TEST RUN<>
042010<><>

Insofta 3D Text Commander 3.0

Animirani 3D tekst

Pravljenje trodimenzionalnih tekstualnih poruka bez dobrog alata može da bude pravo mučenje. Još je gora situacija ako takvu poruku hoćete i da animirate (da napravite animirani baner, na primer). I dok se prvi deo priče može relativno lako završiti u gotovo svakom grafičkom programu, generisanje animacije često postaje nerešiv problem.

Insofta 3D Text Commander napravljen je tako da završi taj posao u potpunosti, bez potrebe za kombinovanjem s nekim drugim grafičkim programima. Njegova osnovna i jedina namena jeste da od unetog teksta napravi AVI, SWF ili animirani GIF, uz čiju pomoć će „oživeti” statičnan tekst i dodeliti mu treću dimenziju. Posao može da se završi na „lakši” ili „teži” način. U prvom slučaju koriste se predefinisani šabloni sa kojima se znatno brže dolazi do završetka ovog procesa, ali se smanjuje kreativnost. Samostalnim kreiranjem se, s druge strane, dobija veće stepen raznovrsnosti opcija koje mogu da se primene, ali, shodno tome, potrebno je i više vremena da se dođe do kraja procesa kreiranja 3D teksta. Kao što to obično biva, optimum je negde između a, na sreću, ovde je to moguće ostvariti. Na primer, možete krenuti u izradu projekta „od nule” i kada podesite font, upišete svoju poruku i definišete ostale detalje, tek tada pozovete čarobnjak sa šablonima, kojim ćete dodati finiš vašoj poruci automatizovanim generisanjem perspektive, senke i materijala (teksture) kojim će tekst da bude presvučen.

Ostali detalji na koje program obraća pažnju jesu pozicija teksta, razmak između redova, mogućnost definisanja različitih fontova za različite reči ili čak za svako slovo ponaosob, određivanje „debljine” slova, pozicije izvora svetla, senki i odsjaja... Iz prethodne rečenice reklo bi se da je na raspolaganju sve što bi moglo da nam zatreba. U praksi je situacija ipak malo drugačija i naići ćete na nekoliko realnih ograničenja. Prva stvar koja nam je zasmetala jeste to što ne postoji mogućnost definisanja fontova različitih veličina u jednoj poruci. To je donekle moguće samo odabirom različitih fontova za različite reči (jer među njima mogu da postoje male razlike u veličini pri istim setovanjima), ali to često nije dovoljno, a ni prihvatljivo sa estetske strane. Nedostaju i alatke koji će dati neki završni efekat tekstu. Konkretno, najviše nam je smetalo to što nismo mogli da „zaokružimo” slova i da na taj način izbegnemo oštre ivice. I konačno, rotacija teksta prilikom generisanja animacije ograničena je samo po horizontali, u smeru kazaljke na satu ili suprotno od toga.

Zbog pomenutih ograničenja realna upotrebljivost programa je ipak na znatno nižem nivou nego što nam se u prvi mah učinilo. Iako su autori dozvolili neuobičajeno dugačak period testiranja, koji iznosi čak 90 dana, sve dok ne kupite program nećete moći da koristite animacije napravljene u njemu jer se u pozadini ispisuje jasno vidljiv vodeni žig. A s obzirom na trenutnu cenu, sumnjamo da ćete se odlučiti za kupovinu. Insofta 3D Text Commander definitivno ima potencijal, ali da bi bio konkurentan, zahteva još dosta unapređenja i potpunu rekalkulaciju cenovne politike.

Branislav BUBANJA

 
Corel VideoStudio Pro X3
Womble EasyDVD
HyperSnap 6.70.02
Dynamic Auto Painter 2.0.7
Insofta 3D Text Commander 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Rešenja za filtriranje web sadržaja
Byoni Perfect Diet Tracker 3.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
12,6 MB (demo), 14,2 MB na HD-u
Cena:
49 dolara
Adresa:
www .insofta .com /3d - -text -commander
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera