompjuterima povezanim na telefonsku liniju putem modema, koji su u stanju da se javljaju na pozive drugih kompjutera takođe opremljenih modemima, sve u cilju razmene poruka, fajlova i drugih informacija. BBS-ovi su prvo predstavljali kućnu radinost tzv. SysOpa (skraćenica od System Operater), mada su kasnije i neke firme držale svoj BBS u cilju promocije proizvoda, ponude najnovijih drajvera i slično. (Naš list još uvek ima svoj BBS „Politika”.) Početkom devedestih grupa entuzijasta razradila je sistem automatske razmene javnih i ličnih poruka među BBS-ovima sve putem modema i telefonskih linija, povezujući tako BBS-ove u mrežu. Ubrzo je osnovana i prva svetska mreža BBS-ova FidoNet koja postoji i danas.

I kod nas je osnovano nekoliko mreža po Fido tehnologiji. Najviše se razvio je SETNet (South European Team Network), a bili su poznati i DVNet, ADNet (Amiga Dream Network), DRKnet i druge.

U poslednje vreme BBS-ove je potisnuo Internet, ali za njih i dalje ima interesovanja. BBS entuzijasti u svetu odlučili su da se prilagode novim tehnologijama i razvili su fleksibilan sistem razmene poruka koji po potrebi koristi postojeće telefonske veze, a takođe i Intrernet. Postalo je moguće slati i primati Internet elektronsku poštu i BBS-ovima prenositi diskusione grupe (news groups) sa Interneta. Tako su BBS-ovi doživeli drugu mladost.

I naša najveća BBS mreža SETNet nedavno se ponovila Internet serverom, zahvaljujući nesebičnoj pomoći firme „Alzoveđo” koja je obezbedila smeštaj računara i njegovo povezivanje na Mrežu. Računar ima nekoliko funkcija. Kao prvo, služi kao „most” (gateway) za elektronsku poštu i diskusione grupe (prenose se skoro sve grupe hijerarhije yu.*), a preko njega se putem e-maila prenose i Fido paketi poruka na udaljene BBS-ove kojima se ne isplati da razmenu vrše telefonom.

Na računaru se nalazi i jedan pravi pravcati BBS, po imenu Miracle, kome se ne pristupa modemom i telefonom već preko Internet servisa zvanog telnet. Ko želi da proba, može da mu pristupi iz nekog telnet programa koji podražava zmodem protokol za prenos fajlova (recimo NetTerm, a može i Hyperterminal iz Windowsa). Adresa je telnet://mbbs.setnet.co.yu:7000 (u nekim programima umesto dvotačke ispred broja porta 7000 stavlja se razmak). BBS prenosi konferencije mreža SETNet, FidoNet, AdriaNet (mreža koja obuhvata teritoriju bivše SFRJ) i Amiga Dream Network (ADN). Svaki korisnik može da šalje lične poruke na druge BBS-ove (tzv. netmail) i elektronsku poštu na Internet (e-mail). Kada se korisnik prvi put prijavi i odgovori na sva pitanja, potrebno je da napiše poruku SysOpu (za to postoji opcija u meniju) da bi mu se omogućio rad s konferencijama i elektronskom poštom. BBS podržava maksimalno sedam istovremenih konekcija i razgovor (chat) među korisnicima. U razvoju je i pristup BBS-u preko web programa (probajte adresu http://mbbs.setnet.co.yu:8000)

SETNetov računar poseduje i server koji omogućava praćenje svih poruka u obliku standardnog Internet newsa. To će obradovati mlađe korisnike kojima je tehnologija BBS-ova strana, ali se dobro snalaze sa Internetom. Server je javan (može mu se pristupati bez obzira na provajdera preko kog je korisnik povezan). Međutim, poučeni lošim iskustvom iz domaćih diskusionih grupa, ljudi iz SETNeta su odlučili da za pristup news serveru uvedu prijavljivanje korisničkim imenom i lozinkom. SETNet se oduvek zalagao za slobodu javne reči u svojim konferencijama, ali i sprečavanje svih zloupotreba (slanje oglasa van konferencije namenjene za to, slanje nekorisnih poruka, tzv. šuma, bilo kakvo vređanje drugih korisnika i slično, već prema pravilima koja važe na mrežama). Korisnici koji budu napravili prekršaj biće opomenuti, a ako to ne pomogne, izgubiće pravo pristupa.

Zainteresovani za korišćenje SETNetovog news servera treba da pošalju poruku na e-mail adresu newsmaster@setnet.co.yu. U poruci treba navesti svoje korisničko ime i lozinku. Podaci će biti uneti u roku od nekoliko dana. Server je na adresi news.setnet.co.yu i koristi se kao i bilo koji drugi takav server, samo što ćete pre svakog pristupa morati da unesete ime i lozinku. Prenose se SETNetove konferencije, konferencije mreža ADN, FidoNet, AdriaNet i većina yu.* diskusionih grupa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama