LAKI PINGVINI<>
012011<><>

Getting Things GNOME 0.2.4

Digitalni rokovnik

Svi ljudi zaboravljaju, a u slučaju da nekome savetujete da zapiše detalje o zadatku koji treba uraditi naći će se uvređen. Nije problem samo u tome što se tada osećamo starije, nego što vrlo često zaboravimo i na papir na kome smo zapisivali, pa zadatak ipak ostane neurađen uprkos zapisivanju. Rešenje oba ova problema može biti Getting Things GNOME. Omogućiće vam da imate digitalnu listu zadataka koju možete arhivirati i sinhronizovati do mile volje. Tako će vaša lista zadataka biti prisutna na svakom računaru koji koristite. Prednosti ovog programa su i njegova jednostavnost i intuitivnost, kao i činjenica da implementira najpoznatije metode za organizaciju vremena Dejvida Alena, opisane u njegovoj knjizi „Getting Things Done”, odakle potiče i sam naziv programa.

Getting Things GNOME uključen je u repozitorijume distribucija, te je instalacija uobičajena. Pri prvom pokretanju možda ćete se razočarati, jer je glavni prozor veoma jednostavan i ima samo nekoliko kontrola. Da izgled može da zavara uverićete se kada intenzivnije počnete da ga koristite. Jednostavnost se oseća i pri unosu novog zadatka, jer je jedini neophodan parametar naslov zadatka. Ostali parametri koje možete dodati su opis zadatka, period u toku kog zadatak treba da bude završen i tagovi, a svaki zadatak može imati i podzadatke. Tagovi i podzadaci mogu da se dodaju na brži način kucanjem znaka ’@’ ispred taga ili znaka ’–’ u slučaju podzadatka. Postoji i slična sintaksa za dodavanje rokova zadatka i jednostavnije dodavanje više tagova. Sidebar za prikaz unetih tagova je podrazumevano isključen, iako bez njega nije moguće izabrati boju za neki od tagova da bi zadaci s njim bili lakše uočljivi, a nije moguće ni pravljenje podtagova. Getting Things GNOME ima i nekoliko dodataka koji dolaze uz sam program. Svi oni koji su do sada koristili Evolution mogu pomoću dodatka da sinhronizuju svoje zadatke sa Evolutionom. Postoje i dodaci za sinhronizaciju sa Hamster apletom, online servisom Remember the milk, kao i sa programima za pravljenje beleški kao što su Gnote ili Tomboy. Ono što pojedinci zameraju ovom programu jeste to što zadaci nemaju prioritet, no ipak možete dobiti nešto slično dodelom tagova kao što su ’@1’, ’@2’, ’@3’ i sličnih. Tagovi pružaju ogromnu fleksibilost pri označavanju zadataka, a mogućnost pravljenja podtagova olakšava pravljenje hijerarhijske strukture, što je za svaku pohvalu.

Naravno, postoje i mnogo bolja rešenja kao što su Evolution ili KOrganizer, ali su oni pravljeni za korisnike sa mnogo obaveza, dok je Getting Things GNOME namenjen tome da služi svim korisnicima bez obzira na vrstu posla kojim se bave ili količinu obaveza. Nedostaje samo kalendarski pregled zadataka, koji bi pružio mnogo bolji uvid u zadatke koje treba ranije uraditi. U svakom slučaju, programu treba pružiti šansu, a kada uvidite njegove prednosti, postaće jedan od onih koje najčešće koristite.

Bojan DEVIĆ

 
MythTV 0.24
Ubuntu Unity
Getting Things GNOME 0.2.4
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
528 KB; 3,07 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
gtg .fritalk .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera