TEST DRIVE<>
072012<><>

Steelseries Kinzu v2 Pro i Sensei

Obnova gradiva

Danska kompanija Steelseries je od skromnih početaka modovanja Microsoftovih miševa do jednog od vodećih proizvođača igračkih periferija došla kombinacijom beskompromisnog kvaliteta i podrške ozbiljnim igračkim klanovima i grupama širom sveta. Pre dve godine (SK 6/2010) opisali smo dva miša ovog proizvođača, koji su u tom trenutku predstavljali najskuplji i najjeftiniji model u ponudi. Na ovom testu ponovo smo imali najpovoljniji i najekstravagantniji model iz njihove „kuhinje”, s tim što je vremenska razlika dovela do tehnološkog napretka, pa novi modeli imaju da ponude nešto više.

Kinzu v2 Pro predstavlja evoluciju modela koji je Steelseries približio široj igračkoj publici. Jednostavnost, oblik i broj tastera, koji podrazumeva samo osnovna tri, ostali su isti. Senzor je i dalje optički, maksimalne rezolucije 3200 tpi. Hrapava tekstura gornje površine zamenjena je glatkom plastikom koja ne kvari kvalitet miša, te imamo subjektivni osećaj da miš nešto lakše leži u ruci. Za razliku od prethodnika čija se boja može svrstati u „shades of gray”, model v2 postoji i u crvenoj, odnosno beloj boji, pa ako okruženje vašeg računara tematski zahteva neku od njih, imate sreće. Miš je simetričan tako da ni levoruki korisnici neće imati problema; jednim klikom u pratećem softveru miš se prebacuje s „desnog” u „levi” mod. Softver je sada unificiran za sve Steelseries uređaje i možete ga preuzeti sa sajta proizvođača. Intuitivan je i ima mogućnost čuvanja i sortiranja postavki za sve vaše uređaje, što nije ništa novo, ali je veoma dobro i pregledno urađeno. U radu se Kinzu v2 Pro pokazao sjajno – precizan je, lako klizi po većini „normalnih” podloga, a kvalitetni tasteri i jedan od najboljih scroll točkića koje smo imali prilike da koristimo ulivaju poverenje. Kada saberemo utiske, Kinzu v2 Pro, možda čak i više nego njegov stariji brat, predstavlja jednog od najboljih kvalitetnih miševa sa cenom manjom od 50 evra. Kombinacija kvaliteta, jednostavnosti i dobrog senzora čine ga idealnim za igrače koji žele samo da uključe miš i krenu, kao i za one koji nisu spremni da izdvoje veću sumu, a i dalje žele kvalitetan igrački miš.

Prethodno opisani model predstavlja nadgradnju „radničkog” miša. S druge strane, Sensei je osmišljen da bude „master” svih disciplina, te je tako izabrano i odgovarajuće ime koje na japanskom znači učitelj. Fizički, miš je identičan modelu Xai, takođe testiranom pre dve godine, koji je tada bio miš sa najvećim brojem opcija za fino podešavanje. Kao i kod modela Kinzu v2, hrapavu mat plastiku zamenila je sjajna, ali ovog puta metalizirana površina, koja izgleda veoma ubedljivo i kvalitetno, a uz pikselizovan svetleći logo ostaje u glavi, tako da nećete Sensei moći da zamenite sa bilo kojim drugim mišem. Na donjoj strani nalazi se mali LCD ekran, uobičajen za skuplje modele danskog proizvođača, na koji možete projektovati bitmapu koju možete uraditi sami ili preuzeti već gotovu.

Sensei je simetričan, lepo naleže u šaku i ne izaziva prekomerno znojenje. Logo, prsten na scroll točkiću i indikatorska „lampica” pored tastera za promenu rezolucije imaju pozadinsko osvetljenje, koje se može nezavisno podešavati iz softvera. Na modelu Sensei, Steelseries podiže mogućnosti podešavanja i tehničke karakteristike na još viši nivo. Miš ima 32-bitni ARM procesor koji vam omogućava da duplirate rezoluciju senzora do neverovatnih 11.400 tpi, a to možete fino podešavati u koracima od 1 tpi. Već sa „normalnom” rezolucijom od 5700 tpi kursor leti po monitoru, dok u režimu koji pokriva rezoluciju veću od maksimalne miš reaguje i na najmanji pokret. Iznenađujuće je to što je miš i dalje upotrebljiv čak i sa toliko velikom rezolucijom, mada smatramo da prava prednost ovakvog overkilla može da se primeti tek u multimonitorskom okruženju, koje mi, nažalost, nismo imali na raspolaganju. Osim rezolucije, softver sadrži skup takozvanih Exact funkcija, koje podrazumevaju podešavanje visine na kojoj senzor prestaje da reaguje, odziva, ponašanja miša, što obuhvata manipulisanje akceleracijom i osetljivošću kada su vam potrebni stabilnije nišanjenje ili okretnost. Miš takođe ima i opciju korekcije kretanja kursora u zavisnosti od toga na kakvoj ga podlozi koristite.

Korišćenje Senseija je prava milina. Miš je nešto većih dimenzija, ali smatramo da i korisnici sa šakom prosečne veličine neće imati problema. Ipak, ovakav miš kupuje se zbog mogućnosti kastomizacije, u kojoj Sensei nema premca. Količina podešavanja omogućava vam da miš u potpunosti prilagodite svom stilu igranja ili da ih jednostavno isprobavate da biste videli šta će se desiti. Tasteri su kvalitetni i imaju gotovo savršen otpor, a scroll je precizan i prati kvalitet, mada je malo bučniji.

Steelseries nas je obradovao sa dva izvanredna proizvoda. Kinzu v2 Pro možemo komotno preporučiti svakome, jer je u pitanju jednostavan, kvalitetan i beskompromisan miš, čija se cena od oko 5000 dinara čini opravdanom (u trenutku pisanja ovog teksta miš je na sniženju i košta 4000 dinara). S druge stane, Sensei predstavlja jedan od tehnološki najnaprednijih miševa i spada u sam vrh ponude. Nažalost, to ga čini i jednim od najskupljih, sa cenom od oko 10.000 dinara. Međutim, uzimajući u obzir to koliko koštaju konkurentski miševi, kao i spisak opcija i kvalitet, moramo da konstatujemo da mu je cena tržišno realna.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Intel Core i5 3450, AMD FX 8120
Gigabyte GA-970A-D3 i GA-B75-D3V
AMD Radeon HD 7970 GHz Edition
Gigabyte GeForce GTX 670 2GB GDDR5
HP Pavilion dm4-3010en Beats Edition
Samsung S27B970
Steelseries Kinzu v2 Pro i Sensei
Šta mislite o ovom tekstu?
Revoltec Active Aluminium HDD Cooler
Samsung UE46ES8000S
Canon PowerShot A2300 i A2400 IS
HP TouchSmart 520
Kingston MobileLite G3
Logitech AV Stand for iPad
Sweex Essentials USB SVGA adapter (KB100050)
Kingston HyperX 3K SSD 240 GB
Mikrotik Routerboard 250GS, 750 i 750GL

Steelseries Kinzu V2
Senzor:
optički, 3200 tpi
Ostalo:
tri tastera i taster za promenu rezolucije, scroll točkić, USB veza

Steelseries Sensei
Senzor:
laserski, 5700 (11400) tpi
Ostalo:
sedam tastera, taster za promenu rezolucije, scroll točkić, USB veza, mogućnost snimanja komplikovanih makroa, do pet profila, podešavanje rezolucije u koracima od 1 tpi, mogućnost podešavanja odziva, osetljivosti visine na kojoj miš senzor prestaje da reaguje, autokorekcija kretanja kursora, promena pozadinskog osvetljenja
Proizvođač:
SteelSeries
Kontakt:
GameS

Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera