PD KUTAK<>
082010<><>

Driver Checker 2.7.4, Driver Magician 3.5, Device Doctor, DriverMax 5.5, Driver Detective 6.5, Driver Genius Professional Edition 9, DriverEasy 2.3.0, DriverScanner 2010, DriverFinder 2.0.1, UpdateMyDrivers 7.0, Driver Robot, My Drivers 5.00 Professional Edition

Automatsko ažuriranje drajvera

Ako je verovati reklamama, ukoliko ne budemo redovno vršili apdejtovanje drajvera, čeka nas crna budućnost. Usporen rad, „štucanje” sistema, nemogućnost pokretanja određenih programa, te plavi ekran smrti jesu stvari koje ćemo neminovno iskusiti. Da se to ne bi dogodilo preporučuje se redovno osvežavanje baze drajvera jer, kao što znate, oni su bitna veza između softvera i hardvera – link koji ne sme da popusti ukoliko se želi stabilan i miran rad.

Da li je baš sve tako tmurno i sumorno? Da li zastareli drajveri zaista mogu da izazovu fatalne probleme i nateraju vas da počupate kosu? Mišljenja smo da mnogo veći problemi mogu da nastanu kao posledica korisnikovog „minulog rada”, instaliranja kojekakvih programa, ostavljanja „repova” u registar bazi i slično nego što to obsolete drajveri mogu da proizvedu. Dobro, nepostojanje odgovarajućih drajvera za grafički podsistem, recimo, može da rezultuje nemogućnošću pokretanja novih igara ili padom frameratea, ali je malo verovatno da će zastareli drajver za tastaturu ili DVD rezač upaliti crveno svetlo na semaforu. Kao što vidite, selekcija je u ovom slučaju jako važna, te korisnik mora da zna koji su to delovi računara esencijalni za njegovo funkcionisanje i da vrši njihovo redovno održavanje.

Nažalost, veliki broj vlasnika računara sa drajverima se sreće isključivo pošto ih, po savetu prodavca, nakon kupovine računara smesti u jednu kutiju i odloži na sigurno mesto. Naknadna reinstalacija sistema uglavnom podrazumeva vađenje iz dunsta originalnih drajvera i njihovo uključivanje u Windows. Ovo ne bi bio nikakav problem da proizvođači hardvera u međuvremenu nisu izdali unapređene verzije drajvera, koje su očišćene od bagova i problema, te da korisnik ne instalira softver novijeg datuma (računajući tu i Prozore). Upravo tada nastaje problem pošto, kao na kakvoj GP trci, kreće sumanuta jurnjava za drajverima po Netu i njihova nekontrolisana instalacija. To, naravno, nije dobro!

Ako već ne poznajete tematiku, ne morate u poslednjem momentu da „padate u vatru” i pokušavate da za jedno veče nadoknadite godine nezainteresovanosti. U pomoć će vam priteći specijalno osmišljeni programi čija je osnovna namena da prate i održavaju bazu instaliranih drajvera. U pitanju nije nikakva magija već proces čije se funkcionisanje bazira na uvek ažurnoj online bazi drajvera. Aplikacija koju preuzmete zadužena je za skeniranje sistema i detektovanje hardverskih komponenti. Nakon toga sledi upoređivanje podataka sa pomenutom online bazom i utvrđivanje da li postoje noviji drajveri ili ne. U slučaju potvrdnog odgovora korisniku se nudi mogućnost direktnog downloada (često bez napuštanja samog programa) i instalacije. Da stvar bude još bolja, ostvarenja u klasi često nude i dodatne mogućnosti kao što su funkcija brisanja drajvera, „izvlačenja” istih iz sistema i čuvanje u obliku naročite datoteke, bekapovanje kompletne baze i tako dalje.

Driver Checker 2.7.4

Driver Checker je u isto vreme jednostavan i funkcijama nabildovan program. Postupak korišćenja toliko je sveden da će se u njemu snaći i oni sa veoma malo iskustva. Sve se svodi na prolaženje tri (polu)automatizovana koraka i praćenje uputstava koja se pojavljuju na ekranu. Nakon skeniranja sistema (što se obavlja veoma brzo), korisnik dobija listu svih instaliranih drajvera, i to uredno sortiranih po tipu hardvera. Zastareli drajveri označavaju se crvenom bojom, odnosno smeštaju se pod komandnom karticom Outdated items kako bi se lakše uočili. Pored preuzimanja pojedinačnih drajvera, korisnik klikom na odgovarajuću ikonicu može da dobije i bliže informacije o instaliranom drajveru, ali i njegovoj apdejtovanoj verziji koju će povući sa Neta. Nakon preuzimanja zatraženih datoteka pokreće se i njihova instalacija – i sve to bez napuštanja ugodnog okruženja programa.

Osvežavanje instaliranih drajvera nije jedina stvar koju Driver Checker obavlja. Iz njega bez mnogo truda (čitaj, pomoću dva-tri klika mišem) možete bekapovati ili vratiti nazad kompletnu bazu drajvera. Tu se misli i na sistemske i na naknadno instalirane drajvere. Podržana je i deinstalacija detektovanih drajvera, ali i njihovo osvežavanje kada ne postoji aktivna internet konekcija. Ovo je posebno zanimljivo i podrazumeva izradu tzv. snapshota (snimka) prisutnih drajvera, koji se može preneti na drugi računar i potom se odande izvršiti preuzimanje potrebnih datoteka sa drajverima. Lista se generiše u obliku naročitog HTML fajla, a sve što na udaljenom računaru treba uraditi jeste pritisnuti taster Get Drivers i sačekati da se download završi. Vrlo zgodno...

Program ima i nekoliko mana. Iako ga krasi lep i razumljiv komandni interfejs, autori nisu predvideli promenu veličine glavne radne forme, pa je povremeno potrebno mnogo skrolovanja kako bi sve informacije bile vidljive. Drugo, online baza još je u fazi izrade i sadrži svega oko 1,8 miliona unosa, što je u poređenju s nekim drugim ostvarenjima u klasi i desetak puta manje. Konačno, Driver Checker povremeno zna da pobrka lončiće i uputi vas na pogrešne drajvere ili da noviju verziju označi kao outdated. Zbog toga je izuzetno važno dobro pročitati sve podatke koji se na ekranu pojavljuju pritiskanjem dugmeta Info.

Driver Magician 3.5

 
Ako ga direktno uporedimo sa prethodnim ostvarenjem, dolazimo do zaključka da Driver Magician ne krasi toliko intuitivan i ukusno organizvan upravljački interfejs. Okruženje se oslanja na klasična Windows rešenja i na prvi pogled deluje hladno i uniformisano – kao da baratate nekom tebelom u Excellu. Baš tako, pronađeni drajveri smeštaju se u tabelu, koja pored naziva skladišti i informacije o verzijama, pripadnosti hardveru, odnosno datumu izrade i prozivođaču. Program nije toliko okrenut apdejtovanju drajvera koliko njihovom skladištenju i kasnijem vraćanju na sistem, pa nije ni čudo što je ova sekcija pomalo zapostavljena u odnosu na druge. Bekap se može obaviti čak na tri različita načina, i to tako što će se drajveri jednostavno kopirati u odredišni direktorijum, ugnezditi pod skute definisane arhive ili objediniti pod formom izvršnog, EXE fajla. Možete čuvati sve drajvere koje ste čekirali u pomenutoj tabeli, ali je važno da napomenemo to da program pravi jasnu distinkciju između sistemskih (čitaj – Microsoftovih) i naknadno instaliranih drajvera. Naravno, niko vas ne tera da vršite bekapovanje samo ovih drugih, ali je to pametnije učiniti pošto svakom novom instalacijom operativnog sistema svakako dobijate sistemske drajvere na svom mestu.

Već smo nagovestili to da je proces apdejtovanja drajvera iz ovog programa pomalo nezgrapan i nedorađen. Naime, kada se pokrene opcija Update, program će uporediti verzije instaliranih drajvera sa onima u online bazi. To se obavlja u posebnom prozoru, pa je upoređivanje verzija utoliko otežano jer ne možete vršiti direktno poređenje. Stvar je nešto bolja ako se zna da Driver Magician ovde lista samo drajvere za koje je konstatovao da su noviji, ali greške su moguće, pa bi bilo bolje da je korisnicima ostavljena mogućnost ručne provere. Klikom na bilo koji odabrani unos dobijaju se ekstenzivne informacije o drajverima – operativni sistem za koji su namenjeni, verzija, datum izrade, proizvođač, odnosno to da li su digitalno potpisani ili ne. Zanimljivo je da niste ograničeni samo na download drajvera za operativni sistem koji trenutno koristite već „upravljačke programe” možete povući za bilo koji OS podržan od strane programa. Na listi se nalaze svi moderniji proizvodi kompanije iz Redmonda – od Windowsa 98, preko Me, pa sve do sedmice.

Driver Magician donosi i nekoliko veoma zanimljivih dodatnih mogućnosti. Ako smo postojanje podrške za deinstalaciju označenih drajvera očekivali, prijatno nas je iznenadila podrška za detekciju i stavljanje u pogon tzv. Unknown Devicesa – uređaja koje sistem nije uspeo da prepozna, a vi niste izvršili ručnu instalaciju drajvera. Takođe, tu je i opcija za bekapovanje (i vraćanje) registar baze, favorita iz Internet Explorera, odnosno sadržaja My Documents foldera. Nažalost, probna verzija programa dozvoljava da sve nabrojano samo gledate i potvrdite, pošto bilo kakva interakcija zahteva uplatu registracionog harača.

Device Doctor

Device Doctor je prvi besplatan program iz klase koji smo imali na testu. Moramo podvući to da se freeware alati u oblasti nisu baš naročito pokazali, ali da nam je ovaj zapao za oko zbog podatka da online baza sadrži podatke za više od 13 miliona različitih uređaja!

Program je toliko jednostavan za korišćenje da će njime umeti da barataju i oni sa minimalnim nivoom znanja. Proces je podeljen na tri koraka – skeniranje računara i detektovanje instaliranog hardvera/drajvera, upoređivanje pogodaka sa unosima u online bazi, te konačno izlistavanje na ekranu drajvera za koje je pronađena svežija verzija. Zanimljivo je to da se po pritiskanju tastera Download update korisnik vodi na oficijelnu stranicu programa, gde postoje podaci o verziji traženog drajvera i nazivu fajla, baš kao i link za preuzimanje same instalacione datoteke. Nažalost, u samom programu (sem naziva hardvera za koji je dotični drajver namenjen) ne postoje praktično nikakve relevantne informacije o drajverima. Nemate mogućnost da izvršite poređenje verzija, dok ne otvorite oficijelnu stranicu ne možete da zaključite ni to da li je prepoznavanje valjano obavljeno i slično. Dalje, Device Doctor ne donosi nikakve dodatne mogućnosti (deinstaliranje, bekapovanje...) i jedino može da se iskoristi za pronalaženje svežih verzija drajvera. Ako vam je potrebno više, sreću ćete morati da potražite na drugom mestu.

DriverMax 5.5

Iako se deklariše kao besplatan, DriverMax nećete biti u stanju da koristite punim kapacitetom sve dok ne prođete registracionu rutinu i ne otvorite online nalog. Postupak je izuzetno jednostavan i, ne računajući potvrdu validnosti, u potpunosti se obavlja iz samog okruženja programa. Kada završite ovu formalnost, uvidećete da se pred vama nalazi rafiniran skup opcija koji i te kako može da pomogne u svakodnevnoj borbi sa neposlušnim drajverima.

Program krasi simpatičan upravljački interfejs, čija je jedina mana to što je nepromenljive veličine (njegova osnovna forma). Pored oblasti Online account, koja je tu da pruži razne „važne” informacije o programu, autori su prošvercovali još jedan info odeljak – Popular hardware, koji praktično sadrži linkove ka informacijama o aktuelnim grafičkim karticama i procesorima, a tu je i nekakav laptop komparator. Već naslućujete da se DriverMax izrađuje i u komercijalnoj (Pro) varijanti, te da je ovo samo jedan od načina da se korisnik natera da pribavi licencu, čime bi izbegao navalu reklamnog sadržaja.

Provera drajvera obavlja se jednim klikom na odgovarajuću opciju, a ono što nas je oduševilo jeste način na koji program korisniku saopštava zatečeno stanje. Ruku na srce, autori su mogli da izbegnu ispisivanje informacija u browseru, ali s obzirom na orijentisanost programa, to ni nije toliko iznenađujuće. Naime, nakon skeniranja sistema pronađeni drajveri sortiraju se po tipu uređaja kome pripadaju, sa jasno naglašenom zatečenom i najnovijom verzijom drajvera. Pored toga, korisniku se i grafičkim putem skreće pažnja na to koje bi to drajvere trebalo da „pokupi”, a odmah se nudi i odgovarajući link za započinjanje downloada. Ovde je zanimljivo to što se u ponudi ne nalazi samo poslednja verzija drajvera za dotični uređaj već nekoliko poslednjih verzija, čime je omogućen dodatan izbor. Dodatnu pomoć predstavljaju komentari korisnika programa, na osnovu kojih možete da zaključite da li dotični drajveri prave neke probleme ili ne.

Pokretanjem online skeniranja u pozadini se pokreće i tzv. DriverMax Agent. U pitanju je programče iz kog možete zakazati automatski apdejt drajvera (ne više od jednom dnevno), pogledati listu dostupnih drajvera, vršiti download, odnosno pokretati instalaciju preuzetih drajvera. Postojanje Agenta samo komplikuje upotrebu programa, pošto je drajvere nemoguće preuzeti bez njegove aktivacije (sa sajta se kupe kontrolni DMX fajlovi). Ovde na videlo isplivavaju ograničenja besplatne verzije, pa saznajemo da download ne ide maksimalnom brzinom, da nemate prioritet pri njihovom preuzimanju, a ograničeni ste i na preuzimanje dva drajvera dnevno. Divno!

DriverMax u rukavu čuva i nekoliko skrivenih asova. Program ima opciju za detektovanje tzv. Unknonwn Devicesa, sposoban je da izveši bekapovanje i povraćaj drajvera, i to na globalnom ili pojedinačnom nivou. Stvar je utoliko olakšana time što korisnik može da izvrši selekciju drajvera po tipu uređaja. Dalje, važno je napomenuti to da program podržava i tzv. opciju Rollback, putem koje se na sistem mogu vratiti stari drajveri bez mnogo pametovanja (ako nešto ne funkcioniše kako valja), odnosno čitav sistem vratiti u pređašnje stanje (Restore points).

Driver Detective 6.5

 
Prijatan upravljački interfejs, visoka automatizacija posla, ogromna online baza podataka – eto tako bismo u najkraćim crtama opisali Driver Detective. Upravo bi ustrojenost korišćenja mogla da odbije većinu naprednih korisnika koji su navikli na veliki manevarski prostor. Ovde nema toliko razmišljanja i premišljanja – kada pritisnete dugme Scan, stvari prepuštate programskoj rutini koja će veoma dobro obaviti svoj posao. Nažalost, većina naprednih funkcija nije našla svoje mesto pod skutima Driver Detectivea. Nema offline updatea, nema prepoznavanja Unknown hardvera (navodno, ceo posao obavlja se bez potrebe za naknadnim intervenisanjem od strane korisnika), pa se čak i bekapovanje svodi na čuvanje drajvera koje ste ranije downloadovali, a ne onih koji su već instalirani na sistemu.

Ono po čemu se Driver Detective izdvaja od ostlih ostvrenja u klasi jeste postojanje online baze koja sadrži podatke o više od 28 miliona drajvera, ali i unikatan sistem prepoznavanja hardvera. Naime, program ima poseban algoritam namenjen skeniranju brendiranih računara (laptopova, na primer), a poseban za custom built mašine, u koje spada 95 procenata računara sa ovih prostora. Sve rezultuje izuzetno preciznim sistemom prepoznavanja koji ostavlja veoma malo prostora za greške. Takođe, vredan pomena je i EZ Migrator, integrisani alat za automatizovano prikupljanje i skladištenje drajvera koji će se iskoristiti prilikom instalacije operativnog sistema. Zanimljivo je to da ovde niste ograničeni na OS koji trenutno koristite, već vam je na raspolaganju bilo koji podržan od strane programa. To praktično znači da se uz pomoć EZ Migratora na jednostavan način može vršiti prelazak s jednog sistema na drugi, barem kada su drajveri u pitanju.

Driver Genius Professional Edition 9

 
Kao što ste do sada mogli da vidite, konkurencija u klasi je prilično jaka, a ponuda programa ujednačena i uglavnom se sve vrti oko jednog te istog seta funkcija. Ni Driver Genius nije izuzetak, pa vas tako očekuje automatizovan proces rada, funkcionalan komandni interfejs i pinkica dodatnih mogućnosti.

Nakon skeniranja sistema i upoređivanja stanja sa online bazom drajvera (podatak da ona sadrži svega 30.000 unosa prilično nas je iznenadio), korisnik dobija listu koja sadrži drajvere koje bi valjalo nadograditi. Nažalost, servirane informacije su osnovnog karaktera, pa ćete uspeti da razaznate za koji su uređaj namenjeni, koja je oznaka verzije i kada su izrađeni. Nije izostalo ni poređenje sa već instaliranim drajverima, iako se do njega stiže tek kada kliknete na „plusić” pored samog naziva drajvera. Bilo bi svrsishodnije da se taj podatak daje u nekoj vrsti tabele gde bi sve informacije bile nadohvat ruke.

Od dodatnih mogućnosti Driver Genius ima sposobnost da vrši bekap pronađenih drajvera, i to tako što će se oni odabrani skladištiti u obliku kompresovane arhive, izvršnog fajla ili samoinstalirajuće datoteke. Program ovde koristi prilično zgodnu rutinu za sortiranje drajvera koja dozvoljava filtriranje sadržaja do najsitnijih detalja. Ne samo da možete bekapovati sistemske ili naknadno instalirane drajvere (i to za svaki tip uređaja ponaosob) već su tu i oni za uređaje koji trenutno nisu prikačeni na sistem. Konačno, na raspolaganju vam je uninstall rutina, putem koje suvišne drajvere na jednostavan način možete ukloniti sa sistema.

DriverEasy 2.3.0

Pored toga što predstavlja najmanji program na našem testu, DriverEasy je i najskuplji alat za baratanje drajverima s kojim smo imali prilike da se „igramo”. Osim toga što je zaista ekstremno jednostavan za korišćenje i rabi lepuškast upravljački interfejs, ovaj program svoju cenu nema čime da opravda. Uviđamo želju autora da program okrenu (naj)neiskusnijim korisnicima, ali je pomalo bezobrazno to što se „robotizaciju” celog postupka žele ovako debelo da naplate.

Pre svega, DriverEasy dolazi sa online bazom od svega milion podržanih uređaja, korisniku ne ostavlja gotovo nikakvu mogućnost upoređivanja drajvera, a nedostaju mu i neke napredne opcije. S druge strane, visoka automatizacija posla je ono što ga gura u prvi plan. Naročit algoritam će izvršiti skeniranje sistema i ponudiće rezultate na uvid (doduše, više reda radi). Nakon toga, korisniku preostaje da svaki od označenih drajvera preuzme ručno ili ih u kompletu postavi na download listu. Nudi se i mogućnost pokretanja instalacije bez napuštanja programskih skuta, ali ono što je nama privuklo pažnju jeste podatak da je download moguće raditi čak i ako niste registrovani user! Brzina tokom preuzimanja varira (maksimum koji smo videli je oko 200 KB/s), a pri tom ne postoji nikakvo ograničenje u broju datoteka koje se mogu preuzeti. Odjednom, upotreba programa dobija potpuno drugu dimenziju, čak se i autori ne čine više kao nezajažljivi lihvari željni zelenih novčanica. Ispada da je DriverEasy besplatan za kućnu upotrebu, da ne gnjavi reklamnim sadržajem, te da nudi sasvim solidnu brzinu preuzimanja datoteka.

Na spisku dodatnih mogućnosti ne nalazi se mnogo stavki, ali ono najvažnije dobijate – da bekapujete kompletnu bazu drajvera. Pohvalno je to što postoji mogućnost distinkcije sistemskih i naknadno instaliranih drajvera, odnosno opcija da bekapujete samo drajvere koje označite. Nažalost, bekapovanje je privilegija korisnika koji su platili licencu. Najveća mana programa svakako je to što ne postoji mogućnost uklanjanja nepotrebnih drajvera sa sistema.

DriverScanner 2010

 
O ovom ostvarenju ne možemo da vam kažemo mnogo lepih stvari. Prvo, DriverScanner je na našem sistemu pronašao svega dva outdated drajvera iako se ostali programi sa testa nisu spuštali ispod kvote deset. Pored apdejtovanja drajvera, nismo naišli ni na jednu drugu funkciju, čak ni obavezno bekapovanje. O deinstaliranju i da ne pričamo. Takođe, proizvođač nije dao informaciju o tome koliko online baza podataka sadrži unosa, ali je zato program iskorišćen za reklamiranje njihovih drugih ostvarenja koja instalirana u paketu sa DriverScannerom čine tzv. Power Suite.

Ono što nam se svidelo jeste način na koji se korisniku prezentuju informacije. Lepo se vidi za koji uređaj je dotični drajver namenjen, koja je instalirana verzija drajvera a koja će se preuzeti sa Neta, ko je proizvođač, koji je datum izrade... Knjiški primer uredno sortiranih podataka! Posebno je simpatična tzv. Driver age skala koja grafičkim putem obaveštava korisnika o starosti drajvera. Nažalost, čak i drajveri stari po mesec dana ovde su kršteni kao Ancient, što baš i ne odgovara realnom stanju stvari. Naravno, kao po nekom pravilu, demo verzija programa ne dozvoljava download, a pitamo se da li usput skriva neku dodatnu mogućnost...

DriverFinder 2.0.1

 
DriverFinder je još jedan predstavnik programa iz klase koji se jednostavno koriste, pregledni su, te sadrže većinu potrebnih opcija. Nakon što se izvrši skeniranje sistema, pred korisnikom se pojavljuje nekakva zbirna lista koja pokazuje koliko je drajvera pronađeno, koliko ih je ažurno, a koliko njih bi trebalo da se zameni novim verzijama. Za većinu korisnika/početnika stvar se tu završava pošto po pritiskanju dugmeta Fix Now! počinje automatizovana ispravka uočenih nedostataka. Međutim, ako tražite veću kontrolu na ekranu, možete da dobijete lepo sortirane podatke koji ukazuju na to koji hardver u računaru vapi za novim drajverima. Naravno, jasno su označene stare i nove verzije drajvera, a nudi vam se i mogućnost pojedinačnog downloada.

Program je sposoban da izrađuje/vraća bekap kopije instaliranih drajvera, ali to već radi na nešto nezgrapniji način. Naime, na neko sigurno mesto možete da pošaljete bilo koji pojedinačni drajver ili sve njih, ali nije dozvoljeno njihovo grupisanje ili sortiranje (na primer, samo naknadno instalirani drajveri). Sistem funkcioniše sasvim lepo ako je potrebno sačuvati nekoliko najvažnijih drajvera (pogotovo što je opet sve uredno i pedantno potpisano i obeleženo), ali pravi probleme u prethodno opisanom slučaju masovnog bekapa.

UpdateMyDrivers 7.0

 
Da su stvari samo malo drugačije (objasnićemo kasnije), UpdateMyDrivers bi lako mogao da ponese titulu najboljeg ostvarenja u klasi. I ovde sve počinje obaveznim skeniranjem sistema u potrazi za instaliranim drajverima, te njihovim prikazom u glavnoj radnoj formi. Ako izuzmemo činjenicu da se veličina prozora ne može menjati, UpdateMyDrivers donosi možda i najupečatljiviji prikaz potrebnih informacija. Možete izlistati sve ili samo one drajvere koji su označeni kao outdated, a lakšem snalaženju doprinosi prisustvo krupnih ikonica koje jasno ukazuju na to kojim su komponentama oni pridruženi. Pored toga, rezultati skeniranja predstavljeni su pie dijagramom, mada on ne igra apsolutno nikakvu ulogu kada je u pitanju update.

Najviše od svega svideo nam se sistem prikaza informacija o drajverima. Pored naziva svakog uređaja nalaze se dva komandna „dugmenceta” – Update i Details. Klikom na drugo otvara se novi prozor u kojem su „rame uz rame” prikazani podaci o starom i drajveru koji bi trebalo preuzeti sa Neta. Imate oznaku verzije drajvera, datum izdavanja, naziv proizvođača, a sve je urađeno u crvno-zelenoj kombinaciji boja kako bi se jasno ukazalo na staru verziju i verziju koju ćete instalirati ako se odlučite na update.

Program podržava i bekapovanje drajvera i pred korisnika će baciti kako sistemske tako i naknadno instalirane drajvere. Sistem koristi princip kućica, pa sve što treba da se uradi jeste čekiranje naziva uređaja čije drajvere želite da sačuvate. Nažalost, to je poslednja mogućnost programa, pa smo upravo zbog toga na početku prikaza konstatovali da su stvari morale da budu drugačije da bi zaslužio mesto u najužem izboru.

Driver Robot

Ako ste baš totalni početnik i informacije o drajverima vas previše ne interesuju, onda je Driver Robot prava stvar za vas. Ovaj program je baš robot, pošto gotovo kompletan proces rada preuzima na sebe i korisnicima prepušta svega nekoliko ključnih klikova mišem. Po izvršenom skeniranju dobija se izbor – preuzimanje svih kritičnih drajvera ili njihovo skidanje pojedinačno. Pri tom se ne dobijaju ama baš nikakve informacije o zatečenim i novim drajverima, pa vam ostaje samo da verujete inteligentnoj programskoj rutini zaduženoj za skeniranje i upoređivanje verzija.

Driver Robot je ogoljen i kada su dodatne mogućnosti u pitanju. Nema deinstalacije drajvera, nema bekapa... Jedino što postoji jeste mogućnost offline apdejta, odnosno preuzimanja drajvera sa nekog drugog računara koji ima pristup Internetu. Baš kao i u slučaju Driver Checkera, pravi se snapshot sistema koji se skladišti u HTML formatu...

• • •

Još jednom ćemo ponoviti: ako znate šta radite, program za automatsko apdejtovanje drajvera jednostavno vam nije potreban. Međutim, ukoliko niste toliko vični održavanju sistema i baratanju njegovim tajnama, možda je bolje da kupite jedan ovakav program nego da računar besomučno nosite u najbliži servis i za jednu posve sasvim radnju plaćate brdo novca. S druge strane, ako vam je bitna hitra postavka na noge tek instaliranog sistema, alat ovakvog tipa može da se pokaže veoma korisnim jer jednim potezom u funkciju stavlja sve „upravljačke programe”. Kao što možete da vidite, neka generalna formula za upotrebu ovakvog tipa softvera ne postoji i samo je na vama da li ćete ga koristiti ili ne.

Ono u čemu mi možemo da vam pomognemo jeste izbor alata u klasi. Zbog onoga što je prikazano na terenu i van njega najviše nam se svideo Drive Checker 2.4.7. Detektovani drajveri uredno su potpisani, imate mogućnost njihovog bekapovanja i deinstaliranja, a nudi vam se i mogućnost apdejta sa nekog drugog računara. Ukoliko ne želite da platite uslugu, slobodno se bacite na DriverEasy 2.3.0, koji je za kućne korisnike besplatan, ali ne nudi apsolutno nikakve dodatne mogućnosti. Kao alternative mogu da posluže Driver Magician 3.5, koji je, uz Drive Checker, opcijama najpopunjeniji program, odnosno DriverFinder 2.0.1. Ni ostale programe ne treba otpisivati jer sasvim solidno obavljaju posao, ali je izbor morao biti načinjen.

Za kraj osvrt na još jednu važnu stvar. Autori se busaju u grudi po pitanju broja podržanih uređaja, odnosno odgovarajućih drajvera. S tim treba biti veoma oprezan pošto ni u jednom slučaju nije baš najjasnije o čemu se zapravo radi. Da li se u obzir uzimaju i podverzije nekog drajvera, potom podvrste samog uređaja koji koristi identične drajvere ili se nabrajaju samo proizvođači? U svakom slučaju, probne verzije programa mogu da vam pomognu utoliko što će pokazati da li uopšte prepoznaju vaš hardver ili ne. Ako odgovor bude pozitivan, onda možete da razmišljate o plaćanju registracije.

Vladimir PISODOROV

Naj­va­žni­je mo­gu­ćno­sti
Dri­ver Che­cker 2.4.7

Dri­ver Ma­gi­ci­an 3.5

De­vi­ce Doc­tor

Dri­ver­Max 5.5

Dri­ver De­tec­ti­ve 6.5

Dri­ver Ge­ni­us Pro­fes­sio­nal Edi­ti­on 9

Dri­ver­Ea­sy 2.3.0

Dri­ver­Scan­ner 2010

Dri­ver­Fin­der 2.0.1

Up­da­te­My­Dri­vers 7.0

Dri­ver Ro­bot
De­in­sta­la­ci­ja
Un­known De­vi­ces de­tek­ci­ja
Off­line ap­dejt
Bekap (* - sa­mo pre­u­ze­ti draj­ve­ri)*
Broj uno­sa u on­li­ne ba­zi1,8 mi­li­onane­ma po­da­ta­ka13
mi­li­o­na
ne­ma po­da­ta­ka28
mi­li­o­na
30 hi­lja­da1 mi­li­onne­ma po­da­ta­ka100 hi­lja­da10 mi­li­o­na100 hi­lja­da
Po­dr­ška za Win­dows 7

ProgramVeličina / na HD-uCenaAdresa
Driver Checker 2.7.47,9 / 65,2 MB40 dolarawww.driverchecker.com
Driver Magician 3.53,7 / 3,86 MB30 dolara, proba 15 danawww.drivermagician.com
Device Doctor4,5 / 10,3 MBprogram je besplatanwww.devicedoctor.com
DriverMax 5.53,6 / 14,7 MBprogram je besplatanwww.drivermax.com
Driver Detective 6.51 / 4,9 MB30 dolarawww.drivershq.com
Driver Genius Professional Edition 912,9 / 24,1 MB30 dolarawww.driver-soft.com
DriverEasy 2.3.01,2 / 2,9 MB60 dolarawww.drivereasy.com
DriverScanner 20107,8 / 101 MB33 evrawww.uniblue.com/ software/ driverscanner
DriverFinder 2.0.113,1 / 7,6 MB35 dolaradriverfinderpro.com
UpdateMyDrivers 7.03,5 / 5,6 MB30 dolarawww.smarttweak.com/ umd
Driver Robot5,1 / 11,4 MB40 dolaradriverrobot.com
 
Mozilla Thunderbird 3.1
BookOnPublish 2010
YouTube Downloader 2.5.5
WebLog Expert Lite 6.6
Driver Checker 2.7.4, Driver Magician 3.5, Device Doctor, DriverMax 5.5, Driver Detective 6.5, Driver Genius Professional Edition 9, DriverEasy 2.3.0, DriverScanner 2010, DriverFinder 2.0.1, UpdateMyDrivers 7.0, Driver Robot, My Drivers 5.00 Professional Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
Awesome Duplicate Photo Finder
Verdant 1.6
Wayback Lookup 1.3.0
FoxTab 1.3
Page Curl Pro 2.2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera