PHONE ZONE<>
012008<><>

HTC Touch, HTC Touch Dual

Dodir Dalekog istoka

Tajvanski HTC, čije smo uređaje više puta testirali u našem časopisu i uvek za njih imali samo reči hvale, nas nije razočarao ni ovaj put. Za kratko vreme uspeo je da nađe lek za nalet „jabuke” na tržište mobilnih telefona. Tajna leži u tehnologiji TouchFLO, koja je pandan Appleovom rešenju za korišćenje ekrana osetljivog na dodir.

HTC Touch
HTC Touch 
Novi model po imenu Touch debitovao je početkom jula na svetskom tržištu i dosad je prodato nešto više od 800.000 komada, a za ovu cifru predstavnici tajvanske kompanije kažu da je daleko premašila njihova očekivanja. Nakon uspešnog debija, početkom jeseni predstavljen je i drugi član porodice Touch pod imenom Touch Dual, čija je glavna razlika u odnosu na starijeg brata – slajder tastatura. Zahvaljujući domaćim distributerima, na testiranje su nam stigla oba Toucha, pa ćete u daljem tekstu saznati da li je iPhone baš toliko superioran u odnosu na druge telefone, ili je marketinško odeljenje američke kompanije još jednom uradilo odličnu reklamu.

HTC je u poslednjih godinu dana znatno popravio svoju marketinšku kampanju, kao i dizajn ambalaže i samih uređaja, kako bi što više privukao grupu kupaca kojima je dizajn bitniji od specifikacija. Kad otvorite elegantnu crnu kutiju, u prvoj pregradi nalazi se samo telefon sa stereo slušalicama, čime tajvanska kompanija hoće da naglasi multimedijalne mogućnosti nove serije. Ostatak opreme je standardan za HTC-ove uređaje: punjač, dodatna olovka, kabl i softver za povezivanje sa računarom i sinhronizaciju podataka, kao i dokumentacija u štampanom formatu. HTC Touch je i zvanično najmanji PocketPC uređaj, dužine manje od 10 cm (99 mm tačnije), širine 72 mm i debljine 13 mm. Možemo slobodno reći da je pravo remek-delo to što su inženjeri tajvanske kompanije sav potreban hardver za normalno funkcionisanje operativnog sistema Windows Mobile spakovali u tako malo kućište. Njegov mlađi brat je nešto većih dimenzija zahvaljujući slajder tastaturi, koja za razliku od modela Wizard i TyTN (SK 9/2006) „iskače” nadole, a ne ulevo, kako smo dosad navikli kod HTC-ovih telefona. Oba uređaja izgledaju skoro identično kad tastatura kod modela Touch Dual nije u upotrebi, a jedina razlika jeste prisustvo dodatne prednje kamere kod modela Touch Dual, zbog podrške za treću generaciju mobilne telefonije. Tastatura kod Touch Duala liči na numeričke tastature standardnih mobilnih telefona, jedina razlika je u dodatnim tasterima kao što su ’Shift’ ili ’Enter’. Kucanje dužih dokumenata i poruka se obavlja sa lakoćom, ali ipak ostajemo pri tvrdnji da HTC TyTN i Wizard zauzimaju prvo mesto u ovom segmentu, pre svega zbog većeg broja tastera. Ispod ekrana nalaze se samo dva tastera uz četvorosmerni kursor, čime HTC želi da nagovesti korisnicima da ogroman broj tastera oko ekrana više nije potreban i da se sada sve moguće funkcije mogu obaviti prstima, zahvaljujući tehnologiji TouchFLO. Olovka vam skoro nikada neće biti potrebna, jer sistem TouchFLO poseduje intefejse za skrolovanje i lakšu navigaciju u menijima, pregled i manipulaciju slikama i ostalim multimedijalnim sadržajem, kao i mnoge druge prečice koje će vam značajno olakšati svakodnevan rad. Na primer, navigacija između različitih poštanskih sandučića odvija se pomeranjem prsta nagore i nadole, a rotiranje slika pravljenjem polukruga prstom ulevo/udesno. Spisak komandi je impozantan i rečima se jednostavno ne može opisati šta sve može ova zaista revolucionarna tehnologija. Predlažemo da, ako odlučite da kupite jedan od ova dva modela, detaljno proučite dokumentaciju koja dolazi uz TouchFLO uređaje kako biste iskoristili maksimum iz svog novog „ljubimca”.

HTC Touch Dual
HTC Touch Dual 
Iako im je spoljašnji izgled skoro istovetan, dva „brata” imaju mnogo više razlika ispod haube. HTC Touch poseduje procesor Texas Instruments OMAP250 na 200 MHz, uz 64 MB radne memorije, dok HTC Touch Dual pokreće procesor Qualcomm MSM7200 na 400 MHz uz 128 MB RAM-a. Već smo kritikovali proizvođače PDA uređaja zbog korišćenja procesora OMAP250 jer on jednostavno ne može da se izbori sa zahtevnijim aplikacijama kao što je na primer Skype. S druge strane, sa Qualcommovim čipovima dosad nismo imali prilike da se sretnemo, ali su testovi pokazali da je on rame uz rame sa Intelovim i Samsungovim mobilnim procesorima, pa Touch Dual predstavlja bolji izbor za zahtevnije korisnike koji često koriste i više od 4–5 aplikacija u isto vreme. Pored duplo veće radne memorije, Touch Dual poseduje i dvaput veću internu fleš memoriju od svog starijeg „brata” – 256 MB, dok se eksterna memorija može povećati korišćenjem microSD memorijskih kartica. Oba modela imaju ekran dijagonale 2,8 inča, rezolucije 320 x 240 piksela, a slika je kao i uvek kod tajvanskog proizvođača za svaku pohvalu. Cepidlake će imati primedbu na displej od samo 65 hiljada boja, ali to je ograničenje operativnog sistema Windows Mobile; ruku na srce, veoma je teško, ako ne i nemoguće, primetiti razliku. Veoma nas je začudio izbor opcija za povezivanje kod oba modela: HTC Touch ima Wifi 802.11b/g, ali ne i podršku za 3G, dok je situacija kod Touch Dual modela obrnuta. Ovaj potez nije nam uopšte jasan jer su i 3G i Wireless čipovi uveliko standard za mobilne telefone, naročito za one iz više klase smartphone uređaja kojima porodica Touch pripada. Kao što smo i navikli od HTC-a, kvalitet i jačina zvuka prilikom obavljanja telefonskih poziva za svaku su pohvalu. Nismo imali primedbe ni na kvalitet video zapisa prilikom obavljanja video poziva preko 3G standarda.

Ono što izdvaja Touch porodicu od drugih PDA uređaja pored TouchFLO tehnologije jeste dodatni softver, koji dolazi uz operativni sistem Windows Mobile 6 Professional. HTC je za potrebe lansiranja svojih novih uređaja razvio sasvim nov set sistemskih alata, pod imenom HTC Home, koji ima ulogu da pojednostavi korišćenje najosnovnijih funkcija i programa. Tako je sada moguće sa početnog ekrana uz samo jednu akciju napisati SMS ili email poruku, kreirati nov dokument u nekom od programa iz Microsoft Office paketa, ili uraditi neku od drugih najčešćih akcija za koje je ranije bilo potrebno mnogo više od jednog klika. Lista svih mogućih funkcija je prilično dugačka, i sada se na početnom ekranu nalazi skoro sve što vam je potrebno, tako da su korišćenje olovke i duža navigacija svedeni na minimum. Uz HTC Touch modele dolazi samo jedna dodatna aplikacija, ali je ona zlata vredna. U pitanju je task manager, preko kojeg možete pogledati trenutno aktivne programe. Može se namestiti da aplikacija sama gasi one programe koji su duže vreme neaktivni, što će značiti onima koji često koriste više programa ali zaborave da ih ugase, pa tako dolazi do manjka radne memorije i skraćene autonomije. Baterija od 1120 mAh može da izdrži do dva dana umerenog korišćenja, što je sasvim pristojan rezultat, ali smo, kad je u pitanju autonomija uređaja, od HTC-a navikli na bolje.

Tehnologija TouchFLO kombinovana sa novim softverom stvarno predstavlja revoluciju na polju PocketPC uređaja i značajno približava Windows Mobile korisnike iPhoneu i njegovoj lakoći korišćenja. Ipak, smatramo da je HTC napravio ozbiljnu grešku sa opcijama za umrežavanje. Oba uređaja morala su da poseduju i 3G i WiFi podršku – izostanak ovih opcija odvratiće kupce širom sveta, kojima ove dve opcije mnogo znače. Ipak, zbog svoje primamljive cene na svetskom tržištu, oba modela našla su veliki broj vlasnika, pa nam ostaje uteha da će HTC, poučen dobrim startom svog trećeg modela porodice Touch, ispraviti ove nedostatke vezane za umrežavanje. Cena kod nas je oko 530 evra za HTC Touch i oko 700 evra za HTC Touch Dual. Ako vam ne treba 3G ili Wireless, a želite fancy „pametan telefon”, serija Touch je pravi izbor za vas. Ostaje samo da odlučite da li vam znači integrisana tastatura i da li zarad nje želite da žrtvujete dimenzije i težinu uređaja.

Petar MARINKOVIĆ

 
HTC Touch, HTC Touch Dual
Šta mislite o ovom tekstu?
Best Dictaphone
Flash Lite 3
Foam
LightNotePad
Voice Reminder

HTC Touch
Operativni sistem:
Windows Mobile 6 Professional
Ostalo:
Texas Instruments OMAP250 200 MHz, 64 MB RAM-a, 128 MB fleš, microSD, touchscreen TFT 65k (rezolucija 320 x 240, dijagonala 2,8 inča, TouchFLO tehnologija), digitalna kamera od 2 megapiksela, BT, WiFi 802.11b/g, IrDA, baterija 1120 mAh

HTC Touch Dual
Operativni sistem:
Windows Mobile 6 Professional
Ostalo:
QualComm MSM7200 400 MHz, 128 MB RAM-a, 256 MB fleš, microSD, touchscreen TFT 65k (rezolucija 320 x 240, dijagonala 2,8 inča, TouchFLO tehnologija), digitalna kamera od 2 megapiksela, BT, 3G, IrDA, baterija 1120 mAh, tastatura
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
RRC DiFo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera