PHONE ZONE<>
072018<><>

Ark: Survival Evolved

Simulacije preživljavanja nisu deficitarni žanr na mobilnim platformama, ali naslova visokog profila na PC-u i konzolama ipak ima daleko više. Od nedavno ih ima manje ekskluzivnih, jer je famozni Ark: Survival Evolved portovan na iOS i Android uređaje.

Ark je igra u kojoj možete da pripitomljavate i jašete nekoliko desetina dinosaurusa, mada vas od jahanja i borbe na leđima T-Rexa deli mnogo sati cepanja drva, prikupljanja kamenja i granja i borbe sa manjim reptilima. U mobilnoj izvedbi, igra je besplatna i izdržava se opcionim oglasima i mikrotransakcijama, što možete da ignorišete ako ste kežual igrač koji nema ambicije da dominira serverom. Osnovne mehanike su identične „velikom” Arku, ali mobilni interfejs, koliko god da je optimizovan, ipak nije udoban i efikasan kao gejmped ili kombinacija miša i tastature. U stresnim situacijama često će vam se dešavati da se zaglupite i tapnete na pogrešan deo ekrana i na primer, bacite koplje umesto da njime bodete raptora po debelom mesu. Takođe, font u igri je premali za svakog ko nema perfektan vid, tako da očekujte dosta čkiljenja i muke pri sricanju tutorijal teksta i četa, ali ako igrate na tabletu ekranske dijagonale od osam ili više inča, patićete srazmerno manje nego na telefonu.

Mobilni Ark je optimizovan za Qualcomm čipsete, dok će se na većini drugih vući kao prebijena mačka. Naravno, igra ima grafičke presete za kvalitet, ali sve sem high i epic nekako deluje ružnjikavo. Da biste ga igrali na epic podešavanjima u prihvatljivom broju frejmova, morate da imate mobilnu zver najnovije generacije, poželjno baziranu na Snapdragonu 845 (Galaxy S9 i S9 Plus, LG G7 ThinQ...). Igru sam uporedo testirao na mom Huawei Mate 10 Pro (Kirin 970) i Xiaomi Mi Mix 2S (Snapdragon 845) – na Huaweievom kirinu high i epic su toliko zapinjali da je igranje bilo pravo mučenje, dok je na friškom Xiaomiu igra klizila u „normalnim” situacijama, progresivno smanjujući FPS u skladu sa usložnjavanjem scena. Iskreno, nisam ni očekivao da će biti drugačije, jer je i PC verzija igre, nekoliko godina nakon premijere, i dalje vrlo, vrlo zahtevna i nedovoljno optimizovana.

Ako ništa drugo, dobili smo odgovor na pitanje koja je hardverski najzahtevnija igra za iOS i Android. Iskreno sumnjam da ćete se na igri zadržati duže od vremena potrebnog za testiranje vašeg novog mobilnog uređaja i demonstriranja njegove snage civilima.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Might & Magic: Elemental Guardians
Slashy Sushi
Disney Heroes: Battle Mode
11x11
I’m Ping Pong King
Guess Logo
Ark: Survival Evolved
Šta mislite o ovom tekstu?
Homo Machina

Platforma:
Android, iOS, Steam, PS4, Xbox One
Veličina:
2 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
survivetheark .com
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera