TEST DRIVE<>
052016<><>

Fostex PM0.4D

Mali, ali gruvaju

Kompanija Foster Electric se bavi proizvodnjom audio sklopova od 1949. godine, a 1973. godine osnovana je sestrinska kompanija Fostex sa ciljem proizvodnje i prodaje audio uređaja. Tokom godina Fostex je razvio mnoge tehnologije za unapređenje snimanja i reprodukcije zvuka, ali i dosta dobrih proizvoda, uključujući mikrofone, zvučnike, slušalice i višekanalne snimače. Sada se njihova paleta proizvoda prožima od opreme za snimanje, preko potrošačke i Hi-Fi opreme, pa sve do zvučničkih komponenti. Mi smo ovaj put na testu imali jedan njihov par aktivnih zvučnika, koji nosi oznaku PM0.4D. Ovaj model je naslednik modela PM0.4n i predviđen je za ličnu upotrebu, mada se može primeniti i u druge svrhe, shodno svojim karakteristikama i mogućnostima.

U pakovanju stižu dva zvučnika, dva naponska kabla („osmice”) i štampana uputstva. Kod nas na probi bio je model sa prednjom maskom sive boje sa mat završnicom, a proizvodi se još u beloj i crnoj boji. Zvučne kutije su klasičnog dizajna i imaju elegantne linije koje im daju određeni šmek. Sa prednje strane nalaze se Soft Dome visokotonski zvučnik prečnika 3/4 inča (19 milimetara), srednjetonski zvučnik prečnika 4 inča (101,6 milimetara) izrađen od fiberglasa i plava LED koja signalizira status napajanja zvučnika. Zadnja strana nosi pri vrhu bas refleks otvor, a odmah ispod i sekciju konektora koju krase dva nebalansirana audio ulaza (RCA i TS), kružni regulator nivoa zvuka koji je predviđen za fino štelovanje, prekidač za paljenje i gašenje, kao i naponski konektor. Sa donje strane nalaze se nožice izrađene od pene koja ima dvostruko dejstvo, kao i otvori sa navojima predviđeni za montažu na stalak (4 x 5,5 centimetara), što može biti izuzetno korisno za, recimo, mali kućni studio.

Pri isprobavanju ovih zvučnih kutija slušali smo visokokvalitetne muzičke zapise u WAV/FLAC formatu, kao i kvalitetne audio zapise u MP3 formatu. Utisci su, kratko rečeno – odlični. Rezultat visokotonca i srednjetonca su očekivano dobri, ali dvosmerni bas refleks daje ovim zvučnicima potpuno drugu dimenziju. Netreniranom uhu bi se možda čak učinilo da se radi o zvučniku više klase, sa većim srednjotoncem. Muzički zapisi se lepo čuju, bez obzira na to da li se radi o „stvarima” sa velikom dinamikom, ili modernom produkcijom koja „pumpa”.

Iako je ovaj model zvučnika predviđen za ličnu upotrebu, može imati mnogo veću primenu. Mi ga možemo preporučiti za sve od slušanja muzike na kompu, preko amaterske Hi-Fi postavke, pa sve do neke kućne muzičke produkcije. Što je najbolje, svideće vam se i odnos cene i kvaliteta.

Petar LONČAREVIĆ

 
DirectX 12
Gigabyte Brix S GB-BXi3H-6100
LC-Power Gaming 982B Redeemer
LG 27UD68 i 29UM58
Asus ROG Swift PG27AQ
Asus VS248H, VE248H, VX248H, VK248H
Memteq DZ09
Epson L805
Fostex TH-7
Zoom UAC-2 i TAC-2
Netis WF2710 i TP-Link Archer MR200
Fostex PM0.4D
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony HDR-AS50

Osnovno:
visokotonski zvučnik 3/4 inča (Soft Dome), srednjetonski zvučnik 4 inča (Fiberglass), dvosmerni bas refleks
Ostalo:
frekvencijski opseg 60–30.000 Hz, izlazna snaga 25 W za srednje i 16 W za visoke, nebalansirani TS i RCA audio ulazi, impedansa 10 kilooma ili veća, ulazni nivo –10 dBV, frekvencija skretnice 2 kHz, dimenzije 220 x 130 x 169 mm, masa 2,8 kg, potrošnja energije 50 W (0,5 W ili manje u režimu mirovanja)
Proizvođač:
Fostex
Kontakt:
Player
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera