TEST DRIVE<>
052016<><>

Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H

S, E, X, a bogme i K

Asus VS248H
Asus VS248H
Diverzifikacija proizvoda, kako bi se razlikovali od konkurencije i približili kupcu, ne tako retko zna da bude mač sa dve oštrice. Jer, nudeći ciljanoj publici veliki broj mogućnosti za izbor, sa suštinski malom razlikom, stvara se osećaj prezasićnosti i veoma često zbunjuje potrošača. On se upravo iz tog razloga okreće u drugom smeru, ka drugom brendu, negde gde je jednostavnije napraviti izbor. Da li je Asus napravio tu grešku sa svojom „V” serijom? Bacili smo se na istraživanje.

Pred nama se nalaze četiri modela. Neki su noviji i aktuelni modeli, a drugi su stari nekoliko godina, pa se verovatno više i ne proizvode. Ipak, to su modeli koji se trenutno mogu naći na našem tržištu, a pošto su iz iste serije, očekivali smo priličnu sličnost među njima. Zajedničko za sva četiri monitora je kombinacija boja – mat i sjajno crna, kao i to što su ekrani pravougaonog oblika (ozbiljno? kakva retkost! – prim. ur.), sa panelima dijagonale 24 inča. Vizuelno imaju sličnosti, ali ni u jednom trenutku ne bismo rekli da pripadaju istoj gami proizvoda, za razliku od Della, na primer, gde je sve uniformno. Nejasan potez, s obzirom na tendenciju smanjenja tržišta desktop kompjutera, a samim tim i marži profita. Vratimo se na same monitore. Asus VK248H, VS248H, VE248H i VX248H, izgledaju klasično, sa debelim ramom oko panela, ne ističu se nikakvim ekstravagantnim dizajnerskim crtama, jedino vas VK248H može pogledati urokljivim okom, pošto ima integrisanu kameru od jednog megapiksela u gornjem delu rama ekrana. Kvalitet izrade kod sva četiri modela je na visokom nivou i izuzetno ujednačen pa nijedan ne odskače od drugog boljom izradom ili završnom obradom.

Asus VE248H
Asus VE248H
Sve druge opcije su standard standarda, te je jedino moguće menjati nagib monitora, bez nekih naprednih ergonomskih opcija. Konekcije su bu-kvalno identične – D-Sub, DVI (sem VX-a) i HDMI, svaki ima izlaz sa slušalice, a poneki i audio-in konektor, kako biste mogli da pustite muziku preko integrisanih zvučnika. Razlikuje se jedino VX248H koji nudi analognu i dve HDMI konekcije, a model sa kamericom ima i USB konektor kako biste povezali kameru sa kompjuterom, ali nažalost nema USB hab, što bi bio koristan dodatak. Nijedan od modela ne dolazi sa HDMI kablom, ali su VGA i DVI standardno spakovani ili samo VGA u slučaju VX248H.

Softverska strana kod modela VK, VS i VE je identična. Prvi deo menija posvećen je tehnologiji „Splendid”, Asusovoj viziji predefinisanih modova prikaza slike, gde imamo izbor od šest različitih načina prikaza – Scenery, Standard, Theater, Game, Nightview, sRGB. Od daljih podešavanja imate Color Temperature (Cool, Normal, Warm, Custom), Skin tone, Smartview. Kao i podešavanje odziva TraceFree i dinamičkog kontrasta ASCR. Opet sve u standardu, bez naprednih komandi.

Asus VK248H
Asus VK248H
Model VX248H malo iskače od proseka nudeći dodatne modove prikaza slike (Reading i Darkroom), Blue Light Filter u četiri nivoa, VividPixel tehnologiju (softversko izoštravanje slike radi kvalitetnijeg prikaza), kao i QuickFit koja prikazuje koordinatnu mrežu na ekranu ili realnu razmeru A4 papira, kako biste se lakše orijentisali dok radite u određenom tipu programa.

Neizbežni testni sto i rešetanje sa velikim brojem realnih i sintetičkih testova pokazuje da ipak postoje razlike među modelima, ali ipak dele jednu zajedničku karakteristiku – presvetlo inicijalno podešavanje. Model VS248H zauzima startnu poziciju. Inicijalni test u realnim uslovima nam pokazuje da je reč o veoma korektnom prikazu boja, pa oni ne izgledaju veštački „napucane” ili „isprane”, već je njihov kolorit realan. Primećuje se da kontrast nije idealan, ali to ćemo ostaviti za sintetičke testove. Uniformnost je korektna, jer je većina panela „crne” boje, dok se samo donji levi kvadrant razlikuje i nešto je svetliji od ostatka panela. Crna nije apsolutno crna, ma šta god da smo pokušali, već je blago prosvetljena (sivkasta). Prikaz bele je korektan, bez anomalija u vidu neprijatnog isijavanja. Samostalni prikaz boja iz RGB spektra otkriva da nijedna nema problema sa prikazom, već su dovoljno zasićene.

Asus VX248H
Asus VX248H
Gradient test otkriva da je pretapanje boja u središnjem delu dobro, ali kako idemo ka tamnijem delu, do izražaja dolazi nedostatak crne, pa se ti tonovi blago stapaju pred sam kraj spektra, a situacija je veoma slična i na najsvetlijem delu. Odziv je veoma brz, ali iako su monitori opremljeni TraceFree tehnologijom, u najbržim testovima i scenama, primetan je blagi ghosting, ali to je u realnim uslovima faktički neprimetno.

Uglovi vidljivosti kod ovih panela su nešto više ograničeni, pa je najbolje postaviti se centralno ispred ekrana, ali nemojte se plašiti da ne smete da se pomerite, jednostavno nemojte očekivati da će se iz veoma oštrih uglova ponašati kao kvalitetnije matrice.

Pošto sada imamo referentne vrednosti, pređimo na druge modele. U odnosu na VS model VE248H sa sobom donosi dva stereo zvučnika i teoretski duplo veći kontrastni odnos (100 naspram 50 miliona kontrastnih jedinica). U praksi, rezultati su malo drugačiji. Startno primećujemo upravo da kontrast nije na nivou prethodnog modela, kao i da su boje za nijansu nezasićenije. Test uniformnosti otkriva još veću razliku, jer ovaj panel je sve samo ne uniforman. Nijanse sive različite jačine su podeljene preko ekrana. Ovo nije toliko izraženo u normalnim uslovima korišćenja, ali ne možemo, a da ne primetimo. Samim tim što crna nije puna, a ekran slabo uniforman, prikaz kontrasta nije dovoljno jak. Uprkos tome što je gradient jednak kao kod prethodnog modela, brzina odziva i uglovi gledanja. Ovo je definitivno nešto lošiji ekran.

VK248H se nalazi na pola puta između VS i VE modela, ali više naginje ka modelu VS, tj. kvalitetnijem prikazu, mada je prikaz crne za nijansu lošiji, pa je i kontrast nešto slabiji. Ovu razliku VS i VE modela je realno moguće primetiti samo ako se oba nalaze tik jedan uz drugog, kako biste mogli da shvatite koliko je zanemarljiva razlika. VK248H dolazi sa integrisanom kamericom, pa u slučaju da često imate video pozive, može se pokazati više nego korisnim.

Poslednji u nizu VX248H, ističe se po dizajnu u odnosu na druge, ali ne mnogo. Ima taster više, sedam naspram šest, pa nam se učinilo da te sitne izmene možda sa sobom nose i neke pozitivne razlike. I bi tako. Od samog početka korišćenja, VX238H izgleda i jeste kontrastniji naspram prethodna tri monitora, a i reprodukcija samih boja je dovoljno bolja da je to odmah primetno. Reprodukcija crne nije idealna, kao ni uniformnost. Ipak, crna je dublja, a uniformnost znatno bolja nego kod ostalih modela. Reprodukcija gradienta je vrlo slična ostatku game, pa se najtamniji i najsvetliji tonovi stapaju, ali sa tom razlikom da u slučaju VX modela tamni tonovi zaista jesu tamni, skoro crni, a ne izuzetno tamno sivi. Ova razlika se najbolje vidi kada gledate veoma kontrastne crno-bele fotografije na kojima ima dosta detalja u senkama, pa se kod VS, VE i VK modela senka „providi”, tj. vide se i delovi koji bi trebalo da budu u potpunoj tami, dok model VX možda ne prikazuje apsolutno sve detalje koje bi trebalo, ali senka postoji. Možete da kažete super, jer s obzirom na brzinu odziva, karakterišete ove monitore kao više namenjene igračima, pa neprijatelj neće moći da se krije u senci. Hoće, možda ne toliko uspešno, ali je veći problem kada budete želeli da pogledate neku fotografiju ili film, užitak će biti drastično manji, jer reprodukcija neće biti dovoljno „dramatična”, već „ravna” i dosadna.

Rekavši sve ovo, zaključak se nekako sam nameće – previše diverzifikacije. Tri od četiri monitora su skoro identična, četvrti se ističe po kvalitetu reprodukcije. Tri od četiri imaju zvučnike, jedan ima kameru. Tri imaju DVI, jedan nema. Tri kutije su iste, jedna nije. Umesto četiri, bolje da imamo dva modela, sa HDMI kablom u kutiji i većom razlikom u ceni. Tako bi za svaki džep bilo nečega, a proizvodnja jeftinija. Ovako imamo četiri ekrana skoro identičnih karakteristika, skoro identične cene, a VX248H, koji je i najsvežiji od ovih modela, jeste onaj koji treba da vam bude na stolu.

Vojislav VUJANIĆ

 
DirectX 12
Gigabyte Brix S GB-BXi3H-6100
LC-Power Gaming 982B Redeemer
LG 27UD68 i 29UM58
Asus ROG Swift PG27AQ
Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H
Šta mislite o ovom tekstu?
Memteq DZ09
Epson L805
Fostex TH-7
Zoom UAC-2 i TAC-2
Netis WF2710 i TP-Link Archer MR200
Fostex PM0.4D
Sony HDR-AS50

Asus VS248H
Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px, TN, LED
Ostalo:
VGA, DVI, HDMI, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 50.000.000:1, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°

Asus VE248H
Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px, TN, LED
Ostalo:
VGA, DVI, HDMI, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 100.000.000:1, vreme odziva 2 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°, zvučnici 2 x 1 W

Asus VK248H
Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px, TN, LED
Ostalo:
VGA, DVI, HDMI, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 50.000.000:1, vreme odziva 2 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°, kamera 1 Mpx, zvučnici 2 x 2 W

Asus VX248H
Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px, TN, LED
Ostalo:
VGA, HDMI, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 80.000.000:1, vreme odziva 2 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°, zvučnici 2 x 2 W
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera