TEST DRIVE<>
102012<><>

Asus GeForce GTX 660 DirectCU II Top, Gainward GeForce GTX 660 Ti Phantom, Sapphire Radeon HD 7850 Vapor-X i 7870 FleX Edition

Odbrana titule

Svi bismo voleli da cena nije faktor prilikom kupovine grafičke karte i da jednostavno iz prodavnice možemo samo išetati sa najboljim modelom. U realnosti to nije slučaj, pa treba naći kompromis u zavisnosti od toga koliko novca imate na raspolaganju i kakvi su vam afiniteti prema gejmingu. Kod naprednijih korisnika uvek se postavlja pitanje ima li smisla uložiti u najbolji model nove generacije ili možda možemo dobiti ono što nam treba po nešto nižoj ceni. Prosto, Full HD rezolucija je današnji standard, jer se 1920 x 1080 viđa na monitorima dijagonala od 21,5 do 27 inča. Pri nabavci nove grafičke karte to treba imati u vidu, jer su sve šanse da vam GTX 690 ili HD 7970 uopšte nisu potrebni, čak i ako sebe smatrate okorelim gejmerom. Zašto? Pa, ukoliko koristite ovu rezoluciju, nabavka najbolje grafičke karte gotovo da nema smisla, jer vam jednostavno neće poboljšati doživljaj. Upravo su iz tog razloga AMD i nVidia klasifikovali svoje grafičke karte u rangu od 230 do 320 evra za takozvani „1080p gejming”. AMD je sa svojim proizvodima u ovom segmentu odavno prisutan, dok je nVidia od prethodnog meseca formirala svoj tandem. Naravno, nas je izuzetno zanimalo to kako novi GeForce modeli stoje u poređenju sa ekvivalentnim Radeonima, pa je kao rezultat toga pred vama ovaj uporedni test.

Krenućemo od Asusovog modela GeForce GTX 660. Primetićete da je izostao sufiks Ti, a to nije učinjeno greškom. Naime, dok je GeForce GTX 660 Ti koncipiran tako da bude konkurent Radeonu HD 7870, obična verzija namenjena je da se takmiči sa modelom HD 7850. Ova grafička karta koristi novi GPU sa oznakom GK106. U pitanju je čip površine 221 mm2, koji se sastoji od 2,54 milijarde tranzistora. Kao i cela nova generacija GPU-ova, čip je izrađen u 28-nanometarskom proizvodnom procesu. Prema šemi koju je objavila nVidia, GK106 sadrži tri GPC-a (Graphics Processing Cluster). Kada je prvi put predstavljen Kepler, navedeno je da svaki od GPC-ova poseduje dva SMX-a, a da svaki od njih ima po 192 Stream procesora. Zanimljivo je to što je u slučaju GK106, kod trećeg GPC-a prikazan samo jedan SMX. Pretpostavljamo da i pored toga što GeForce GTX 660 ima 960 Stream procesora, postoji šansa da jednom ugledamo i model koji će ih imati 1152. Kao i kod skupljih modela, prisutan je mehanizam za dinamički overklok, odnosno tehnologija GPU Boost, što znači da se frekvencija reguliše u zavisnosti od okolnosti i prostora u TDP-u kako bi se maksimizovala efikasnost grafičkog procesora. To je ukratko bila priča o čipu, jer smo se prvi put susreli s njim, a sada ćemo se usredsrediti na modele sa testa.

Asus nam je isporučio svoje rešenje zasnovano na kuleru DirectCU II i sa sufiksom Top. To znači da smo dobili njihov najbolji GTX 660. Karta poseduje odlično hlađenje sa dva ventilatora prečnika 80 mm, za koje možemo reći da su veoma tihi čak i prilikom opterećenja na duže staze. Ispod njih krije se rashladno telo izrađeno od aluminijuma sa bakarnim heatpipeovima. Oni formiraju bazu i ostvaruju direktan kontakt sa GPU-om, što znači da se transfer toplote obavlja neposrednim putem, a to bi trebalo da rezultuje bržim prenosom na aluminijumska rebra. Bilo kako bilo, ovaj kuler je tokom celog testiranja održavao temperaturu manju od 63 stepena, što je odličan rezultat. Treba imati u vidu to da smo mi imali Top verziju koja je fabrički overklokovana, što je dodatni plus za ovo rešenje hlađenja. Štampana ploča je daleko od referentne – Asus je izvršio unapređenja na svakom koraku. Tu su SAP zavojnice sa oklopom koji osigurava da se pri opterećenju ne javi karakteristično pištanje, a ujedno i bolje filtrira šum iz napona. Zaista moramo priznati da je Asus napravio veoma kvalitetan proizvod i da se jasno vidi da su pazili na svaki detalj. Što se memorije tiče, njen ukupni kapacitet iznosi 2 GB, a korišćeni su Samsungovi GDDR5 čipovi. Ima ih ukupno šest i obrazuju memorijsku magistralu širine 192 bita. S obzirom na visoku frekvenciju, karta ima odličan memorijski protok od 86 GB/s. Od video izlaza na raspolaganju su dva DVI-ja i po jedan HDMI i DisplayPort pune veličine, dok će za napajanje biti potreban jedan 6-pinski moleks. U pogledu frekvencija, Asus zaista nije štedeo – ovo je jedna od najviše overklokovanih verzija GTX-a 660. Pri GPU Boost modu čip se ubrzava do 1137 MHz, dok je memorija sa ubrzana 6000 na 6100 MHz.

Drugi „novajlija” sa nVidijinim čipom je GeForce GTX 660 Ti, koji je potpisala kompanija Gainward. Ovaj model pripada seriji Phantom, koja ima naizgled vrlo jednostavan kuler, a zbog crnog kućišta, uz potpuno odsustvo detalja, ova grafička karta deluje sasvim neupadljivo. Na svu sreću, izgled može da prevari, što je u ovom slučaju tačno, jer Phantom ima dosta toga da ponudi. Iako se na prvi pogled ne bi reklo da uopšte ima ventilatore, Phantomovo hlađenje ima dva komada prečnika 80 mm, koji se nalaze ispod rebara na površini. Telo kulera izrađeno je od aluminijuma i primenjena su tri bakarna heatpipea. Hlađenje je veoma masivno, a ostali smo pomalo razočarani činjenicom da je Gainward upotrebio referentni, odnosno skraćeni PCB. Na njemu se u centralnom delu nalazi GK104 istih specifikacija kao u slučaju GeForcea GTX 670. To znači da sadrži 1344 Stream procesora koji su upareni sa 112 teksturnih jedinica. Broj ROP-ova zavisi od broja aktivnih memorijskih kontrolera, a kako ih je ukupno tri, to sugeriše da GK104 u ovom scenariju ima ukupno 24 ROP jedinice. Isto tako, to znači da je memorijska magistrala sužena na 192 bita. Na svu sreću, to ne znači da se ponovo susrećemo s polovičnom količinom RAM-a. Odlučeno je da GeForce GTX 660 Ti bude specifikovan na 2 GB GDDR5 memorije, koja radi na istoj frekvenciji kao i dva snažnija modela – 6000 MHz. U pogledu izlaza, situacija je kao i kod prethodno opisane karte, dok je dodat jedan šestopinski naponski konektor više. Gainward je napravio solidan posao kod ovog proizvoda, ali bi nam se više dopalo da je upotrebljen alternativni dizajn PCB-a, jer po ceni višoj od 300 evra zaista smatramo da treba da se dobija grafička kartica pune veličine. Svestan ograničenja referentnog dizajna, čak je i Gainward učinio overklok minimalnim. Svega 1085 MHz u „boost” modu nije nešto što smo očekivali od kompanije sa ovako dugom tradicijom. Mi se potajno nadamo da će izaći i model tipa „Goes Like Hell”, po kojima je ovaj proizvođač poznat.

Sapphire je kao i obično ponudio svoj dizajn bez obzira na model o kojem govorimo, jer je gotovo nemoguće naći njihov proizvod koji nema oznaku Vapor-X, Dual-X ili FleX. Naravno, nimalo se ne žalimo, jer su napredni modeli ove kompanije zaista odlični. Sapphire Radeon HD 7870 FleX Edition je karta koja je već neko vreme prisutna na tržištu, a AMD je nekoliko puta obarao cene. Jednostavno, AMD je ostavio sebi dovoljno lufta za takve manevre, jer su kompletan line-up pustili u prodaju vrlo rano, a neki od modela već su dobili osveženje. Sapphireovu karticu karakteriše odličan dizajn, a prvo što se može uočiti je Dual-X hlađenje. Ono sadrži dva ventilatora i četiri heatpipea, koji se, za razliku od Vapor-X kulera, završavaju u običnoj bakarnoj bazi. I pored toga, teško mu je naći zamerku, jer svoj posao obavlja besprekorno. Ispod kulera nalazi se naponska jedinica sa četiri faze, kao i GPU Pitcairn. Sa 1280 Stream procesora i 80 teksturnih jedinica, procesor bi trebalo da bude dovoljno snažan da parira GK107. Dopada nam se to što srednja klasa kod Radeona ima 256-bitnu memorijsku magistralu, što dozvoljava upotrebu nešto sporijih, ali i jeftinijih GDDR5 memorijskih čipova. U slučaju Radeona HD 7870 oni rade na frekvenciji od 5000 MHz, ali i pored toga mogu se pohvaliti većim propusnim opsegom od masivnih 160 GB/s. Sufiks FleX u oznaci ovog modela nagoveštava jednu njenu „specijalnost”. Radi se o tehnologiji Eyefinity, koja je sa maksimalnih tri monitora proširena na četiri. Dakle, u režim Eyefinity možete povezati do četiri monitora u tzv. SLS (Single Large Surface), što pojedincima može biti od velikog značaja. Da bi se to ostvarilo, treba da imate četiri monitora, od kojih jedan mora imati na raspolaganju DisplayPort. Takođe, u slučaju da imate tri monitora sa DVI ili HDMI ulazom, bez ikakvih problema možete napraviti Eyefinity, što sa ostalim Radeonima nije moguće.

Poslednji od učesnika ovog testa takođe nosi Sapphire nalepnicu. Radi se o modelu HD 7850 sa sufiksom Vapor-X. Kao i prethodno opisana karta, zasniva se na procesoru Pitcairn, koji u ovom verziji sadrži nešto manje Stream procesora zbog četiri zaključana CU-a (Compute Unit). Kako se radi o GCN arhitekturi, svaki od CU-a sadrži 64 Stream procesora, a to implicira nedostatak od 256 SP-a. Dakle, Pitcairn u Radeonu HD 7850 ima 1024 Stream procesora, a uz to i 64 teksturnih i 16 ROP jedinica. Drago nam je i to što je i u ovom slučaju upotrebljena memorijska magistrala od 256 bita. Ni memorijski čipovi nisu mnogo sporiji, pa je 2 GB GDDR5 memorije podešeno na 4800 MHz. Sapphire je odlično odradio posao i iako je ovo jedini model sa „samo” jednim ventilatorom, ne zaostaje ni u najmanjoj meri za bilo kojom drugom kartom sa testa. Zahvaljujući ventilatoru prečnika 90 milimetara i specifično zakrivljenim perajima na vrhu buka je izuzetno niska. Takođe, termalne karakteristike Vapor-X kulera zaista su na nivou, jer je maksimum dotakao na 68 stepeni Celzijusove skale, što jako dobar rezultat. Veliku zaslugu za to nosi Vapor Chamber, koji praktično od bakarne baze čini veliki heatpipe. Na taj način se toplota brzo i ravnomerno prenosi na aluminijumska rebra. Da je ova tehnologija dobra, govori i činjenica da je i za dva velika „potrošača” struje Cayman i Fermi iskorišćeno ovo rešenje. Kako imamo dva Sapphireova modela, logično je da su video izlazi identični, dok kod napajanja postoji razlika, jer je HD 7850 štedljiviji i ima jedan 6-pinski moleks. Kako se ne radi o FleX ediciji, treba napomenuti to da sa ovom kartom ne možete dobiti režim Eyefinity sa četiri monitora, kao i da ne možete dobiti jedan desktop sa tri HDMI/DVI monitora. Kako su FleX modeli ipak nešto što odskače od proseka, ovo se ne može uzeti kao nedostatak.

Ukoliko donesemo zaključak samo na osnovu rezultata testova, vrlo lako ćemo presuditi u korist dva nova GeForcea. Na sreću (ili nesreću), donošenje odluke o preporuci zavisi od više faktora. Pre svega, AMD je prisutan već neko vreme na tržištu, te će probijanje na tržište za nVidijine proizvode biti veoma problematično. Iako donose 5–15 procenata ubrzanja u jednoj igri, već u drugoj su izjednačeni ili čak iza Radeona. Kada dugo kasnite na tržište, nepisano je pravilo da je potrebno izbaciti znatno bolji proizvod od konkurencije. Imajući u vidu i to da su testirani GeForce modeli fabrički overklokovani, a da „safiri” rade na referentnim vrednostima, prednost se dodatno smanjuje. Cene takođe nisu uporedive, jer je Radeon HD 7850 drastično jeftiniji od GeForce GTX 660. Radeon HD 7870 se nalazi u nešto lošijoj poziciji, jer je jeftiniji koliko je i sporiji. U testovima se jasno vidi da u GTX-u 660 Ti kuca „srce” GTX-a 680, pa ova karta predstavlja vrlo dobar izbor, a biće još bolji kada cene dođu na svoje pravo mesto. GeForce GTX 660 nije te sreće jer mu je startna cena previsoka. Iako je Asus odradio odličan posao, sama nVidia je krivac za ovakvo stanje stvari. Nadamo se da će se u narednim mesecima cena ove kartice radikalno promeniti, kako bi mogla da parira ostalim modelima na tržištu. U skladu s tim, jasno je da je Radeon HD 7850 odbranio titulu i da ostaje najbolji mogući izbor u klasi. Radeon HD 7870 dobio je jaku konkurenciju u modelu GTX 660 Ti, a Gainward višu cenu može donekle da opravda isporučivanjem pune verzije igre Borderlands 2 uz ovog Phantoma.

Nebojša TODOROVIĆ

 
Asus GeForce GTX 660 DirectCU II Top, Gainward GeForce GTX 660 Ti Phantom, Sapphire Radeon HD 7850 Vapor-X i 7870 FleX Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
Intel Core i3 3220
Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH
Canon Selphy CP900
Asus A55N-SX008, HP Pavilion g6-2054em, HP Pavilion m6-1060sm
Dell P2213
Steelseries Sensei Raw
Onkyo TX-NR818 Network risiver
Vivax DVB-T2 120
Verbatim Store ’n’ Go USM 500 GB
Viewcon USB3.0 Card Reader
D-Link DCS-942L
LG PB60G Ultra Portable Projector
Speedlink Aux Stereo Headset

Asus GeForce GTX 660 DirectCU II Top
Osnovno:
GPU 1072 MHz (1137 MHz Boost), memorija 6100 MHz, 960 Stream procesora, potrošnja 140 W
Ostalo:
80 teksturnih jedinica, 16 ROP-ova, OpenGL 4.2, DirectX 11, OpenCL 1.2, DVI-I, DVI-D, DisplayPort, HDMI
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
Asus Srbija

Gainward GeForce GTX 660 Ti Phantom
Osnovno:
1006 MHz GPU (1085 MHz Boost), 6100 MHz memorija, 1344 Stream procesora, 150 W potrošnja
Ostalo:
112 teksturnih jedinica, 24 ROP-ova, DirectX 11, SM 5.0, OpenGL 4.2, OpenCL 1.2, DVI-I, DVI-D, DisplayPort, HDMI
Proizvođač:
Gainward
Kontakt:
PiN Computers

Sapphire Radeon HD 7870 GHz FleX Edition
Osnovno:
1000 MHz GPU, 5000 MHz memorija, 1280 Stream procesora, potrošnja 175 W
Ostalo:
80 teksturnih jedinica, 16 ROP-ova, OpenGL 4.2, DirectX 11.1, OpenCL 1.2, DVI-D, 2 x mini DisplayPort, HDMI

Sapphire Radeon HD 7850 GHz Vapor-X
Osnovno:
860 MHz GPU, 4800 MHz memorija, 1024 Stream procesora, potrošnja 130 W
Ostalo:
64 teksturnih jedinica, 16 ROP-ova, OpenGL 4.2, DirectX 11.1, OpenCL 1.2, DVI-D, 2 x miniDisplayPort, HDMI
Proizvođač:
Sapphire
Kontakt:
CT Computers

Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera