TEST RUN<>
122011<><>

FRAPS 3.4.6, D3DGear 4.10, Quobi 2.0.1.4, ZD Soft Screen Recorder 4.1.2.0, ACA Capture Pro 6.04, WM Capture 5, Bandicam 1.7.4.157

Snimanje video igara

Prikupljanje dokaza za hvalisanje o uspešnom igranju

Centralna tačka za sve povezano sa snimanjem gameplaya
Možda ste nekada imali potrebu da snimite sebe dok „razbijate” protivnike u omiljenoj igri kako biste se kasnije hvalili prijateljima, ali niste znali kako to da uradite. Na tržištu tzv. game recorder softvera postoji nekoliko kvalitetnih rešenja za „hvatanje” slika i snimanje gameplaya igara. Svaki ovakav program radi „ispred” ostalih aplikacija, a kontrola se obavlja „vrućim tasterima”, tj. prečicama na tastaturi tokom samog igranja.

FRAPS 3.4.6

Ako ste hard-core gejmer ili ste u poslu koji je vezan za igre, sigurno znate šta je FRAPS. Program se sastoji od staromodnog interfejsa, čiji dizajn nije godinama menjan. Celokupna aplikacija ima četiri jezička – General, gde se nalaze najjednostavnije opcije koje se tiču startovanja uz operativni sistem, ponašanja pri minimiziranju programa i slično; FPS, koji se tiče opcija vezanih za Benchmark; Movies, koji je centralna tačka za sve povezano sa snimanjem gameplaya; Screenshots, odakle podešavate direktorijum i taster za hvatanje slika, kao i njihov format (BMP, JPG, PNG, TGA). Na screenshotovima je moguć prikaz vodenog žiga sa frejmrejtom, a prisutna je i odlična opcija automatskog hvatanja slika u unapred određenim intervalima.

Korektno rešenje i za hvatanje slika
FRAPS video snima u AVI formatu koristeći sopstveni kodek. To znači da video klipovi zauzimaju dosta prostora na hard disku, ali je kvalitet snimka na najvišem nivou. Za glatko igranje i snimanje biće vam potrebna veoma jaka mašina, što, naravno, zavisi i od video podešavanja u samoj igri. Veoma je bitno da imate i brz hard disk. FRAPS nudi i opciju snimanja half size, što je zapravo četvrtina rezolucije koju igra koristi. Postoji i mogućnost određivanja frameratea vašeg video snimka, a prisutna je i opcija snimanja glasa sa mikrofona, paralelno sa gameplayom. Dakle, ako je vaša potreba za kvalitetnim HD snimcima velika, onda od FRAPS-a bolje rešenje nećete naći, uz obavezno posedovanje jakog hardvera.

Besplatna verzija programa ograničava trajanje video klipova na 30 sekundi i lepi vodeni žig. Hvatanje screenshotova moguće je samo u BMP formatu, bez watermarka.

D3DGear 4.10

i za FPS prikaz
Ovo rešenje podseća na FRAPS, ali umesto jedinstvenog dizajna, ceo D3DGear izgleda kao prozor za podešavanja nekog drugog programa. Sem jezičaka General, FPS, Screenshot i Movie, koje ima i FRAPS, D3DGear sadrži i mogućnost za video streaming. Hotkey za „emitovanje” gameplaya razlikuje se od onog za snimanje video zapisa. Ponuđeno je nekoliko rezolucija, koje pokrivaju celokupan dijapazon potreba, a za video streaming potrebno je da unesete TCP port i maksimalan broj dozvoljenih konekcija. Vaš video streaming može da ima prikazan i framerate, a postoji i mogućnost ograničavanja frejmova po sekundi.

Za snimanje video klipova D3DGear koristi kodek Windows Media Video 9, a postoji i mogućnost čuvanja isečaka u nekoliko različitih rezolucija. Framerate je takođe podesiv, a sem snimanja originalnog zvučnog zapisa, moguć je izbor i drugih audio izvora. Naravno, što je rezolucija bolja i framerate veći, to je hardverska zahtevnost procesa snimanja veća. D3DGear je korektno rešenje i za hvatanje slika i FPS prikaz.

Quobi 2.0.1.4

Zanimljiva je mogućnost uploada video zapisa direktno na YouTube
Ovo je jedini softver za snimanje gameplaya na koji smo naleteli a da zaista izgleda gejmerski. Quobi je zanimljiv jer nudi i mogućnost snimanja gameplaya sa konzola, kao i browser igara baziranih na Flashu. Ipak, prvenstvena orijentacija je ka DirectX igranju.

Quobi ima jezičke koji podsećaju na FRAPS, ali umesto podešavanja, prozori otvoreni na ovaj način prikazuju samo jednostavan tutorijal koji objašnjava kako da „uslikate” igru ili snimite video isečak. Što se podešavanja tiče, sem klasičnih opcija, ovde možete podesiti i podrazumevani plejer za slike i klipove, kao i preferirano jezgro procesora koje se koristi za snimanje.

Screen Recorder nekad snimi, a nekad i ne snimi bravuru sa ekrana
Sem što program vizuelno izgleda odlično, što su sve opcije nadohvat ruke i objašnjene na najbolji način, veoma je zanimljiva i mogućnost uploada video zapisa direktno na YouTube nalog. Inače, neregistrovana verzija programa ograničava rezoluciju na 320 x 240 piskela, a trajanje zapisa na 30 sekundi. Registrovana verzija može po kvalitetu video zapisa da parira čak i FRAPS-u. U Quobiju možete zabeležiti video klipove i u punoj HD rezoluzciji.

ZD Soft Screen Recorder 4.1.2.0

ZD Softov program za snimanje ekrana ima drugačiji interfejs od većine konkurencije. Ova aplikacija ima širu namenu, pa se prvenstveno koristi za hvatanje sadržaja desktopa ili aktivnih prozora. Program je dobar za snimanje bilo kakve desktop aktivnosti, ali nas u ovom slučaju zanima funkcionalnost vezana za igre.

Levo je stablo sa direktorijumima, dok su video klipovi i screenshotovi prikazani desno
Program se sastoji od glavnog navigacionog dela, odakle se putem krupnih ikonica podešava audio izvor, dok se na gornjem slajderu bira vrsta snimka – mogu se „hvatati” desktop i drugi prozori, multimedija ili igre. Sve vaše snimke možete naći i pregledati u desnoj koloni, koja prikazuje sadržaj direktorijuma namenjenog za snimanje video klipova.

Svim podešavanjima pristupa se iz klasičnih menija. Postoji mogućnost snimanja nekompresovanog video materijala, i to uz pomoć čak 22 različita kodeka. Što se opcija za podešavanje rezolucije i frameratea tiče, Screen Recorder nudi više mogućnosti nego konkurencija. Međutim, program ume da bude problematičan kada snima igre i mnogo je korisniji za sve druge delatnosti. Program jednostavno ume da odbije poslušnost, pa je konačan rezulat prilikom igranja nesiguran, a to je veoma važno jer postoji opasnost da ne snimite neku svoju gejmersku bravuru, koju možda nikad više nećete izvesti.

ACA Capture Pro 6.04

Opcija Show Markers aktivira dva markera koji omeđuju prostor koji će se snimati
Jedno od (po pitanju opcija) bogatijih rešenja za snimanje gameplaya je ACA Capture Pro. Dok konkurencija uglavnom dolazi sa jednostavnim, minimalističkim interfejsom i malim brojem opcija, ovaj program izgleda složenije i ostavlja utisak profesionalnog rešenja. Međutim, to nije uvek dobra solucija, jer su za igre ipak preporučljivije light varijante, koje vas neće opterećivati suvišnim detaljima. Glavni deo programa sastoji se od okruženja koje podseća na Windows Explorer – levo je stablo sa direktorijumima za čuvanje različitih fajlova, dok su sami video klipovi i screenshotovi prkazani desno. ACA Capture Pro koristi se prvenstveno za snimanje desktopa, ali sadrži i posebnu opciju za „hvatanje” Flash sadržaja.

Za snimanje gameplaya ACA Capture Pro koristi dugme ’Scroll Lock’ kao hotkey. Kao i ostale alternative, i ACA nudi mogućnost snimanja audio zapisa sa mikrofona, a za video kompresiju nudi dvadesetak kodeka, među kojima su i najpopularnija rešenja. Program vam dozvoljava da podesite rezoluciju, kao i framerate. Uprkos svemu tome, ACA Capture Pro ne spada prvenstveno u gejmerska rešenja, ali daje solidne rezultate.

WM Capture 5

Kod WM Capturea 5 akcenat je na lakoći upotrebe. Program hvata sve sa ekrana, bilo da je reč o desktop aktivnosti, multimediji ili igrama. Najvažnija i najistaknutija opcija je Show Markers, koja aktivira dva markera smeštena na suprotnim dijagonalnim stranama kvadrata, koji predstavlja granicu za prostor koji snimate. Posle markiranja zone za snimanje, dovoljno je da kliknete na ikonicu za record ili pretisnete odgovarajući hotkey. Ukoliko želite da „uhvatite” ceo prozor, tj. pun ekran, možete iskoristiti opciju Get Window. Sem mogućnosti snimanja, odavde možete pokretati reprodukciju u podrazumevanom plejeru, a moguće je i „hvatanje” screenshtova.

Kod snimanja igara ponuđeni formati su MPEG-2, AVI i Windows Media. I ovde je prisutna mogućnost odabira audio izvora, a moguće je i ograničavanje veličine fajla ili dužine trajanja snimka. WM Capture dozvoljava i da manuelno podesite framerate i bitrate video klipa, ali ne i rezoluciju. Program će snimiti zapis u rezoluciji koja odgovara veličini zadatog prozora.

Besplatna verzija programa ograničava snimanje gameplaya na dva minuta.

Bandicam 1.7.4.157

Još jedno pristojno rešenje za snimanje gameplaya na tragu popularnog FRAPS-a je Bandicam. Program ima klasičan i očekivani dizajn. Sadrži jezičke Generel, FPS, Video i Image, odakle se podešava sve vezano za snimaje video klipova i hvatanje screenshotova.

Bandicam nas je prijatno iznenadio solidnim kvalitetom snimanja i malom potrošnjom resursa. Ova aplikacija je verovatno najbolje rešenje za korisnike koji žele da snime gameplay a da ne opterete računar. Idealno je za kvalitet koji je sasvim adekvatan za objavljivanje na YouTubeu i sličnim servisima.

Jezičak General prikazuje opcije vezane za izlazni direktorijum i druga sistemska podešavanja. FPS podešavanja su identična kao kod FRAPS-a, ali su mogućnosti za podešavanje kvaliteta i formata video klipa veće nego kod glavnog konkurenta. Prisutno je dosta rezolucija, uz mogućnost manuelnog unošenja ako niste zadovoljni ponudom. Ponuđena su četiri kodeka, a postoji i dovoljno opcija za osnovna podešavanja kvaliteta audio zapisa. Naravno, i ovde postoji mogućnost simultanog snimanja sa nekog drugog audio izvora, što je vrlo korisno ako želite da zabeležite svoje komentare dok se igrate.

Kada je o screenshotovima reč, sem BMP, PNG i JPG formata, prisutna je i verzija kvalitetnijeg JPEG-a, koja daje odlične rezultate. Kao i kod FRAPS-a, postoji mogućnost da podesite automatsko hvatanje screenshotova u vremenskom intervalu od jedne sekunde pa nagore, a moguće je i da učinite pokazivač miša nevidljivim prilikom snimanja ili beleženja slika.

Bandicam je, kao i sva ostala pomenuta rešenja, program komercijalnog karaktera. Kod neregistrovane verzije na snimcima je prisutan natpis sa web adresom programa, a trajanje klipova ograničeno je na 10 minuta.

• • •

Ako ste profesionalac, onda je FRAPS svakako najbolje rešenje za vas, i to po zaista niskoj ceni od 37 dolara. Cene ostalog softvera takođe su ujednačene. Ako je jednostavnost korišćenja ono što tražite, onda su, sem FRAPS-a, D3DGear i Bandicam najbolja rešenja. Ako vam je bitno da program troši malo resursa, a da dobro snima u manjim rezolucijama, onda preporučujemo Bandicam. U slučaju da se vaša potreba snimanja ativnosti na računaru ne završava sa igrama, svakako bi trebalo da razmislite o programu ACA Capture Pro, naročito ako želite da na jednom mestu imate i pregled fajlova, a ne samo opcije za snimanje.

Ivan VESIĆ

FRAPS
3.4.6
D3Dgear
4.10
Quobi
2.0.1.4
ZDSoft
Screen Recorder 4.1.2.0
ACA
Capture Pro 6.04
WM
Capture 5
Bandicam
1.7.4.157
Pregled najvažnijih karakteristika
Benchmark
Video formatiAVIAVI WMVAVI WMVAVIAVI WMVAVI WMV
MPG
AVI MPG
Podesiva rezolucija videahalf-size
Podrška za mikrofon
Capture slika
Formati slikaBMP JPG
PNG TGA
BMP JPG
TGA PNG HDR DDS
BMP TGA
JPEG PNG
ne podržavaBMP GIF
ICO JPG PNG TIF WMF
BMPBMP PNG
JPG
Automatski capture
Hotkeys
Ograničenja trial verzijewatermark,
snimak od 30 sekundi
proba
15 dana
snimak od
30 sekundi, 320 x 240 px
proba
30 dana
proba
14 dana
snimak od
2 minuta
watermark,
snimak od 10 minuta

ProgramVeličina / na HDCenaAdresa
FRAPS 3.4.62,2 / 2,84 MB37 dolarawww.fraps.com
D3DGear 4.105,7 / 3,79 MB25 dolarawww.d3dgear.com
Quobi 2.0.1.412,6 / 5,6 MB20 dolarawww.quobi.com
ZD Soft Screen Recorder 4.1.2.02,6 / 5,71 MB39 dolarawww.zdsoft.com
ACA Capture Pro 6.044,7 / 11,2 MB40 dolarawww.acasystems.com/en/screencapturepro
WM Capture 513,5 / 32,2 MB40 dolarawww.wmrecorder.com/wm_capture.php
Bandicam 1.7.4.1575,3 / 18,3 MB39 dolarawww.bandicam.com
 
Hot CPU Tester Pro 4.4.1, StressMyPC 1.05, Prime95 26.6, PassMark BurnInTest 7.0 Professional, HeavyLoad 3.0, OCCT Perestroika 4.0.0, S&M Stress Test 1.9.1, AIDA64 Extreme Edition 2.00
Photoshop CS6
FRAPS 3.4.6, D3DGear 4.10, Quobi 2.0.1.4, ZD Soft Screen Recorder 4.1.2.0, ACA Capture Pro 6.04, WM Capture 5, Bandicam 1.7.4.157
Šta mislite o ovom tekstu?
Synfig Studio 0.63.02
Facial Studio 3
Evernote 4.5
MuseScore 1.1
Caesium 1.4.1
DisplaceD 1.1.2
New Tab King 5.1.0
Gismeteo 2.0.4
Water Drops
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera