LAKI PINGVINI<>
112012<><>

TIPP10 2.1.0

Otkucaj me (s)lepo

Korisnici računara, bili oni profesionalci ili ne, u toku rada najčešće upotrebljavaju tastaturu i miša. Dok miš nije problematičan za savladavanje, tastatura za mnoge predstavlja kamen spoticanja. Jedini način da povećate efikasnost rada sa ovom periferijom jeste da naučite pravilno kucanje i da redovnom vežbom postignete željenu brzinu.

Srećom, svet slobodnog softvera ima u svojoj kolekciji programe koji mogu da vam pomognu. Klavaro smo vam ranije predstavili (SK 8/2011), a ovom prilikom predstavljamo vam i TIPP10, aplikaciju za učenje pravilnog i brzog slepog kucanja.

Krenimo redom. Prilikom pokretanja programa dočekaće vas uvodni prozor sa kratkim uputstvom o ispravnom rasporedu prstiju na tastaturi i opštim smernicama za pravilan položaj tela i rad za računarom. Nakon potvrde, otvoriće se glavni prozor programa, jednostavnog i razumljivog sadražaja. S leve strane nalazi se deo sa izborom lekcija, svrstanih u tri kategorije, koje se biraju preko tabova. TIPP10 nema klasičan tutorijal sistem, već su za početnike predviđene lekcije iz kategorije za treniranje, dok se za vežbu mogu koristiti one iz kategorije slobodnih lekcija (razvrstanih po tipu) ili one koje korisnik sam doda. Od dodatnih podešavanja moguće je određivati dužinu trajanja lekcije (vremensko ograničenje u minutima, broj karaktera ili kompletna lekcija), kao i način na koji će vas program obaveštavati o greškama i koji je od dostupnih sistema pomoći aktivan. Ovi sistemi aktivni su tokom kucanja lekcije, a cilj im je da prikažu pravilan način kucanja pojedinih karaktera i da olakšaju snalaženje tokom rada.

Kako to sve izgleda u praksi? Pokretanjem željene lekcije otvara se radni prostor čiji izgled zavisi od izabranih sistema pomoći, a ukoliko su sve dostupne i aktivirane, u gornjem delu radnog prozora će se skrolovati tekst koji je potrebno otkucati, dok će u donjoj polovini biti prikazana tastatura i obeležen pravilan raspored prstiju, njihovo kretanje i tasteri koje je potrebno otkucati. Ispod tastature nalazi se kratka statistika sa brojem i vremenom otkucanih karaktera i ispisani nazivi prstiju kojima je poželjno izvesti potrebnu radnju. Nakon završetka lekcije program će vam prikazati statistiku o potrošenom vremenu, broju otkucanih karaktera i procentu grešaka, a obeležiće i delove teksta na kojima ste pravili greške. Takođe, trebalo bi da dobijete određeni broj bodova u zavisnosti od rezltata, ali ta opcija tokom našeg testiranja nije radila.

U prozoru sa statistikom moguće je pogledati i istorijat lekcija i ukupan broj skupljenih bodova, kao i detaljnu statistiku o tome na kojim ste karakterima pravili greške, pa čak i kojim ste prstima procentualno najviše grešili, te tako možete pratiti svoj napredak i uočiti mesta koja je potrebno korigovati.

Sve u svemu, korisno i upotrebljivo. Pored manjih gličeva, aplikaciji se nema mnogo toga zameriti. Jedina uslovna zamerka je na slabiju podršku za druge jezike sem engleskog i nemačkog (moguće je podesiti i podršku za naše karaktere, ali je za to potrebno potrošiti malo vremena). Ipak, TIPP10 je softver otvorenog koda, pa zainteresovani mogu slobodno da ga modifikuju i prilagođavaju po želji.

Goran STRIČIĆ

 
Qupzilla 1.3.5
BusyBox 1.20.2
Git 1.7.12.1
Task Coach 1.3.18
TIPP10 2.1.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
2,1 MB download; 1,1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .tipp10 .com /en /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera