TEST RUN<>
122011<><>

Evernote 4.5

Pamti kao slon

Evernote uspeva da smesti sav potrebni sadržaj u tri celine
Danas je ljudima više nego ikad potrebno slonovsko pamćenje. Sa modernom tehnologijom Internet na sve više uređaja dopire do nas, pa je i količina informacija kojima baratamo na dnevnom nivou u porastu. Imajući u vidu to koliko smo bombardovani najrazličitijm sadržajem, sve je više mogućnosti da se važne stvari zaborave ili da se načine greške, pa je samim tim i potreba za softverom koji bi pamtio za i umesto nas veća.

Zato je stilizovana glava slona na ikonici programa Evernote i više nego adekvatan izbor simbola, koji perfektno korenspodira sa svrhom ovog softvera za stvaranje i čuvanje beležaka.

Program nudi mogućnost thumbnail prikaza beležaka
Evernote je u celosti (od zvaničnog sajta, preko odličnog dizajna i marketinga, pa do upotrebljivosti) u znaku najnovijih IT i internet trendova. U prvom planu su cloud computing, multiplatformski pristup i sinhronizacija različitih uređaja i operativnih sistema. Ovaj program za čuvanje beležaka postoji u verzijama za Windows, Android, Chrome browser, iOS, Mac OS X, Windows Phone 7 i RIM, a osnovna ideja je da pruži uniformno korisničko iskustvo, bez obzira na platformu.

Windows verzija programa, kada je reč o podrazumevanom prikazu, sastoji se od tri celine: leve kolone za brzu navigaciju, prikaza beležaka iz date „beležnice” (notebook) u sredini i pregleda konkretnog sadržaja u desnoj koloni. „Beležnica” se koristi za grupisanje zapisa. Ispod nje je lista tagova, koje sami definišete prilikom kreiranja beleške. Za pedantne korisnike, koji pravilno, ključnim rečima, taguju svoje beleške, ovo će biti izuzetno korisna opcija za tematsko kategorisanje i pretraživanje. Odavde je moguć i pregled po atributima beleške. Oni se odnose na datum nastanka, datum izmene, prirodu sadržaja (PDF, slike, linkovi...) i izvor (mobilni telefon, pisanje za Evernote preko mejla i slično). Takođe, postoji i mogućnost snimanja rezultata pretrage, kao i mogućnost prikaza samo deljenih beležaka.

Centralni prikaz namenjen je listanju ili thumbnail ređanju beležaka. Odavde je, iz kontekstnog menija, moguće brisanje, uređivanje, menjanje naziva, prebacivanje u novu beležnicu itd. Korisnici sa većim ekranima će, naravno, osetiti prednost punog widescreen prikaza, jer će Evernote tada prikazati sav sadržaj, bez potrebe za horizontalnim skrolovanjem.

Prikaz sadržaja ide preko odličnog editora, koji podržava veliki broj fontova, stvaranje tabela, dodavanje slika, PDF-ova i drugih fajlova jednostavnim prevlačenjem, te „kačenje” priloga i kreiranje audio komentara. Besplatna verzija programa ograničava veličinu beleške na 25 MB, što je za većinu korisnika na našim prostorima i previše za upload kod sinhronizacije. U svakom slučaju, beleške su u proseku znatno manje, tako da je raspoloživih 60 MB mesečnog uploada za free korisnike, barem neko vreme, sasvim dovoljno.

Kada završite pisanje beleške, ostaje da je sinhronizujete kako bi vas ona čekala na drugim uređajima. Sem ove opcije, moguće je slanje beleške na nečiji mejl ili deljenje na Facebooku i Twitteru. Evernote će prilagoditi vašu belešku i prikazati je na najbolji način – na bilo kojoj platformi. U slučaju Twittera i Facebooka, Evernote generiše link koji vašu belešku čini javnom i prikazuje sav sadržaj, bez obzira na tip. U opcijama možete obrisati link za belešku ako želite da je više ne delite.

Prava moć Evernote sistema beležaka primećuje se kada počnete da sinhronizujete i koristite vaš nalog na različitim platformama. Aplikacija Chrome u celosti funkcioniše „u oblaku”. Ona zadržava način prikaza i funkcionisanja Windows i Mac OS X verzija, ali dobija za Web prikladniji dizajn. Aplikacije za mobilne platforme, naravno, nude drugačiju vrstu listanja beležaka, a pregled je, u svakom slučaju, odlično optimizovan.

Evernote 4.5 predstavlja ozbiljnu aplikaciju koja može biti korisna prosečnim korisnicima, ali je idealna za kolaboraciju i projekte na čijoj realizaciji rade ljudi koji su stalno u pokretu. Najbolje je to što ne morate da razmišljate o usaglašavanju platformi, jer u svakom virtuelnom ekosistemu Evernote 4.5 radi odlično.

Ivan VESIĆ

 
Hot CPU Tester Pro 4.4.1, StressMyPC 1.05, Prime95 26.6, PassMark BurnInTest 7.0 Professional, HeavyLoad 3.0, OCCT Perestroika 4.0.0, S&M Stress Test 1.9.1, AIDA64 Extreme Edition 2.00
Photoshop CS6
FRAPS 3.4.6, D3DGear 4.10, Quobi 2.0.1.4, ZD Soft Screen Recorder 4.1.2.0, ACA Capture Pro 6.04, WM Capture 5, Bandicam 1.7.4.157
Synfig Studio 0.63.02
Facial Studio 3
Evernote 4.5
Šta mislite o ovom tekstu?
MuseScore 1.1
Caesium 1.4.1
DisplaceD 1.1.2
New Tab King 5.1.0
Gismeteo 2.0.4
Water Drops

Potrebno:
Windows XP/Vista/7, Mac OS X, Google Chrome
Veličina:
60,2 MB, 151 MB na HD-u
Cena:
program je besplatna
Adresa:
www .evernote .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera