TEST RUN
Cacheman 10.10
Keširanje = ubrzavanje
Igor S. RUŽIĆ
1. jul 2017.

Iako je prvobitno zamišljen kao alatka za optimizaciju keša za rad sa podsistemom diskova, Cacheman je s vremenom dobio veliki broj funkcija koje ga svrstavaju u univerzalne sistemske programe za ubrzavanje računara. Prvi kontakt sa korisničkim interfejsom, zbog mnoštva predstavljenih informacija, može da bude prilično zbunjujući za neiskusnog korisnika. Prilikom startovanja programa, pred nama se prikazuje stubac pod nazivom Information, koji nas informiše o osnovnim parametrima sistema (zauzeće RAM i pejdžing fajla, opterećenost jezgara procesora i verzija operativnog sistema). Donji deo prozora je namenjen zanimljivoj implementaciji menadžera koji omogućuje uvid u osnovne parametre aktivnih procesa u memoriji računara.

Stubac pod nazivom Memory Manager je veoma interesantan pošto omogućuje preuzimanje kontrole rada sa memorijom od operativnog sistema, što nam donosi dosta fleksibilnije upravljanje sa ovim resursom. Lista u donjem delu prozora sadrži spisak procesa kojima je moguće promeniti prioritet i definisati maksimalnu količinu memorije koju mogu zauzeti. Ovo je posebno dobro kada primetimo da nam neki program „jede” mnogo memorije. U slučaju da pokrenemo neki proces koji smo označili visokim prioritetom, moguće je da iz memorije očistimo sadržaj procesa klasifikovanih sa manjim prioritetom i na taj način maksimalno poboljšamo uslove za rad aplikacije.

U okviru stupca Dynamic Priority, smeštene su opcije za omogućavanje automatske regulacije zauzeća resursa od strane pozadinskih procesa. Uz njenu pomoć, na primer, možemo obezbediti maksimalnu brzinu neke zahtevne video-igre na račun brzine procesa koji se odvijaju u pozadini. U slučaju da želimo da sačuvamo izmene nad prioritetom procesa, koristimo se stupcem pod nazivom Sticky Priority. Slična je stvar i sa podešavanjima na stupcu pod nazivom Sticky Core Affinity, koji nam omogućava da odredimo na kojim će se sve jezgrima procesora neki od procesa izvršavati.

Najveća novost verzije 10.10 upravo je uvođenje podrške za Ryzen procesore, pošto je uočeno da Windows 10 za sada ne koristi maksimalno njihove potencijale. Pri komunikaciji dva jezgra iz dve različite CCX grupe imaćemo dosta slabije performanse nego kada je reč o jezgrima iz iste grupe, što Cacheman može da uoči i znatno ubrza izvođenje procesa.

Stubac Cache omogućuje preuzimanje operacija keširanja od strane Windowsa i njihovo dodeljivanje ovom programu. To za rezultat ima bolje prepoznavanje situacija u kojima sistem namerava da koristi Page fajl, a znamo da obraćanje tom fajlu znatno usporava računar. Preko stupca Performance Tweaks aktiviramo i deaktiviramo komponente koje mogu da utiču na brzinu sistema. Sve opcije su podeljene u četiri grupe: Filesystem, Kernel, File Explorer i Network. Stubac Usability Tweaks se odnosi na podešavanja vezana za više nepovezanih stvari. Iako ne možemo reći da su ponuđene opcije nekorisne, njihov izbor je svakako skroman. Recimo, privatnost vezana za Windows 10 sadrži samo tri opcije, što je daleko ispod onoga što smo gledali kod drugih programa.

Pri radu sa softverom koji menja važne sistemske parametre, od velike je važnosti da se pre aktiviranja novih podešavanja uradi bekap postojećeg stanja sistema. Zbog toga stubac Backups nudi mogućnost snimanja sistemskih podešavanja, kao i mogućnost pravljenja sistemskih tačaka za oporavak sistema.

Na vrhu glavnog prozora su poređani ekranski tasteri sa prečicama do značajnijih funkcija. Opcija Cleanup će izvesti čišćenje lokalnog diska, dok će Free RAM now! osloboditi operativnu memoriju. Tu je i prečica do Windowsovog programa za proveru ispravnosti memorije. Program u sistemskom području desktopa smešta indikatore koji ukazuju na količinu slobodne memorije, kao i na zauzetost svakog jezgra procesora pojedinačno.

Cacheman sa mnoštvom svojih opcija nije namenjen početnicima, ali zahvaljujući odličnim režimima automatske optimizacije, krug potencijalnih korisnika ovog programa se znatno uvećava. Probna verzija dolazi sa samo jednim profilom, dok oni koji plate nepunih 30 dolara imaju na raspolaganju deset dodatnih automatskih profila (na primer: maksimalne performanse, maksimalna stabilnost, notebook/netbook, gaming PC, mrežni server, tablet...). Posebnu korist od ovakvih programa imaju korisnici sistema sa malom količinom operativne memorije, mada i vlasnici moćnih konfiguracija mogu iz svog miljenika da izvuku po koji dodatni atom snage.


Tip:
ubrzavanje računara
Potrebno:
Windows
Veličina:
17 MB
Cena:
29 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .outertech .com
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama