PD KUTAK<>
012009<><>

Perspective Pilot 2.1

Ispravljanje „krivih Drina” na fotografiji

Efekat koji se zove Perspective (ili Linear) Distortion veoma je naglašen kod fotografija koje prikazuju određene zgrade ili urbane scene. Na tim fotografijama obično donji (bliži) delovi objekta mogu da budu znatno širi od gornjih (udaljenijih), pri čemu su zidovi obično nakrivljeni ka sredini fotografije, što svakako ne reprezentuje pravo stanje u prirodi. „Krivci” za ovakve interpretacije scene na fotografiji jesu širokougaoni objektivi, koji se ugrađuju u većinu digitalnih fotoaparata niže i srednje klase. Distorzije mogu bez problema da se srede i isprave u iole ozbiljnijim grafičkim programima, ali taj postupak obično nije ni intuitivan, niti dovoljno jednostavan da bi ga korisnik koji se amaterski bavi fotografijom odradio za nekoliko sekundi.

Perspective Pilot namenjen je upravo takvim korisnicima, kojima je fotografija hobi ili samo način da „uhvate” neki lepi trenutak, a ne profesija. On može da se koristi kao samostalan alat, ali i kao plug-in modul za Photoshop i druge grafičke alate. Najveće prednosti Perspective Pilota su jednostavnost korišćenja i brzina rada, koja gotovo da se može nazvati obradom u realnom vremenu. Kako funkcioniše ovaj program? Sve što treba da se uradi da bi se odredila perspektiva jeste da se mišem definiše duž koja će se kretati uz ivicu objekta, koja je pod nekim oštrim ili tupim uglom (zavisi već u odnosu na šta definišete orijentaciju), a trebala bi da bude vertikalna. Odmah nakon kreiranja takve linije, program će izvršiti kalkulacije i da razvući (ili sabiti) okolne piksele, i sa takvom deformacijom označenu liniju dovešće u uspravan položaj. Zatim isti postupak treba ponoviti sa svim linijama koje treba da budu uspravne a nisu, i bukvalno za nekoliko sekundi posla, koji uključuje samo „mrdanje” mišem po ekranu, dobićete fotografiju sa ispravljenom perspektivom.

Naravno, ovakav način rada donosi i neke negativne stvari, kao na primer to da se po obodima fotografije mogu pojaviti deformacije zbog sabijanja ili rastezanja površina. Ukoliko se uključi opcija za automatsko kropovanje, nećete morati više da razmišljate o ovom problemu. Program će tada sam da izračuna i iseče sve delove fotografije na kojima se vide ovakvi deformisani delovi. To u praksi znači da će obrađena fotografija biti nešto manjih dimenzija od originalne, ali to ne treba da vas brine. Današnji digitalni fotoaparati ionako prave fotografije u veoma visokim rezolucijama, pa gubitak nekoliko desetina piksela po obodima gotovo da se i neće primetiti.

Pored već pripremljenih fotografija, koje se na uobičajen način učitavaju u program zbog obrade, Perspective Pilot omogućava da se taj proces obavi i sa skeniranim fotografijama. Na taj način se i neke analogne (papirne) fotografije, na kojima se vidi ovaj efekat, mogu digitalizovati i istovremeno obraditi. To je otprilike sve što je vredno pomena kod ovog programa. Namena mu je usko specijalizovana i možemo reći da ga obavlja više nego korektno. Jedini problem sa neregistrovanom verzijom jeste to što dozvoljava snimanje samo u nativnom grafičkom formatu, koji je neupotrebljiv van okvira programa.

Branislav BUBANJA

 
Google Picasa 3
Perspective Pilot 2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
ExifPro 1.0.4
36-Image Converter 4.4
ZTreeWin 1.74
Prevent Restore 1.3
Samostalni Twitter klijenti
Photo! Web Album 1.2
Abdio PDF Editor 9.2
Pixelformer 0.9.6.1 RC1

Potrebno:
Windows XP/Vista
Veličina:
2,77 MB (demo), 5,75 MB na HD-u
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .colorpilot .com /perspective .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera