TEST RUN
Ninite
Automatsko apdejtovanje programa
Gordana RADOVIĆ
1. decembar 2016.

Dakle, samo što ste instalirali operativni sistem, sve se cakli i miriše na novo, čak iako je u pitanju stariji računar, ali postajete bolno svesni da je sem operativnog sistema i drajvera potrebno još mnogo toga da biste mogli da radite sve šta ste navikli. Potrebno je da instalirate sve programe koji čine da se za svojim računarom osećate kao kod kuće. Bilo da su u pitanju pregledači interneta, omiljeni program za slušanje muzike, gledanje video-klipova ili slika, programi za čitanje ili pisanje teksta... Sve se to mora pronaći, instalirati jedno po jedno, apdejtovati. No, da li baš mora tako?

Na sajtu ninte.com možete pronaći svog novog najboljeg prijatelja, ali i vernog druga u danima koji dolaze. Ne samo da će vam pomoći da preko par klikova mišem obavite sav posao oko instaliranja potrebnih programa za svakodnevnu upotrebu, već će i budno pratiti kako izlazi koji apdejt i instalirati ga na računar, a da vlasnik računara ne mora da uradi ama baš ništa. Zahteva nula truda i pažnje, što bi se reklo - sve radi sam.

Da pojasnimo. Novopečeni vlasnik računara treba da ode na sajt ninite.com">ninite.com gde će na vrlo jednostavan način biti zamoljen da izabere, sa podugačkog spiska, sve programe za koje misli da su mu potrebni. Programi koji su na raspolaganju su uredno podeljeni u kategorije: Web Browsers, Messaging, Media, Imaging, Compression, Security, Deveropler Tools, Online Storage... Štikliranjem željenog programa, a možete ih štiklirati koliko god je to potrebno odjednom, završen je najveći deo posla. Sledeći, a ujedno i poslednji korak je da odmah tu na veb stranici kliknete na dugme Get Your Ninite, a onda možete odstupite i gledate kako Ninite obavlja sav posao. Jedan po jedan, odabrani programi bivaju instalirani, a vi možete na pauzu.

Kada Ninite završi sa radom, svi željeni programi su instalirani, a kako kažu kreatori, uvek su u pitanju poslednje verzije svih programa. Tako nećete doći u situaciju da program prijavljuje noviju verziju već pri prvom pokretanju i dosađuje sa tim obaveštenjem do besvesti. Ukoliko vam je bitno da vam svi programi uvek budu up to date, preporučuje se da s vremena na vreme posetite sajt i ponovite proces. Ninite će instalirati nove verzije ukoliko ih ima, a one programe koji su up to date će jednostavno preskočiti. Kreatori garantuju da se svi programi skidaju direktno sa oficijelnih sajtova, bez dodatnih nepotrebnih alatki, reklama i bez potpitanja.

Manje-više tu se završavaju usluge koje nude kreatori kada je besplatna verzija u pitanju. Međutim, Ninte Pro nudi niz usluga koje nisu dostupne besplatno. Ova opcija je pre svega namenjena onima koji imaju ili održavaju više računara, jer se sa Ninite Pro varijantom može podesiti da se instaliranje radi odjednom, sa jednog računara na sve ostale, a možete i da odlučujete šta ide na koji računar, što svakako znači uštedu vremena ukoliko vodite računa o više desetina računara, pa čak i stotina. Sama lista dostupnih programa je duža nego u besplatnoj verziji, sve je keširano pa se samim tim brže i odvija, a Ninite Pro se instalira direktno na računar pa niste vezani za sajt ninite.com već sve radite offline. Sa ovim poslednjim je povezana i još jedna pogodnost, a to je da će sva buduća ažuriranja Ninite tražiti i instalirati umesto vas, i to u pozadini, ne tražeći pažnju.

Iako nam se ovaj program dopada, moramo da pomenemo i njegove mane. Recimo, lista programa, iako povelika, ne nudi baš velik izbor ako ste imalo izbirljivi. Zatim, iako možete biti sigurni da imate poslednju verziju svega što je dostupno, ponekad ćete se zapitati da li to želite. Ukoliko ste navikli na rad sa određenim programom to jest nekom verzijom, apdejt može biti samo smetnja. Pro verzija u pozadini, i bez pitanja i znanja, apdejtuje programe što može takođe biti nezgodno, jer praktično deo kontrole nad računarom dajete Niniteu i možete samo da se nadate najboljem.

Ipak, ostaćemo pri tome da preporučujemo Ninite, naročito za kućnu upotrebu jer ćete sigurno pronaći više od jednog programa koji vam trebaju, a zašto biste se mučili i trošili više vremena nego što je neophodno.


Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
ne zahteva instalaciju
Cena:
besplatno
Adresa:
ninite .com
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama