TEST RUN<>
062012<><>

Adobe Creative Suite 6

Carevo novo odelo

Photoshopov novi upravljački interfejs neodoljivo liči na Lightroom
Krajem aprila predstavljena je nova verzija paketa Adobe CS. Od verzije CS 5.5 promenilo se dosta toga. Neki stari programi su napušteni, neki novi ubačeni, a neki su doživeli velike promene.

Photoshop

Interfejs je tamniji, uz mnogo sitnijih i krupnijih poboljšanja. Kursor je inteligentniji i u mnogim slučajevima daje više informacija i kontrole nego što je to bilo do sada. To se naročito vidi kod 3D objekata i kod tri nova filtera, koji imaju sjajne, vrlo intuitivne kontrole kakve dosad nisu viđene.

Illustrator ima novi Pattern Editor
Proširena je lista opcija koje koriste Mercury engine (proračuni se prebacuju na grafičku kartu, a ne na procesor), tako da sada sve funkcioniše brže. Među njima je i Liquify, koji sada reaguje trenutno.

Tehnologija Content Aware našla je još širu primenu – kod pomeranja objekata, a ugrađena je i u novu alatku Patch. Kao i do sada, ova tehnologija je i te kako primenljiva kod organskih oblika i tekstura.

Novi raytrace dopušta providne materijale i realnije i mekše senke
Najbitniji novi filter je Adaptive Wide Angle, koji pomaže da se isprave deformacije slike kod širokougaonih objektiva. Tu su i novi Blur filteri, koji su odlični za umetničku obradu fotografija.

Kolorne i tonske korekcije ozbiljno su redizajnirane, neke od njih od nule. Sada automatske korekcije daju vidljivo bolje rezultate. Camera Raw je, u istom maniru, poboljšan. Color Range sada može da prepozna kožu i lica na slici i da ih selektuje.

Sprite Sheet Maker olakšava život dizajnerima igara
Dizajnere će obradovati stilovi Character i Paragraph, kao i uvođenje pravih vektorskih objekata koji imaju Fill i Stroke, kao u Illustratoru. Možete praviti i isprekidane linije. Uvedena je mogućnost da selektivno prikažete layere određenog tipa (tekstualne, vektorske, bitmapirane).

Manipulacija 3D objektima doživela je ozbiljan redizajn i sada sve veoma liči na manipulaciju 2D objektima na kakvu ste navikli u Photoshopu. Uz to, sve se izvršava trenutno, jer je i ovde upotrebljen Mercury engine.

Pretplatom na Creative Cloud od „obične mušterije” postajete VIP član
Rad sa videom ozbiljno je unapređen i pojednostavljen. Vrlo je lako seći video i montirati ga. Čak se i tranzicije vrlo lako postavljaju. Mada, ovde nije upotrebljen Mercury engine i video lejeri nisu kompatibilni sa AfterEffectsom, što je propust.

Illustrator

Illustrator je postao 64-bitna aplikacija, a tu je i tehnologija Mercury. Ako radite sa malim fajlovima to vam ne znači mnogo, ali ako radite sa komplikovanom grafikom ili, recimo, katalogom od 30–40 strana sa dosta bitmapa, i te kako ćete primetiti razliku.

Interfejs je redizajniran kao i u Photoshopu i daje aplikaciji profesionalniji izgled. Dosta panela doživelo je sitnija poboljšanja. Neke komande koje se često koriste a bile su zakopane u menijima sada su lakše dostupne. Color panel može da prikaže spektar boja poput prozora Color Picker. Prozorčići sa alatkama mogu da se zalepe za ivicu prozora da ne plutaju. Svi alati koji su vam potrebni mogu biti stalno dostupni na jedan klik.

Live Trace više ne postoji, sada je tu panel Image Trace, koji vam daje više kontrole. Rezultati su bolji nego ranije i to ćete primetiti naročito kod komplikovanije grafike.

Gausov blur bitno je optimizovan tako da se izvršava trenutno, a rezultat vidite direktno na radu. Ovo poboljšanje vidi se i kod senki i sjajeva, koji takođe koriste ovaj isti efekat.

Pattern Editor je sjajna nova alatka za koju ćete se zapitati zašto ga ranije nije bilo. Imaćete veliki broj opcija kojima ćete moći da kontrolišete uzorak, kao i način kako se uzorci slažu jedan do drugog.

InDesign

U poslednje dve verzije InDesigna akcenat je bio na digitalnom izdavaštvu. Taj trend nastavlja se i u ovoj verziji.

Orijentacija displeja na kom se čita publikacija veliki je problem za dizajnere. To je do sada rešavano tako što su pravljene dve varijante dizajna, jedna za uspravnu i jedna za horizontalnu orijentaciju displeja. Sada je tu opcija Alternate Layout, koja dosta olakšava izradu alternativnog formata.

Content Collector je alat koji poziva novi panel istog imena. Podseća na unapređeni panel Library ili Copy/Paste. Prilikom kopiranja objekta uz pomoć ove alatke možete menjati veličinu kopije, embedovati je ili vezati za originalni objekat. Njom možete kopirati i animacije ili interaktivne elemente, a možete ubacivati i čitave grupe elemenata. Ko mnogo koristi Copy/Paste rado će koristiti ovaj alat.

Uveden je preview i eksport za grayscale PDF-ove.

Nov je i panel Buttons and Forms, kojim možete praviti formulare direktno u InDesignu. Iako je sprega Acrobata i InDesigna ovde vrlo dobro funkcionisala, dobro je što sada sve može da se završi u jednom programu.

Moguće je podesiti automatsko povećavanje i smanjivanje frejma kada u njega ubacujete tekst sa Copy/Paste. To bitno ubrzava izradu antrfilea.

Fireworks

Novi Fireworks toliko povećava produktivnost dizajnera i developera da je era web dizajna u Photoshopu definitivno stvar prošlosti.

Predstavljen je i novi CSS panel koji će pomoći front-end developerima. Dovoljno je samo da otvore predlog dizajna i kliknu na neki objekat, a Fireworks će im u panelu generisati CSS kôd koji pomoću Copy/Paste mogu preneti u Dreamweaver.

Podrška za jQery znatno je poboljšana. Sada možete menjati i praviti nove teme za jQuery elemente, a sve je sjajno integrisano sa Dreamweaverom.

Developerima je otvoren pristup API-ju da bi lakše pravili ekstenzije. Ovo je vrlo bitno jer je Fireworks zajednica veoma razvijena i ima mnogo developera koji razvijaju ekstenzije za ovaj program. Zahvaljujući tome možemo očekivati još više kvalitetnih ekstenzija nego do sada.

Osetno su poboljšane performanse, prvenstveno upravljanje memorijom.

Dreamweaver

Web se i dalje vrlo brzo menja, a Dreamweaver mora da isprati te promene. Uvedeni su Fluid gridovi, koji su vrlo bitni za responsive web dizajn. Stranice koje ih koriste prilagođavaju se dimenziji displeja. Na raspolaganju su tri šablona: za mobilne telefone, tablete i desktop računare. Da bi uređaj mogao da prikaže odgovarajući layout, Dreamweaver će sam u stranicu ugraditi neophodan kôd koji ispituje koje su karakteristike uređaja.

Dostupna je podrška i za CSS animacije kroz novi panel CSS Transitions. Bez ručnog pisanja koda možete dodati animirane efekte svakom elementu na stranici, a animaciju može da „okine” bilo koji događaj. Ovakvi efekti ranije su rađeni u Flashu, ali sada više nema potrebe za tim.

Posebna pažnja posvećena je mobilnim uređajima. Adobe je početkom oktobra prošle godine kupio Nitobi, koji je razvio PhoneGap, popularnu open source platformu za razvoj mobilnih aplikacija. PhoneGap je sada potpuno integrisan sa Dreamweaverom i Kreativnim oblakom. Kada uradite aplikaciju, možete da je prebacite na server da klijent može da je skine i testira.

Tu je još i panel sa jQuery interfejs elementima za mobilne uređaje. Sada možete tehnikom drag-n-drop da ubacite interaktivne elemente u stranicu i da ih po potrebi prilagodite, a zatim pređete u LiveView da vidite kako to izgleda. Za promenu njihovog izgleda možete koristiti Fireworks CS 6, jer on sada ima odlične alatke baš za tu namenu.

Podrška za FTP je unapređena, pa je dozvoljeno paralelno uploadovati više fajlova.

Flash

Poslednjih godina mogli smo da vidimo kako Adobe intenzivno razvija platformu Flash u pravcu igara. Iako su 2D igre uglavnom rađene u Flashu, sada se to dešava i sa 3D igrama. Takođe, igre za mobilne telefone postale su ogroman izvor profita. Te promene prati i Flash Professional.

Sada u njemu možete praviti sprite sheetove, tj. svoju animaciju snimiti kao niz frameova upakovanih u jednu bitmapu. Igra potom izvlači iz te bitmape deo animacije koji je potreban. Sheet možete eksportovati u više popularnih formata.

Eksport donosi još dve bitne novine. Flash sadržaj možete eksportovati u format HTML5, što je bitno web dizajnerima, a možete eksportovati i aplikaciju u kojoj ste koristili tehnologiju Stage3D (podrška za hardversku akceleraciju grafike, koja je veoma bitna za igre). Stage 3D aplikacije možete eksportovati i u okviru AIR paketa, tako da krajnji korisnik i ne zna da koristi tehnologiju Stage 3D.

Podrška za mobilne telefone znatno je unapređena. Export AIR aplikacija je osetno lakši, kao i njihovo testiranje. Za to je sada zadužen Simulator, naslednik Device Centrala, koji ima podršku i za gestove, akcelerometar i slično. Sem toga, sada možete koristiti i nativne ekstenzije za specifične mogućnosti uređaja, za koje ne postoji podrška u AIR-u.

Premiere

U verziji CS 5 Adobe je predstavio Mercury Playback Engine sa podrškom za nVidia CUDA grafičke karte i 64-bitnu tehnologiju. To je toliko poboljšalo performanse programa da su od tada bukvalno desetine hiljada profesionalaca prešle sa drugih platformi na Adobeove programe. Zato su ljudi iz Premiereovog tima posebnu pažnju posvetili tome da olakšaju korišćenje programa ogromnom broju novih korisnika.

Korisnički interfejs dosta je promenjen i sada je intuitivniji nego što je bio. Lakše je manipulisati projektima, pregledati ih, kao i doći do informacija o njima, seći sekvence... Program Monitor i Source Monitor sada je moguće raširiti na ceo ekran pritiskom na jedno dugme.

Uvedeni su novi adjustments lejeri. Poboljšana je trostruka kolorna korekcija, koja koristi Mercury engine, tako da se sve dešava u realnom vremenu.

Korisnici Kreativnog oblaka moći će da koriste i Prelude. Program je namenjen gruboj obradi videa u smislu sečenja i unošenja komentara. Te fajlove možete uvući u Premiere i nastaviti sa radom. Biće to odlična alatka za urednike i režisere.

After Effects

Velika novina je Global Performance Cache. Potpuno je redizajniran način na koji AE kešira podatke u memoriji. Jednom keširani podaci u RAM se ne keširaju bez potrebe, nego samo ako ste nešto menjali. Ono što je još bolje, keš se sada snima na disk. Kada ponovo otvorite neki projekat, učitaćete i prethodno keširane podatke, koji se neće ponovo keširati u RAM. Praktično, od sada ćete čekati keširanje jedino kad krenete da radite na projektu. Sve ostalo je mnogo brže.

Ubačen je novi raytrace render engine koji vam daje osnovne, ali sasvim pristojne kontrole kod izvlačenja objekta u 3D, materijalima i refleksijama, a tu su i novi enviromental lejeri kojima možete bolje da uklopite renderovani objekat u okolinu. U tome će vam pomoći i novi 3D Camera Tracker, koji vam daje informaciju o tome kako se kamera kretala u toku snimanja scene u odnosu na ravni objekata, što vam može olakšati da uklopite novi 3D objekat u scenu.

Maske sada mogu da imaju promenljiv feather radi boljeg uklapanja objekta u okolinu.

Poboljšan je uvoz iz FinalCuta i Avid Media Composera, kao i integracija sa Adobe Illustratorom, tako da jednom uvučene vektore možete menjati bez ponovnog vraćanja u Illustrator.

Više od 80 efekata je redizajnirano ili su oni potpuno novi. Većina podržava pun HD i radi sa 16 bita po kanalu.

Creative Cloud

Creative Cloud je ime za skup servisa firme Adobe upakovanih u tehnologiju Cloud. Dostupan je od jeseni prošle godine, ali sada doživljava veliki upgrade. U pitanju je koncept koji iz korena menja kreativni proces.

Pretplatom na ovaj servis dobićete pristup instalacijama progama Master kolekcije, uz mnoštvo dodatnih servisa. Slikovito rečeno, kupci paketa CS su „obične mušterije”, a korisnici oblaka postaju VIP članovi. Dodatni programi koje možete koristiti su Muse, Edge, Business Catalyst, Typekit, Story Plus i Adobe Touch. Tu su i alatke za timove koji će olakšati međusobnu komunikaciju. Tu je još i 20 GB prostora za skladištenje podataka, što će vam olakšati razmenu fajlova sa klijentima i saradnicima.

Creative Cloud je dostupan već po ceni od 50 dolara mesečno. Za one koji imaju CS3 i noviji, Cloud je dostupan za 30 dolara mesečno i onda možete da koriste verziju CS6.

Iako sve ovo već zvuči impresivno, Creative Cloud će se tek razvijati. Smatrajte ovo tek početkom.

Branko JOVANOVIĆ

 
Adobe Creative Suite 6
Šta mislite o ovom tekstu?
Autodesk 3ds Max 2013
Autodesk Maya 2013
TSR Watermark Image 2.1.3.1
MSI Afterburner 2.1
Clementine Music Player 1.0.1
Ashampoo Gadge It 1.0.1
Sweet Home 3D 3.5
S_Merge 1.5
Inbox2 0.5.0.1 Beta
Out Of Bounds
DeskAngel 2.2.3.1
Giggles ABC’s & 123’s
SimilarWeb 1.2
Skype Answering Machine 4.0.0.7
SlickScreen 1.3.3.3
InRumor ScreenSaver 2.2
Speckie 3.9.3

Potrebno:
Windows XP SP3 / 7 SP1, Mac OS X 10.6.8, Pentium 4 ili AMD Athlon 64, 1 GB RAM-a, grafička kartica sa 256 MB VRAM-a
Veličina:
6,2 GB (trial), 15 GB na HD-u
Cena:
2600 dolara, proba 30 dana
Adresa:
goo .gl /S3h8i
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera