STARO ZA NOVO<>
072007<><>

World of Padman

Nekada samo strip u gejmerskom časopisu, kasnije modifikacija za Quake 3, a danas dostupan i kao potpuno stand-alone igra, World of Padman je ostvarenje kao stvoreno da prekrati letnje popodne i pruži vam priliku da odmorite mozak. Obilje boja, živopisne lokacije i maštovito oružje, brojne mape, zabavni dodaci i obilje humora, sve prožeto suptilnom brutalnošću – samo je deo onoga što ovaj sjajan besplatni naslov može da ponudi.

Komični lik po imenu Padman započeo je svoj život 1997. godine u nemačkom časopisu „Playstation Games” (kasnije preimenovanom u „PSX”). Njegov tvorac, poznat pod pseudonimom ENTE, i ranije je radio stripove za razne magazine (najpoznatiji od ranijih ostvarenja bio je strip „Peppl Plattfu” – priča o avanturama smotane krtice), a ovoga puta inspiraciju je pronašao u Štrumpfovima i superherojskim filmovima (u to vreme u bioskopima se prikazivao jedan od filmova o Betmenu). Tako je došao na ideju da stvori lik koji će da bude neka vrsta zlog Štrumpfa u superherojskom kostimu i koji će da prolazi kroz avanture pune brze, uvrnute, svirepe akcije. Tokom vremena dolazilo je do promena, sâm Padman se menjao (rasle su mu naočare, izmenila odeća i slično), uvođeni su novi likovi, ali je posle nekog vremena strip prestao da se objavljuje (jedan od urednika magazina „PSX” zaključio je da je strip „suviše brutalan”), a ubrzo je i sam časopis ugašen.

Međutim, za razliku od mnogih stripova koji su se pojavili u kojekakvim magazinima, živeli neko vreme, a zatim potpuno nestali i ubrzo bili zaboravljeni, Padman je ponovo rođen, oživljen u svom komičnom svetu, u Quake 3 engineu. Sâm tvorac ovog popularnog lika, ENTE, nije hteo da se pomiri sa porazom i preuzeo je vođstvo nad timom mladih programera, rukovodeći kreacijom modifikacije u kojoj će Padman i njegovi drugari, vođeni rukama igrača, ponovo stupiti na scenu.

Rezultat koji su postigli ispunio je sva očekivanja, pa i mnogo više od toga. Najpre se pojavila modifikacija za Quake 3, a zatim i potpuno samostalna igra (i dalje zasnovana na Quake 3 engineu, ali drastično izmenjenom). World of Padman zasnovan je na okršajima za više igrača u fantastičnom svetu nalik crtanom filmu, na brojnim maštovitim mapama (kuhinja, bašta, podrum i slično). Izbor likova koje možete voditi veoma je raznovrstan (osam grupa sa različitim nosonjama, spodobama s naočarima, devojkama sa smešnim frizurama i kojekakvim drugim stanovnicima Padmanovog sveta), možete birati boje, logotip iscrtan sprejem i tako dalje. Mape na kojima se odvijaju okršaji izuzetno su detaljne, u živim bojama, sa obiljem komičnih momenata. Naravno, sve je stripski stilizovano te ćete zaista osetiti kao da se nalazite u svojevrsnoj uvrnutoj bajci.

Sâm gameplay veoma je sličan Quakeu 3, te se nećemo zadržavati duže na njemu. Valja samo pomenuti da pored klasičnih multiplayer modova (Deathmatch, Team Deathmatch, Last Man Standing), postoje i dva osveženja, svako veoma zabavno na svoj način. Prvi je Spray Your Color, mod u kojem imate zadatak da sprejem ispišete svoje ime na određenom mestu, s tim što prethodno morate da savladate protivnike da biste dobili kertridže sa bojom. Drugi je mod Big Balloon, u kojem je cilj kontrolisati što više strateških pozicija, označenih balonima.

Oružje koje možete koristiti u igri odiše istom komičnom vedrinom kao i sve ostalo – ako ste veoma blizu protivnika, možete ga napasti zlom patkom koja će ga izujedati nasmrt, a sa daljine možete da ispaljujete kuglice s bojom, balone koji skakuću, ledenu vodu i slično. Pošto su likovi veoma mali, a stvarni svet normalne veličine, utisak pri igranju može se uporediti s onim koji ste imali u Wormsima (iako je gameplay, naravno, mnogo drugačiji). Skakanje po šporetu, skrivanje po fiokama, ronjenje kroz sudoperu, naskakanje na kolutove pomorandže koji će vas odbaciti u visine gde ćete između šerpi, kutija pahuljica i kutlača pronaći novo oružje, municiju ili boostove samo su neki od zabavnih momenata kojih je ova igra prepuna.

Sve je to praćeno i muzikom koja se odlično uklapa u kompletan stil igre (muzika grupa „Dieselkopf” i „Green Sun”), teškim ritmovima koji povećavaju tenziju, ali na neki način i doprinose humoru i uvrnutoj atmosferi.

World of Padman je igra koja će vas pre svega dobro zabaviti. Brza akcija u stripskom okruženju neverovatno opušta, a mnogo je i momenata kojima ćete se od srca nasmejati. Mape su veoma brojne i raznolike, te je malo verovatno da će vam ikada dosaditi, a ako se to i desi, tvorci igre trude se da obezbede nove sadržaje. Tako je nedavno izdat PadPack, kolekcija mapa u kojima okolina nije ogromna u odnosu na vas i koje su u nešto realističnijem stilu, ali nude jednako zabavno okruženje za okršaje. Zasad postoje tri mape: PadGallery (zgradurina muzeja sa gomilom hodnika u kojima je lako zalutati), PadCastle (nešto manja mapa na kojoj su stvorenjca koja vodite obučena poput srednjovekovnih vitezova i bore se na turnirima) i PadCrash (arena mapa u tri različite verzije).

Sve u svemu, World of Padman je pravo osveženje za letnje dane, igra koju možete igrati bez obzira na platformu (postoje posebne verzije za Windows, Mac i Linux), ne previše velika, male hardverske zahtevnosti, ali velikog, velikog šarma.

Jovana ERČIĆ

 
 TEST JOY
Genius Speed Wheel 3 MT

 STARO ZA NOVO
World of Padman
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Sizzlin’ Čuburah

Veličina:
550 MB
Adresa:
www .worldofpadman .com
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera