LAKI PINGVINI<>
012011<><>

MythTV 0.24

Open source digitalni video rikorder i HTPC

Pored klasičnih HTPC rešenja za reprodukciju brojnih online i offline formata medija poput XBMC (SK 11/2008), Boxee i sličnih, postoje i takozvani HTPC/DVR – digitalni video rikorderi. Od popularnijih komercijalnih rešenja tu svakako spada Windows Media Center. Šta Linux ima da ponudi na tom polju?

MythTV (Mythical convergence) kao izraz težnje za objedinjenjem multimedija na PC-u je aplikacija namenjena pre svega za kompjuter priključen na TV aparat u dnevnoj sobi. Razvija se od 2002. godine i danas donosi mnogo toga što ni komercijalna rešenja ne mogu da ponude. Za potpuno iskorišćenje svih njegovih mogućnosti preporučuje se posedovanje odgovarajućih hardverskih komponenti. Pre svega, jedna ili više TV kartica, daljinski upravljač, poželjno i bežična tastatura sa mišem i eventualno gamepad. Lista kompatibilnog hardvera nalazi se na wiki stranici projekta. TV kartica sa hardverskim MPEG enkoderom optimalan je izbor, ali za razliku od komercijalnih pandana, MythTV se lepo snalazi i sa brojnim takozvanim „frame grabber” TV karticama, koje enkodiranje TV materijala prepuštaju procesoru kompjutera. Za funkcionisanje daljinskog upravljača MythTV se oslanja na LIRC, te je i ovde uputno konsultovati listu kompatibilnih uređaja. U krajnjem slučaju, daljinski upravljač može da zameni bežična tastatura. MythTV se može instalirati na praktično sve popularne distribucije, a postoje i gotova rešenja poput distribucija Mythbuntu, Mythdora, LinHES. Postoje i distribucije poput LinuxMCE i PLUTO koje nadograđuju klasičnu ulogu HTPC/DVR baziranu na MythTV-u mogućnošću tzv. pametne kuće, gde je uz dodatni hardver moguće kontrolisati kućno osvetljenje i pojedine kućne aparate. Sama aplikacija ima složenu arhitekturu sa osnovnom podelom na mythbackend i mythfrontend, i dalje se grana na brojne plug-inove. Ovakva arhitektura omogućava da se MythTV instalira na više kompjutera, od kojih neki mogu imati ulogu mythbackenda ili mythfrontenda, a moguće je da jedan kompjuter ima obe uloge. Šta to u praksi znači? Mythbackend kompjuter sa TV karticom snima live TV program, koji istovremeno možete gledati na laptopu i/ili drugom kompjuteru koji nema TV karticu. Moguće su brojne kombinacije sa više mythbackend i više mythfrontend kompjutera.

Mythbackend komponenta aplikacije je servis koji radi u pozadini i praktično vodi računa o svim modulima MythTV-a, pokreće snimanje sa TV kartice, komunicira sa bazom podataka u kojoj su sva podešavanja, proverava TV vodič, vrši detekciju reklama, kompresovanje snimljenog materijala i njegovo kodiranje za izvoz na telefon ili neki drugi uređaj.

Mythfrontend je komponenta putem koje korisnik komunicira sa MythTV-om primenom tzv. „10-foot user interface”, što znači da je GUI dizajniran za prikazivanje na TV ekranima, tako da je lako čitljiv sa tri metra udaljenosti, te da se njim može jednostavno i sa što manje „kliktanja” upravljati daljinskim upravljačem. Osnovna namena mu je gledanje live TV programa ili snimljenog TV programa. Startovanjem opcije WATCH TV možemo odmah gledati televiziju. Gledanje televizije na ovaj način pruža drugačije iskustvo u odnosu na klasično (slično iskustvo imaju korisnici IPTV-a). Naime, MythTV konstantno vrši snimanje televizijskog signala na hard disk kompjutera, a gledalac praktično gleda snimak sa hard diska. Time se zapravo gleda televizija koja „kasni” oko dve sekunde u odnosu na „televiziju” koja se emituje. To se najbolje vidi kod promene programa – ona se vrši sa zadrškom od 1–2 sekunde, koliko je potrebno da sistem započne snimanje drugog kanala, te potom prikazivanje tog snimka sa hard diska. Moguće je pauzirati live program, premotavati ga, kako unazad tako i unapred, pogledati više puta neku scenu, znajući da MythTV sve vreme snima unapred i da nećemo propustiti emisiju.

TV vodič u potpunosti je funkcionalan i u našoj zemlji, oslanja se na ponuđeni xmltv grabber, a postoji i mogućnost da se TV vodič puni podacima sa Interneta i putem odgovarajuće skripte. Pokrivene su praktično sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, kao i brojni kanali u ponudi kod kablovskih operatera. Za većinu kanala moguće je imati vodič za narednih sedam dana. Snimanje se može unapred zakazati bilo listanjem TV vodiča bilo pretragom po tipu emisije, ključnoj reči, kategorijama i mnogim drugim kriterijumima. Za svako zakazano snimanje moguće je i podešavanje opcija koje se tiču tipa kompresije, kvaliteta snimanja, početka i kraja snimanja, prioriteta u slučaju da se pojavi konflikt (u isto vreme želimo da snimamo dve emisije, a imamo samo jednu TV karticu).

DVR mogućnosti zaista su sveobuhvatne, te uz posedovanje više TV kartica i odabir snimanja emisija koje vas interesuju više ne morate dolaziti u situaciju da stalno menjate kanale u potrazi za nečim interesantim na live programu, već jednostavno gledate unapred snimljene emisije kada to vama odgovara, i to bez reklama. Bez reklama? MythTV ima nekoliko algoritama putem kojih detektuje reklame na snimljenom materijalu i prilikom reprodukcije sam preskače deo sa reklamom ili gledaoca obaveštava o tome da slede reklame, a sve to u zavisnosti od podešavanja. Zanimljivo je to što komponentu Mythfrontend možete pokrenuti i na konzoli Xbox, Mac OS X-u, postoji i port za Windows, a reprodukciju snimljenih emisija i TV vodič možete gledati i putem XBMC-a.

Korak dalje od baze

MythTV ima šta da ponudi i u preostaloj paleti HTPC mogućnosti. Za to se brinu brojni zvanični i nezvanični plug-inovi. Oni takođe čine mythfrontend i korisnik sam može odabrati koje plug-inove želi da instalira.

MythArchive plug-in služi za kreiranje DVD-a, kako od snimljenog TV sadržaja tako i od ostalog video sadržaja. Potrebno je odabrati koje emisije i kog kvaliteta želimo na DVD-u i ovaj plug-in će se sam pobrinuti za meni, te narezati DVD čitljiv u standardnim DVD uređajima.

MythGallery omogućuje pregled i uvoz digitalnih fotografija, te elementarnu manipulaciju kako fajlovima tako i fotografijama. Slajd šou uz efekte i muzičku podlogu omogućava da više ljudi uživa u vašim fotografijama.

MythNews je RSS čitač sa elementarnom podrškom za YouTube, Google Video i slične sajtove. MythMusic – muzički plejer/riper zadužen je za muzičku kolekciju, plejliste, ripovanje audio CD-ova, prikazuje album art i vizualne efekte.

MythVideo – DVD riper i medija plejer za sadržaj koji nije kreiran putem MythTV-a, sadrži i video manager koji sa Interneta dovlači informacije o filmovima iz DivX/DVD kolekcije na hard disku, te pruža mogućnost da prilikom odabira filmova uz poster filma imate i informacije kao što su sinopsis, režiser i dužina trajanja. Sa titlovima nema problema ako u opcijama odaberete MPlayer (SK3/2006) kao podrazumevani plejer za sve popularnije formate video sadržaja.

 
MythWeather prikazuje vremensku prognozu i do nekoliko dana unapred, uz animiranu ili statičnu mapu.

MythBrowser – web browser prilagođen pregledanju web stranica na TV ekranu uz upravljanje daljinskim upravljačem.

MythGame plug-in je specifičan jer i sam predstavlja frontend, odnosno praktično služi za pokretanje drugih programa. Linux native igra, igra pokrenuta preko Winea, bilo koji program poput Google Earth, Frets on Fire, Ultrastardx ili Performous karaoke, sve to se pokreće iz MythGame plug-ina. Ovo je jedini plug-in za koji vam daljinski upravljač nije dovoljan već uz njega, u zavisnosti od pokrenutog programa, mogu da se koriste bežična tastatura, miš, gamepad ili mikrofon. Kako je Linux uspešan u emulaciji brojnih konzola i kompjuterskih platformi, spisku nema kraja, te pomoću ovog plug-ina iz MythTV-a možete pokretati igre za C64 i Amigu, Atari, arkadne mašine (Arcade, Neo-Geo itd.), NES, SNES, Nintendo 64, SEGA, Sony Playstation 1, Gameboy, grafičke avanture koje podržava ScummVM...

MythWeb omogućava kontrolu MythTV sistema koristeći web browser sa bilo kog kompjutera u mreži ili putem mobilnog telefona i sličnog uređaja (zakazivanje snimanja, podešavanje sistema, streamimg snimaka u mreži). Uz statičku IP adresu kompjutera na koji ste instalirali MythTV svoje omiljene emisije možete gledati i daleko od kuće putem bilo kog web browsera. Pored ovih plug-inova, postoje drugi, nezvanični plug-inovi i dodaci kojima se proširuju mogućnosti, uz neizbežne teme kako se izgled MythTV-a može prilagoditi vašem ukusu i formatu ekrana vašeg TV aparata.

• • •

Instalacija i kompletno podešavanje mogu biti vremenski zahtevni, ali kada se sve podesi, MythTV pruža zaista mnogo toga. Stoga, ukoliko imate rezervni kompjuter sa odgovarajućim hardverom i višak vremena, posvetite mu malo pažnje i instalirajte neku od gotovih MythTV distribucija.

Milan DEBELJAČKI

 
MythTV 0.24
Šta mislite o ovom tekstu?
Ubuntu Unity
Getting Things GNOME 0.2.4

Platforma:
GNU-Linux, Mac OS X, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
120 MB DEB/RPM; 241 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .mythtv .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera