PHONE ZONE<>
022013<><>

Alcatel One Touch 997

Guja iz potaje

Evolucija Android tržišta u pravcu dva odvojena segmenta, elitnu i „radničku” klasu, rezultovala je pojavom većeg broja dobro opremljenih, relativno jeftinih telefona, koji objedinjuju nekadašnju nižu i srednju kategoriju. Novu prekretnicu u omasovljavanju Androida predstavlja pojeftinjenje dvojezgarnih platformi, zahvaljujući čemu potentni aparati sve lakše nalaze put do korisnika koji nerado odvajaju veće sume novca za telefon. Alcatel je jedan od proizvođača koji su umešno iskoristili ovu okolnost, a novi model ove kompanije ima sve uslove da se ustoliči na listi najprodavanijih smartfonova, i to kao jedan od aparata sa najpovoljnijim odnosom cene i mogućnosti.

Alcatel One Touch 997 je lepo dizajniran telefon nešto većih dimenzija, sa zaobljenim ivicama i kvalitetnom reljefnom plastikom koja stoički podnosi grublju manipulaciju. Iako prilično težak, više od 140 grama, aparat je dobro balansiran i lepo leži u ruci, pružajući više nego dovoljno prostora za udoban rad. Ekran dijagonale 4,3 inča nudi kvalitetnu sliku, precizan je i brzo reaguje na dodir, a obložen je naročitim zaštitnim slojem koji ga čuva od vlage i grebanja. Mehaničkih tastera ispod ekrana ovde nema. Umesto njih, u donjem delu ekrana nalaze se senzorski tasteri, koji ni na koji način ne ometaju rad. Manje poteškoće mogu pričinjavati samo one aplikacije koje su strogo skrojene po standardnoj rezoluciji, zbog piksela koji nedostaju pri dnu ekrana (takvi su neki programi za GPS navođenje).

Da se priča o prednostima ovog Alcatelovog modela ne bi svela samo na veliki ekran i dopadljivu spoljašnjost, „pod haubom” je čipset sa dvojezgarnim procesorom Mediatek MTK 6577, koji radi na taktu od 1 GHz (vodeći kineski proizvođač mikročipova može biti ponosan na performanse ovog procesora, koje mogu da se mere sa daleko skupljim modelima, što potvrđuju testovi koje smo koristili). Ono što nas je dodatno obradovalo jeste kapacitet radne memorije koja broji čitav jedan gigabajt, tako da ćete retko dolaziti u situaciju da se odričete neke aplikacije. Ice Cream Sandwich Android v4.0.4 je dodatni plus (šuška se i o Jelly Bean nadogradnji u prvoj polovini godine).

Pored dobre slike, OT 997 može da se pohvali i odličnim performansama na polju zvuka – glasnim surround zvučnikom i FM radio prijemnikom/transmiterom, koji radi bez slušalica. Zadovoljni smo i baterijom, koja sa svojih 1800 mAh može da obezbedi do dva dana autonomije. Ovako dobar rezultat nije toliko uslovljen kapacitetom baterije koliko odličnom optimizacijom softvera i aplikacijama koje štede energiju. Kamera nudi uobičajen kvalitet za ovu klasu uređaja. Prednja kamera VGA rezoucije obavlja funkciju video pozivanja više nego korektno.

Alcatel One Touch 997 je nesumnjivo jedno od najprijatnijih iznenađenja u poslednjih nekoliko meseci, jedan od onih modela koji se tiho pojave i ukradu šou velikim zvezdama. Da ovakav utisak nije utemeljen isključivo subjektivnim doživljajem autora svedoči i činjenica da je domaći operater u čijoj se ponudi nalazi ovaj telefon, morao da obezbedi dodatnu isporuku. Što bi se reklo, prodaje se k’o alva...

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Alcatel One Touch 997
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Galaxy Chat B5330
Asus Padfone 2
Sony Xperia ion, sola, go, tipo, J
HTC Windows Phone 8S
Prestigio MultiPad 8.0 Ultra DUO
Prestigio MultiPhone 4300 DUO
Snapchat vs Poke
Age Detector
Ski Info Srbija
Our Groceries
ICE
Pose Tool 3D
Snapseed
Android Lost
Park Me Right
Traffic Counter Pro
How To Tie A Tie
QuitNow
Perfect Viewer
Spanish Class

Operativni sistem:
Android 4.0.4
Dimenzije:
130 x 68 x 11 mm / 143 g
Ostalo:
MTK 6577 (dual-core 1 GHz Cortex-A9), 1 GB RAM-a, 4 GB flash, microSDHC do 32 GB, 4,3” TFT(480 x 800, 16M), bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n/HotSpot, quad-band GSM/HSDPA, microUSB, 3,5 mm audio konektor, Li-ion baterija 1800 mAh
Proizvođač:
Alcatel
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera