TEST RUN
Avant Browser 2017
Tri lica jednog browsera
Gordana RADOVIĆ
1. jul 2017.

Da li možete da zamislite život bez interneta? Internet browseri su tu da nam omoguće da vidimo ili pročitamo sve što želimo (a i ono što ne želimo ponekad). Međutim, koliko stvarno obraćamo pažnju na njih? Da li je svejedno koji koristimo? Da li neki od njih pruža poseban ugođaj ili daje neke posebne opcije pa nam više prija? Suština je u tome da su Firefox i Chrome zavladali korisničkim računarima, a da li je to navika ili su oni stvarno najbolji, pitanje je.

Jedini način da to sa sigurnošću utvrdimo jeste da isprobamo i neke druge, manje poznate pregledače i vidimo šta oni nude. Ovoga puta mi smo za vas isprobali Avant Browser 2017. Pre svega, istaći ćemo da je Avant napravljen kao produžetak Internet Explorera i u svojoj osnovnoj varijanti podržava Trident, rendering engine Internet Explorera. Međutim, ukoliko želite da vidite sadržaj u onom obliku u kom bi bio prikazan preko Firefoxa ili Chromea, nije problem - samo instalirajte Ultimate verziju. Ona podržava i Gecko, odnosno Webkit engine i, iako joj je instalacija višestruko „teža” u megabajtima (standardna ima 4,2, dok Ultimate „teži” čak 84,2 megabajta), u pitanju nije nikakva premijum verzija koja se dodatno plaća. Ultimate verzija je takođe besplatna, ali sadrži sva tri rendering enginea i tako ostavlja korisniku izbor da koristi bilo koji od njih ili sva tri, ukoliko za to ima potrebe. U startu možete izabrati glavni rendering engine, ali tokom surfovanja u dva klika možete menjati odabrani engine za tu veb-stranu, i to samo za taj tab. Kako su tabovi nezavisni jedan od drugog, vrlo lako možete izvesti i prikaz iste veb-strane u sve tri varijante.

Dodatna pogodnost za poređenje strana je i split screen opcija, koja tabove može raspodeliti po čitavom prozoru, a tu je i split view - opcija koja sličnu stvar radi sa prozorima. Naše iskustvo sa split view opcijom nije baš najbolje - kao da se browser zbuni i nije baš siguran šta mu je činiti.

Ako pogledate i istražite interfejs i ostale dostupne opcije, videćete da ih ima na pretek. Pored prepoznatljivih ikonica koje sadrži svaki internet pregledač, postoji i opcija private browsing, koju otkriva padajući meni, zatim mogućnost da podešavate koje će alatke biti vidljive, a koje ne i opcija da se svi otvoreni tabovi zapamte pre zatvaranja prozora.

Među podešavanjima pronašli smo veliki broj skinova, čak 21, koji mogu da promene i osveže uobičajen izgled. To nisu drastične vizuelne promene, već više diskretne, ali se tu priča ne završava. U zavisnosti od izabranog skina neke opcije su vidljive, a neke prikrivene.

Ono čime se kreatori ponose su filteri za izbor sadržaja koji će se prikazati na stranama. Naime, ukoliko imate ograničen protok megabajta, na primer, biće korisno zadati Avantu da ne prikazuje video ili audio-sadržaj, Flash animacije, pa čak ni slike, ukoliko mislite da vam to „vuče” previše. Tako ćete ograničiti Avant na prikazivanje isključivo teksta, što će smanjiti protok, a i vreme potrebno da se strana učita. Isto tako, ukoliko imate i ograničen protok živaca za reklame, Avant nudi Ad Blocker.

Vrlo zgodna alatka je i Translate, odnosno prevodilac, koji sadrži 41 jezik. Srpskog, nažalost, nema, ali verujemo da ćete se snaći sa dostupnim engleskim ili hrvatskim, na primer. U toku prevođenja (koristi se Google Translate), dešavalo se da strana koju smo prevodili sa nemačkog potpuno „poludi”, ali među dobijenim sadržajem jeste i preveden tekst, tako da nemamo većih zamerki.

Možemo potvrditi rasprostranjenu reklamu ili verovanje da je Avant jako brz internet pregledač i da ne troši puno resursa. U radu smo konstatovali da se sve odvija brzo: učitavanje strana, reagovanje na bilo koju od komandi, menjanje skinova, pa čak i prevođenje koje je umelo na momente da poremeti view. Jedina zamerka na koju smo mi našli je split screen, koji ne radi baš kako smo očekivali. Avant nudi veliki broj podešavanja i biranja opcija i, ukoliko je to ono što tražite od browsera, svakako ga preporučujemo. Ono rudimentarno, a to je bazično i nezahtevno pregledanje internet sadržaja, obavlja savršeno, a opet ni bolje ni lošije od bilo kog više zastupljenog browsera. Najveću korist će svakako izvući korisnici kojima je zbog prirode posla neophodno da vide kako sadržaj strane izgleda u sva tri render enginea - tu je Avant Browser 2017 sjajan!


Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows
Veličina:
363 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .avantbrowser .com
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama