PD KUTAK<>
012009<><>

Abdio PDF Editor 9.2

Kreiranje PDF dokumenata

PDF je univerzalno prihvaćen format za čuvanje i razmenu dokumenata. Zbog toga bi bilo logično očekivati da će editovanje i manipulacija ovim formatom biti veoma razvijeni, što u praksi, ipak, nije slučaj. Iako PDF kao format postoji duže od decenije, tek najnovije verzije pojedinih programa koje rade sa dokumentima imaju koliko-toliko upotrebljivu integrisanu podršku (izuzetak su DTP programi, kod kojih je eksportovanje u PDF jedna od osnovnih stavki). U kućnom, ali i u poslovnom okruženju do sada smo se uglavnom oslanjali na Adobe alate za ovu namenu ili na neke eksterne programe koji PDF-ove kreiraju preko virtuelnih štampača.

Abdio PDF Editor je po načinu funkcionisanja jedinstven program. Mogli bismo ga nazvati tekst procesorom kojem je osnovni format snimanja PDF. Autori su se maksimalno potrudili da njihov proizvod izgleda kao običan tekst procesor, pa je stoga i dizajn programa veoma sličan Wordu 2007. Uostalom, ovo je tek drugi program koji smo imali prilike da probamo (a da ne pripada Microsoftu), sa implementiranim trakama umesto klasičnih menija.

Pošto je zamišljen kao editor, osnovna namena ovog programa je, bar po onom što smo uspeli da vidimo, da se u njemu dokumenti kreiraju od nule. Dozvoljeno je i importovanje dokumenata, mada ta opcija nije funkcionisala baš najbolje. U stvari, iako uputstvo za program kaže da je dozvoljen uvoz dokumenata iz DOC, RTF, TXT, HTML i XML formata, import funkcija iz osnovnog menija jednostavno nije radila, za šta je „u igri” nekoliko mogućih razloga. Postoje dve licence za program, za ličnu i korporativnu upotrebu, između kojih postoje razlike vezane baš za uvoz dokumenata (a u neregistrovanoj verziji verovatno su „otključane” samo najosnovnije opcije). Autori nigde nisu tačno naznačili zašto pomenuta funkcija ne radi, pa nam ostaje samo da nagađamo pravi razlog. Ipak, postoji zaobilazni način za učitavanje postojećih dokumenata. Ako odete na traku Insert (dakle ne iz osnovnog menija, koji se poziva klikom na okrugli taster u gornjem levom uglu programa) i tamo odaberete opciju Import, pojaviće se mogućnost uvoza DOC, HTML, RTF i TXT dokumenata. Na isti način mogu se uneti i slike, kao i OLE objekti, naravno kada se odaberu odgovarajuće opcije.

I kod eksportovanja dokumenata naišli smo na sličan problem kao i kod importovanja, mada je ovde jasno naznačeno da neke opcije nisu aktivne u neregistrovanoj verziji programa. Treba, ipak, naglasiti da je snimanje u PDF format radilo bez problema. Pomenućemo još i to da je precizno pozicioniranje slika u dokumentu veoma teško, jer program u pojedinim trenucima u toku pozicioniranja sam „odluči” da li je neka pozicija bolja od one koju je odabrao korisnik i samostalno promeni njene koordinate. Time se, naravno, potpuno gubi smisao pozicioniranja slike na odgovarajuće mesto.

Pošto se ovde u suštini radi o tekst procesoru, dozvoljene su sve manipulacije sa tekstom kao i u bilo kom drugom programu slične namene. Delovima teksta mogu se menjati stilovi, dozvoljeno je ubacivanje različitih objekata i tabela, pa čak postoji mogućnost definisanja hedera i futera. Podržan je i rad sa hiperlinkovima, tako da se preko označenog linka može pozvati neki eksterni dokument ili web stranica. PDF dokumenti imaju mogućnost delegiranja prava upotrebe. To znači da se nad dokumente mogu postaviti šifre i samo korisnik koji poseduje šifru može da izvrši određene operacije nad dokumentom. Pomoću ovih sigurnosnih mera dokument se štiti u potpunosti (može da se otvori samo ukoliko se unese lozinka), ili delimično (samo onaj ko zna lozinku može da izvrši određene operacije). Išlo se do takvih detalja da je, recimo, moguće birati da li će se dozvoliti štampanje u visokoj ili niskoj rezoluciji, da li će biti dozvoljeno kopiranje ili popunjavanje formulara itd.

Jasno je to da Abdio PDF Editor nije idealan program i da ima neka ograničenja (čak i u registrovanoj verziji). Uostalom, zato i postoji velika razlika u ceni u odnosu na Acrobat. Ipak, čini nam se da je za većinu poslova sasvim dovoljan i upotrebljiv, naročito u kućnom okruženju, mada nam izgleda da je fokus programa okrenut ka manjim preduzećima, kojima je neophodan alat za osnovnu manipulaciju PDF-ova, a nabavka Adobe Acrobata predstavlja im preveliku investiciju.

Branislav BUBANJA

 
Google Picasa 3
Perspective Pilot 2.1
ExifPro 1.0.4
36-Image Converter 4.4
ZTreeWin 1.74
Prevent Restore 1.3
Samostalni Twitter klijenti
Photo! Web Album 1.2
Abdio PDF Editor 9.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Pixelformer 0.9.6.1 RC1

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,37 MB (demo), 3,76 MB na HD-u
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .abdio .com /abdio -pdf - -editor .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera